"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Myt, magi och ockultism, 7,5 hp

Engelskt namn: Myth, magic and occultism

Denna kursplan gäller: 2024-02-26 och tillsvidare

Kurskod: 1IH084

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Idéhistoria: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-02-28

Innehåll

Kursen ger en övergripande orientering om mytens, magins och ockultismens, eller de esoteriska lärornas historia, det främst i Västerlandet. Dessa inte sällan ifrågasatta traditioner kommer att relateras till religionen, till naturvetenskapen, till de sköna konsterna och de politiska idéernas historia. Teman som kommer att behandlas är: Myten som förvetenskaplig världsbild; kabbala inom judendom och kristendom under renässansen, ockulta inslag i 1600-talets nya naturvetenskap; esoteriska läror och sociala umgängesformer under Upplysningen, tysk Romantik och idealism; pseudovetenskap och rasism i Tredje riket, magins återkomst eller New Age med urgamla rötter.  

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs skall studenten kunna: 

Kunskap och förståelse 

  • Demonstrera övergripande kunskap om mytens, magins och ockultismens historia, från antiken till vår tid, och även kunna underbygga dessa kunskaper med konkreta historiska exempel. 
  • argumentera för förekomsten av kontinuitet respektive brott i de ockulta traditionernas historia.
  • visa förståelse för hur dessa idétraditioner relaterade till en yttre kontext av religioner, naturvetenskapen och samhälleliga villkor.
  • visa grundläggande kunskap om aktuella synsätt och teorier i den internationella forskningen om myt, magi och ockultism eller med ett sammanfattande begrepp, de esoteriska lärorna. 

Färdighet och förmåga 

  • Visa förmåga att analysera och redogöra för både kurslitteraturen och annan förekommande vetenskaplig facklitteratur. 
  • Visa förmåga att diskutera och reflekterar kring återkommande idéhistoriska teman i de esoteriska lärornas historia, dvs myt, magi och ockultism. 

Värderingsförmåga och förhållningssätt 

  • Analysera och förstå sambandet mellan de esoteriska lärorna och dess yttre historiska kontext av religion, naturvetenskap, sköna konster och samhälleliga villkor. 

 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges som föreläsningar på lärplattformen, två skriftliga seminarier i form av grupparbeten genomförs också på plattformen under kursens gång. Seminarierna är obligatoriska. 

Den utrustning som krävs för deltagande är en dator (Mac eller PC), detta då surfplattor och mobiler har sina begränsningar och Canvas inte alltid fungerar på de senare digitala utrustningarna. En bra internetuppkoppling är också en viktig förutsättning för deltagande i kursen. 

Examination

Kursen examineras genom en individuell skriftlig hemtentamen. För tentamen är betygsskalan U-VG.  

Dessutom tillkommer examination genom aktivt individuellt deltagande i två skriftliga seminarier/ källtextanalyser på lärplattformen. Betygskala: U-G.

För ett G på hela kursen krävs ett G på båda seminarierna och ett G på hemtentamen. För ett VG på hela kursen krävs ett G på båda seminarierna och ett VG på hemtentamen. 

 

För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ett omprov inom två månader efter ordinarie provtillfälle, för prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle samt ytterligare ett inom ett år, så kallat uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. 

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas efter studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas. 

 

I en examen får denna kurs inte inkluderas tillsammans med en annan kurs med liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten konsultera studierektor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå Universitet. 

 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.