Huvudområden och successiv fördjupning:
Omvårdnad: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad
Beslutad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2018-10-25
Reviderad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram (PRS), 2025-05-22
Innehåll
Kursen behandlar omhändertagande av det nyfödda barnet och dess familj vid allvarliga sjukdomstillstånd i nyföddhetsperioden. CPAP- och respiratorbehandling samt övervakning av vitala funktioner behandlas både genom praktiska övningar och teori. Nutrition och amningsstöd, anknytning, neuroprotektiv vård, hud-mot-hud vård samt barn- och familjecentrerad och utvecklingsstödjande neonatalvård ingår i kursen. Praktiska färdigheter i omhändertagande av barn och vård av svårt sjukt barn övas genom simuleringar. Etiska aspekter kopplade till neonatal intensivvård samt aspekter på intersektionalitet belyses i relation till kursens innehåll.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
1. Redogöra för symtom och behandling av vanliga intensivvårdskrävande sjukdomstillstånd i nyföddhetsperioden 2. Redogöra för barn- och familjecentrerad utvecklingsstödjande neonatalvård och dess tillämpningar 3. Redogöra för teorier som styrker neuroprotektiv vård, anknytningsstödjande och hud-mot-hud vård 4. Redogöra för amning och barnets behov av näring i neonatal intensivvård
Färdighet och förmåga
5. Visa förmåga att observera och bedöma förändringar samt vidta åtgärder avseende barnets vitala organfunktioner 6. Visa förmåga att vidta adekvata åtgärder i samband med omhändertagande av svårt sjuka nyfödda barn och omvårdnad av barn i intensivvårdssituationer 7. Visa förmåga att vårda barnet utifrån den barn- och familjecentrerade utvecklingsstödjande neonatalvårdens principer
Värderingsförmåga och förhållningsätt
8. Analysera och problematisera etiska problem och ställningstaganden inom neonatal intensivvård 9. Motivera metoder för andningsstöd 10. Värdera och motivera tillvägagångssätt att tillgodose behov av nutrition både ur ett utvecklingsstödjande-, anknytningsstödjande- och tillväxtsperspektiv 11. Motivera metoder för neuroprotektiv omvårdnad 12. Motivera metoder för barn- och familjecentrerad utvecklingsstödjande neonatalvård samt hud-mot-hud vård
Behörighetskrav
Svensk legitimation som sjuksköterska samt yrkesverksamhet som sjuksköterska motsvarande minst 12 månader heltid. Minst 15 hp inom specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot barn alternativt minst 6 månader yrkesverksamhet från hälso- och sjukvård för barn, meriterande med yrkeserfarenhet från intensivvård. Engelska B/Engelska 6 och Svenska B/Svenska 3 eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Kursen är delvis nätburen med sammankomster på campus. Ett studerandeaktivt lärande tillämpas och studierna kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion utifrån ett evidensbaserat förhållningssätt.
Arbetsformerna varierar mellan föreläsningar, individuellt arbete, arbete i studiegrupper, seminarier och metodövningar vid kliniskt träningscentrum (KTC). Seminarier och metodövningar samt webbasserad uppgift i läkemedelsberäkning är obligatoriska moment. I samtliga inlämningsuppgifter skall ett vetenskapligt förhållningssätt tillämpas och vetenskaplig litteratur refereras. Undervisning på engelska kan förekomma.
För de nätbaserade delarna av utbildningen krävs tillgång till dator med bra och stabil internetuppkoppling, ett headset med mikrofon samt webbkamera. Saknas internet kan bibliotek eller lärcentrum vara ett alternativ.
Examination
Som betyg används en tvågradig betygsskala, godkänd (G) eller underkänd (U).
Kursen examineras individuellt i form av skriftlig salstentamen, seminarium samt skriftliga inlämningsuppgifter med muntlig uppföljning.
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinationer är godkända och obligatoriska moment är fullgjorda.
Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
Övriga föreskrifter
För ytterligare information se Regelverket vid Umeå universitet. -Innehållet i kursen 3OM433 överlappar helt med innehållet i 3OM029 -Kursen 3OM433 ersätter kursen 3OM029
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.