Hoppa direkt till innehållet

Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Uppsats i kostvetenskap C, 15 hp

Engelskt namn: Examination Project

Denna kursplan gäller: 2021-01-18 och tillsvidare

Kurskod: 2KN067

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: För denna kurs ges betygen VG Väl godkänd, G Godkänd, U Underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2018-11-26

Reviderad av: Prefekten, 2020-11-30

Innehåll

Kursen innefattar praktisk tillämpning av vetenskaplig metod inom något område av ämnet kostvetenskap. Arbetet sker självständigt under handledning och presenteras i en uppsats. Såväl presentation och försvar av den egna uppsatsen som opposition av annan studerandes uppsats ingår i kursen.

Kursen består av två moduler:
  1. Projektplaneringoch inledande analysarbete (Project planningand initial analysis) 6 hp.
  2. Analys samt produktion, presentation och försvar av uppsats (Analysis, and production, presentation and defence of thesis) 9 hp

Förväntade studieresultat

Modul 1. Projektplanering och inledande analysarbete, 6 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
  • Identifiera och formulera en avgränsad kostvetenskaplig forskningsfråga.
  • Inom givna tidsramar planera bearbetning och analys av insamlat material i enlighet med relevant forskningsmetod.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • Inom givna tidsramar motivera bearbetning och analys av insamlat material i enlighet med relevant forskningsmetod
  • Tillämpa ett forskningsetiskt förhållningssätt. 

Modul2. Analys samt produktion, presentation och försvar av uppsats, 9 hp.
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
  • Söka, samla och integrera relevant vetenskaplig litteratur i relation till den egna forskningsfrågan.
  • Bearbeta och analysera insamlade data med vetenskapligt vedertagna metoder.
  • Presentera resultat som relaterar till den egna forskningsfrågan.
  • Självständigt producera en uppsats inom givna tidsramar i enlighet med etablerade vetenskapliga normer gällande språkbruk och formalia.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • Utvärdera och diskutera den valda forskningsmetodens styrkor och begränsningar i relation till den egna forskningsfrågan.
  • Värdera, kritiskt tolka och diskutera egna forskningsresultat i relation till relevant vetenskaplig litteratur.
  • Dra slutsatser som har stöd i uppsatsens resultat.
  • Diskutera samhällsrelevans i relation till egna forskningsresultat.
  • Tillämpa ett forskningsetiskt förhållningssätt.
  • Självständigt presentera, diskutera och försvara sin uppsats.
  • Granska, värdera och diskutera andra studenters uppsatser.

Behörighetskrav

Kostvetenskap A och Kostvetenskap B, samt genomgått 15 hp Kostvetenskap på C-nivå inklusive godkänt betyg från 7,5 hp vetenskaplig metod eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Uppsatsen genomförs normalt i par med kontinuerlig handledning och obligatorisk medverkan i seminarier. Om studenter vill skriva annat än parvis ska detta diskuteras med kurssamordnare. Preliminärt val av ämne för uppsatsen görs av studenten i samråd med kurssamordnare.  Val av forskningsfråga och relevant vetenskaplig metod görs av studenten i samråd med handledare.
 
Handledningsresurs ska nyttjas av studenten under den termin som studenten är förstagångsregistrerad på kursen, eller senast under nästkommande termin. Om studenten inte avser att nyttja handledningsresurs i enlighet med detta uppmanas studenten att kontakta kursansvarig och studierektor.

Examination

Modul 1.
Examination sker genom inlämning av underlag inför obligatoriska seminarier (projektplan, planerad metod respektive analysplan) samt aktivt deltagande i dessa. På modulen sätts betyget U eller G.
 
Modul 2.
Examination sker genom bedömning av det självständiga arbetet vilket inkluderar arbetsprocess, författande, presentation och försvar. Vidare krävs en godkänd opposition på ett annat arbete på lägst samma nivå.

Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på 9 hp.
Eventuella revideringar skall ske efter examinators anvisning inom den tid som examinator anger.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
 
Studerande som underkänts vid ett examinationstillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända examinationer på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Examination baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

  • Giltig från: 2021 vecka 22

    UPPSATS I KOSTVETENSKAP 15.0 HP

    Rekommenderad litteratur

    Att skriva PM/ Rapporter/ Uppsatser. Umeå: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
    Institutionen för kost- och måltidsvetenskap :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste versionen

    Övrig litteratur (bestäms i samråd med handledaren)

    Allmänt om uppsatsskrivande

    Att skriva en bra uppsats
    Rienecker Lotte, Stray Jørgensen Peter, Lagerhammar Ann
    Upplaga 4 : Stockholm : Liber : [2018] : 400 sidor :
    ISBN: 9789147113644
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Seminarieboken : att skriva, presentera och opponera
    Björklund Maria, Paulsson Ulf
    2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 147 s. :
    ISBN: 978-91-44-05985-3
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Strömquist Siv
    Uppsatshandboken : råd och regler för utformningen av examensarbeten och vetenskapliga uppsatser
    Sjunde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 180 sidor :
    ISBN: 9789144133843
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Trost Jan
    Att vara opponent
    2., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 66 s. :
    ISBN: 9789144095066
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Förståelse, beskrivning och förklaring : introduktion till samhällsvetenskaplig metod för hälsovård och socialt arbete
    Jacobsen Dag Ingvar, Järvå Håkan, Wallin Bitte
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 327 s. :
    ISBN: 978-91-44-08142-7
    Se bibliotekets söktjänst

