"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Påbyggnadskurs i filosofi, 30 hp

Engelskt namn: Specialization course in philosophy

Denna kursplan gäller: 2024-06-03 och tillsvidare

Kurskod: 1FL123

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Filosofi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2022-02-09

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för idé- och samhällsstudier, 2024-02-28

Innehåll

Påbyggnadskursen vänder sig till studenter som redan har läst Filosofi A och B (eller motsvarande) och vill bredda och fördjupa sina filosofikunskaper. Den läses med fördel innan kursen Filosofi C, men kan också läsas efter C-kursen. Kursen består av fyra valbara delkurser som vardera omfattar 7,5 högskolepoäng. 

Filosofi är ett brett ämne, och syftet med påbyggnadskursen är att ge breddade kunskaper och en fördjupning inom något eller några av filosofins områden. Undervisningen är samordnad med andra filosofikurser aktuell termin, och utbudet av delkurser varierar från termin till termin. Information om utbudet av delkurser under aktuell termin kan tillhandahållas av studievägledaren för filosofi. Delar av kursen kan ges på andra skandinaviska språk än svenska, eller på engelska.  

Studenter som inte har läst samtliga delkurser (om 7,5 hp) som för närvarande ges inom Filosofi A och B vid Umeå universitet kan välja att läsa en sådan delkurs inom Påbyggnadskursen för att bredda sina filosofikunskaper. Dock kan maximalt två sådana delkurser från A- och B-nivån ingå i Påbyggnadskursen.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten 

Kunskap och förståelse: 

  •  ha god kännedom om några av filosofins centrala problem och teorier 
  •  ha fördjupade och breddade kunskaper inom centrala filosofiska problemområden 
  •  ha god kännedom om centrala argument, problem och teorier inom några filosofiska områden 

Färdighet och förmåga: 

  •  ha grundläggande färdigheter i probleminriktat filosofiskt arbete 
  •  ha förmåga att självständigt formulera filosofiska tankegångar 
  •  ha förmåga att tydligt formulera filosofiska teser och argument 
  •  ha förmåga att självständigt söka och referera till filosofisk litteratur 

 Värderingsförmåga och förhållningssätt: 

  •  ha en grundläggande förmåga att analysera och värdera argument 
  •  ha förmåga att kritiskt och självständigt diskutera filosofiska problem. 

Behörighetskrav

Univ: Avslutad kurs Filosofi A, Teoretisk filosofi A, Praktisk filosofi A eller Vetenskapsteori A, 30 hp, eller motsvarande förkunskaper, samt Filosofi B, Teoretisk filosofi B, Praktisk filosofi B eller Vetenskapsteori B, med godkänt resultat på minst 22,5 hp, eller motsvarande förkunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och övningar. Om kursen ges som Internetkurs sker undervisningen i form av nätbaserade presentationer, seminarier, diskussioner och övningar.  
Studenter måste ha tillgång till dator och en stabil internetuppkoppling.

Examination

Examinationen på delkurserna sker i form av individuella skriftliga prov (som även kan vara prov bestående av flervalsfrågor) och aktivt deltagande i övningar (som kan bestå av muntliga presentationer, diskussioner eller skriftliga uppgifter). Betyg på delkurserna sätts utifrån en helhetsbedömning av resultaten på de olika delarna av examinationen, och betygsskalan består av betygen underkänd, godkänd och väl godkänd. Studerande som inte har möjlighet att delta i alla övningar har möjlighet att erhålla betyget godkänd på den del av examinationen som utgörs av övningar genom att fullgöra skriftliga eller muntliga examinationsuppgifter enligt anvisningar av betygsättande lärare. Betygsskalan för hela kursen består av betygen underkänd, godkänd och väl godkänd. För betyget godkänd på hela kursen krävs att samtliga examinationer samtliga fyra delkurser är minst godkända. För betyget väl godkänd krävs att samtliga examinationer är minst godkända, och att den studerande är väl godkänd sammanlagt minst 22,5 hp.

För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ett omprov inom två månader efter ordinarie provtillfälle, för prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle samt ytterligare ett inom ett år, så kallat uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. 

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas efter studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

Övriga föreskrifter

Kursen kan ingå som en kurs på grundnivå i en kandidat-, magister- eller masterexamen. 

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas. 

I en examen får denna kurs inte inkluderas tillsammans med en annan kurs med liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten konsultera studierektor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå Universitet. 

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 23

Allmän information kring filosofiskt skrivande Filosofiskt skrivande: https://filosofiskt-skrivande-umu.weebly.com/

Kurslitteraturen på modulerna varierar från termin till termin. För aktuell kurslitteratur hänvisas till ansvarig institution.