"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Specialpedagogens och speciallärarens yrkesfunktion, 15 hp

Engelskt namn: The Profession of the Special Education Teacher

Denna kursplan gäller: 2025-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 6SP052

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Specialpedagogik: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Beslutad av: Prefekten, 2018-06-25

Reviderad av: Prefekten, 2025-03-26

Innehåll

Kursen handlar om specialpedagogens och speciallärarens yrkesfunktioner, uppdrag och olika roller.

I modul 1 bearbetas och praktiseras samtalsmetodiska färdigheter som är relevanta för professionella samtal och rådgivning i specialpedagogiska frågor. Särskilt belyses individuella samtal och handledning samt grupphandledning som pedagogiskt redskap i specialpedagogens och speciallärarens yrkesutövning. Vidare introduceras teorier om konflikthantering. Tonvikt läggs vid den specialpedagogiska yrkesfunktionens roll i förhållande till konfliktsituationer i skolmiljö.

I modul 2 bearbetas specialpedagogens och speciallärarens roller och uppdrag i arbetet med extra anpassningar och särskilt stöd. Särskilt betonas arbetet med pedagogiska utredningar och åtgärdsprogram på skol- och gruppnivå samt betydelsen av extra anpassningar för formandet av inkluderande lärmiljöer. Verksamhetsrelevanta styrdokument samt styrningsprocesser på skol- och gruppnivå uppmärksammas och problematiseras i förhållande till ovanstående insatser.

I modul 3 problematiserars betydelsen av förhållningssätt, självkännedom och empatisk förmåga i förhållande till den specialpedagogiska yrkesfunktionen liksom aspekter av social rättvisa, mänskliga rättigheter, kränkningar och diskriminering.

Förväntade studieresultat

Modul 1: Professionella samtal och konflikthantering, 7,5 hp
(Counselling and Conflict Management 7,5 credits)

För godkänd modul skall den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Visa förståelse för samtalsmetodiska färdigheter inom kunskapsområdet professionella samtal  

Färdigheter och förmåga

  • Agera handledare utifrån funktionen som kvalificerad samtalspartner och rådgivare
  • Analysera autentiska samtal med utgångspunkt i centrala samtalsmetodiska begrepp 
  • Analysera och problematisera förhållningssätt och strategier i konflikthantering

Modul 2: Specialpedagogens och speciallärarens roller och uppdrag, 5 hp
(Role and Assignment of Special Educator and Specialist teacher, 5 credits)

För godkänd modul skall den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Visa förståelse för hur styrdokument och styrningsprocesser påverkar den pedagogiska praktiken på skol- och gruppnivå
  • Beskriva betydelsen av samverkan med verksamheter och yrkesgrupper i elevhälsans arbete

Färdigheter och förmåga

  • Genomföra pedagogiska kartläggningar och analysera åtgärdsprogram på skol- och gruppnivå

Värderingsförmåga och förhållningssätt​

  • Diskutera och analysera den specialpedagogiska yrkesfunktionens betydelse för verksamheters arbete med utvecklandet av lärmiljöer 

Modul 3: Förhållningsätt, självkännedom och empatisk förmåga, 2,5 hp
(Approaches, self-knowledge and empathy, 2,5 credits)

För godkänd modul skall den studerande kunna:

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera över och problematisera betydelsen av självkännedom, förhållningssätt och empatisk förmåga i relation till professionsuppdraget och dess etik 
  • Diskutera och analysera den specialpedagogiska yrkesfunktionens betydelse för verksamheters arbete med utveclandet av lärmiljöer

Behörighetskrav

Lärarexamen eller motsvarande samt minst tre års lärarerfarenhet efter examen.

Undervisningens upplägg

I kursen finns obligatoriska campusförlagda inslag som kräver fysisk närvaro på campus och obligatoriska digitala inslag som kräver närvaro, se vidare i kurstillfällets gällande schema och studieguide.

Undervisningen bedrivs dels på distans, dels på campus. Huvuddelen av kursens avsnitt introduceras genom föreläsningar. Därefter följer bearbetningar i form av workshops, grupparbeten, seminarier, redovisningar och nätbaserade och skriftliga uppgifter. Tillämpande delar genomförs med skriftliga uppgifter, workshops och grupparbeten där studenterna får tillfälle att pröva sin förståelse. Delar av undervisningen ges med stöd av informations- och kommunikationsteknik. Detta kan innebära specifika krav på viss teknisk utrustning och kompetens. Den studerande behöver också tillgång till enklare teknisk utrustning för att genomföra digitala ljudupptagningar av handledningssituationer.

Utvärdering sker efter avslutad kurs.

Examination

Fysisk närvaro vid obligatoriska moment fordras för godkänt resultat på kursen, om inte annat anges i kurstillfällets gällande schema och studieguide. De obligatoriska momenten genomförs företrädesvis på campus.

Modul 1: Professionella samtal och konflikthantering, 7,5 hp
(Counselling and Conflict Management 7,5 credits)

Modulen examineras genom: 

  1.  En individuell skriftlig hemtentamen som består av obligatoriska moment och examineras i en tvågradig skala, Underkänd (U) och Godkänd (G).  
  2.  En nät- och campusbaserad diskussionsuppgift som består av obligatoriska moment och examineras i grupp i en tvågradig skala, Underkänd (U) och Godkänd (G).     

Modul 2: Specialpedagogens och speciallärarens roller och uppdrag, 5 hp
(Role and Assignment of Special Educator and Specialist teacher, 5 credits)

Modulen examineras genom: 

  1. Ett grupparbete som består av obligatoriska moment och examineras i grupp i en tvågradig skala, Underkänd (U) och Godkänd (G).  
  2. Ett grupparbete som består av obligatoriska moment och examineras individuellt och i grupp i en tvågradig skala, Underkänd (U) och Godkänd (G). 
  3. En redovisning och gruppdiskussion som består av obligatoriska moment och examineras i en tvågradig skala, Underkänd (U) och Godkänd (G). 

Modul 3: Förhållningsätt, självkännedom och empatisk förmåga, 2,5 hp
(Approaches, self-knowledge and empathy, 2,5 credits)

Modulen examineras genom en skrivuppgift som består av obligatoriska moent som examineras individuellt och i en grupp i en tregradig skala, Underkänd (U), Godkänd (G), Väl Godkänd. 

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten. 

Betyg på hel kurs utgör en sammanfattande bedömning av resultaten på de olika examinationerna och sätts efter avslutad kurs. Hel kurs bedöms enligt skalan Väl godkänd, Godkänd eller underkänd. För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För att erhålla betyget Väl godkänd på kursen krävs att samtliga examinerande delar är godkända, samt att betyget Väl godkänd har uppnåtts på individuell skriftlig inlämningsuppgift i modul 3. 

Den som erhållit betyget Godkänd (G) på kursen kan ej examineras för högre betyg. Den som utan godkänt resultat på genomgått ordinarieprov samt ett omprov för en kurs eller en del av kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att hos prefekten begära att få en annan examinator utsedd.

För varje examinerande inslag anordnas ett ordinarie provtillfälle och ett andra omprovstillfälle. Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet. 

I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet. 

Övriga föreskrifter

I de fall en kurs upphört att gälla eller kursplan genomgått större förändringar garanteras minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.