Under denna kurs introduceras principer för, och praktiska tillämpningar av, missionsorienterad innovation med fokus på hur arbetssättet kan användas för att bedriva digital innovation och transformation. Kursen behandlar metoder för design och implementation av innovationsuppdrag som innefattar komplexa samhällsutmaningar där digital teknologi kan vara en möjliggörare. Den ger även en grundläggande förståelse för relationen mellan missionsorienterad digital innovation och systeminnovation, vilket i många fall är en central faktor för att skapa hållbara och skalbara digitala innovationer.
Förväntade studieresultat
Vad gäller kunskap och förståelse förväntas studenten efter avslutad kurs kunna: 1. Redogöra för konceptet missionsorienterad innovation och dess betydelse i kontexten digital innovation och transformation. 2. Redogöra för hur missionsorienterad innovation kan integreras med systeminnovation för att skapa hållbara och skalbara digitala innovationer.
Vad gäller färdighet och förmåga förväntas studenten efter avslutad kurs kunna: 3. Tillämpa missionsorienterade metoder för att identifiera, analysera och adressera komplexa samhällsutmaningar på lokal eller regional nivå.
Vad gäller värderingsförmåga och förhållningssätt förväntas studenten efter avslutad kurs kunna: 4. Identifiera och värdera förutsättningar och utmaningar för att bedriva missionsorienterad digital innovation på lokal och regional nivå.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs nätbaserat via en lärmiljö som tillhandahålls av institutionen. Undervisningen kan ges på engelska. Vid behov introduceras och tillhandahålls nödvändiga datortillämpningar vilka studenterna ska använda på egen hand. Viss handledning kan ges i samband med användning av dessa tillämpningar. Goda kunskaper i skriftlig framställning och engelska är viktiga för att kunna tillgodogöra sig kursen.
Examination
Examinationsform som tillämpas är individuell inlämningsuppgift. Som betyg på kursen ges väl godkänd, godkänd eller underkänd.
För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas normalt ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning härtill. För den som ej är godkänd efter två provtillfällen, ges normalt möjlighet att deltaga i särskilda därpå följande uppsamlingstillfällen.
Studerande som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator eller rättande lärare handläggs av studierektor vid Institutionen för informatik.
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.
Litteratur
Giltig från:
2025 vecka 11
Missionsorienterad digital innovation
Mission-Oriented Innovation in the Northern Periphery and Artic Area. Assessment Report. Dahlgren L.A., Ryynänen U., San Emeterio J.M., Söderström M. Tillhandahålls av Institutionen för informatik : 2024 : Obligatorisk