"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Religion och konflikt: fredsbyggande för hållbarhet, 15 hp

Engelskt namn: Religion and Conflict: Peacebuilding for Sustainability

Denna kursplan gäller: 2024-04-01 och tillsvidare

Kurskod: 1RE243

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Religionsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-04-03

Innehåll

Kursen kommer att undersöka religionens roll i konflikter och fredsbyggande med hjälp av Israel/ Palestinakonflikten och Jerusalems politiskt-religiösa geografi som fallstudie (genomförd i fält). Kursen kommer att täcka både historiska perspektiv och teorier om interreligiösa relationer såväl som historiska och samtida frågor om Israel/ Palestinakonflikten. När det är möjligt så kommer kursen att, delvis, bedrivas i fält, med ett motsvarande fokus på att bygga praktiska färdigheter för fältstudier. När det inte är möjligt så kommer kursen att ges helt online med motsvarande fokus på digital etnografi.  
 

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska studenten kunna: 
 
Kunskap och förståelse

  • Visa en nyanserad förståelse för religionens roll i konflikter och fredsbyggande 
  • Identifiera och problematisera diskursiva konstruktioner av religion gentemot andra relevanta former av social organisation 
  • Visa god teoretisk förståelse för fredsbyggande strategier inklusive interreligiös dialog 

Färdighet och förmåga 

  • Planera och genomföra observationer på ett sätt som är både säkert och praktiskt för ett forskningsmål 
  • Inkorporera data i akademisk reflektion 

Värderingsförmåga och förhållningssätt 

  • Inkorporera teoretisk och historisk kunskap i kritisk analys av samtida konfliktsituationer 
  • Självständigt och kritiskt bedöma aktuell forskning om religiösa konflikter och fredsbyggande 

Behörighetskrav

90 hp i ett humanistiskt eller samhällsvetenskapligt ämne, varav minst 15 hp ska utgöras av ett självständigt examensarbete, eller motsvarande. Engelska 6/B.  

Undervisningens upplägg

Första delen av kursen kommer att utgöras av självstudier som avslutas med en hemtentamen för att fastställa studenternas beredskap för fältstudier. Sedan kommer kursens undervisning att bedrivas i fält. Undervisningen kommer, i fält, att bestå av föreläsningar, seminarier, gästföreläsningar, guidade fältobservationer, självständiga fältobservationer och självstudier. Eftersom huvuddelen av denna kurs äger rum på fältet måste studenterna kunna resa för att delta i platsen i två veckor, vanligtvis i början av maj. Kontakta institutionen för exakta datum. När fältobservationer på plats inte är möjligt så kommer kursen att ges helt online med motsvarande fokus på digital etnografi. 

Studenten måste ha tillgång till dator med mikrofon och webbkamera samt tillgång till en stabil internetuppkoppling för att delta vid webbaserade seminarier. 

Examination

Tentamen för denna kurs är en hemtentamen (3hp), en praktisk examination som genomförs i fält (2hp), en forskningdagbok (5hp) och en uppsats (5hp). För VG i kursen ska alla delkurser var godkända och uppsatsen betygsatt med VG. 

För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ett omprov inom två månader efter ordinarie provtillfälle, för prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle samt ytterligare ett inom ett år, så kallat uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.  

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas efter studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas. 

I en examen får denna kurs inte inkluderas tillsammans med en annan kurs med liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten konsultera studierektor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå Universitet. 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.