    God forskningssed [Elektronisk resurs]
    Reviderad utgåva : Stockholm : Vetenskapsrådet : 2017 : 82 s. :
    Fritt tillgänglig via Vetenskapsrådet
    ISBN: 978-91-7307-352-3
    Se bibliotekets söktjänst

    Kvantitativ metod

    Ejlertsson Göran
    Enkäten i praktiken : en handbok i enkätmetodik
    3. [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 163 s. :
    ISBN: 9789144101637
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Ejlertsson Göran
    Statistik för hälsovetenskaperna
    Tredje upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 279 sidor :
    ISBN: 9789144122694
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Introduktion till SPSS
    Institutionen för kost- och måltidsvetenskap :
    Läsanvisning: Senaste versionen (43 sid)

    Enkätboken
    Trost Jan, Hultåker Oscar
    5., [moderniserade och rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 178 s. :
    ISBN: 9789144115450
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Wahlgren Lars
    SPSS steg för steg
    3. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 198 s. :
    ISBN: 978-91-44-08340-7
    Se bibliotekets söktjänst

    Field Andy P.
    Discovering statistics using IBM SPSS statistics
    5. ed. : 2018 : 1070 sidor :
    ISBN: 9781526419521
    Se bibliotekets söktjänst

    Kvalitativ metod

    Forskningsintervjun : tekniker och genomförande
    Gillham Bill, Jamison Gromark Emily
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 229 s. :
    ISBN: 978-91-44-04012-7
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Wibeck Victoria
    Fokusgrupper : om fokuserade gruppintervjuer som undersökningsmetod
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 178 s. :
    ISBN: 978-91-44-05856-6
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Trost Jan
    Kvalitativa intervjuer
    4., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 165 s. :
    ISBN: 978-91-44-06216-7
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Kostundersökningsmetodik

    Nygren Charlotte
    Forskning om kost och hälsa. Att tolka och förstå vetenskapen
    Inst för kostvetenskap : 2015 :
    Elektronisk version

    Perspective: An Extension of the STROBE Statement for Observational Studies in Nutritional Epidemiology (STROBE-nut) [Elektronisk resurs] : Explanation and Elaboration
    Hörnell Agneta, Berg Christina, Forsum Elisabet, Larsson Christel, Sonestedt Emily, Akesson Agneta, Lachat Carl, Hawwash Dana, Kolsteren Patrick, Byrnes Graham, De Keyzer Willem, Van Camp John, Cade Janet E., Greenwood Darren C., Slimani Nadia, Cevallos Myriam, Egger Matthias, Huybrechts Inge, Wirfalt Elisabet
    AMER SOC NUTRITION-ASN : 2017 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-140047

    Dessutom finns följande resurs i Cambro: Inspelad föreläsning kring kvalitativ metod, enkätundersökningar, vetenskapligt skrivande och SPSS

  • Giltig från: 2021 vecka 3

    MAGISTERUPPSATS I KOSTVETENSKAP 15.0 HP

    Rekommenderad litteratur

    Att skriva PM/ Rapporter/ Uppsatser. Umeå: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
    Institutionen för kost- och måltidsvetenskap :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Senaste versionen

    Övrig litteratur (bestäms i samråd med handledaren)

    Allmänt om uppsatsskrivande

    Att skriva en bra uppsats
    Rienecker Lotte, Stray Jørgensen Peter, Lagerhammar Ann
    Upplaga 4 : Stockholm : Liber : [2018] : 400 sidor :
    ISBN: 9789147113644
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Backman Jarl
    Rapporter och uppsatser
    3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 223 s. :
    ISBN: 9789144097329
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Seminarieboken : att skriva, presentera och opponera
    Björklund Maria, Paulsson Ulf
    2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 147 s. :
    ISBN: 978-91-44-05985-3
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Strömquist Siv
    Uppsatshandboken : råd och regler för utformningen av examensarbeten och vetenskapliga uppsatser
    Sjunde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 180 sidor :
    ISBN: 9789144133843
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Schött Kristina
    Studentens skrivhandbok
    3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
    ISBN: 9789147114085
    Se bibliotekets söktjänst

    Trost Jan
    Att vara opponent
    2., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 66 s. :
    ISBN: 9789144095066
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Förståelse, beskrivning och förklaring : introduktion till samhällsvetenskaplig metod för hälsovård och socialt arbete
    Jacobsen Dag Ingvar, Järvå Håkan, Wallin Bitte
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 327 s. :
    ISBN: 978-91-44-08142-7
    Se bibliotekets söktjänst

    God forskningssed [Elektronisk resurs]
    Reviderad utgåva : Stockholm : Vetenskapsrådet : 2017 : 82 s. :
    Fritt tillgänglig via Vetenskapsrådet
    ISBN: 978-91-7307-352-3
    Se bibliotekets söktjänst

    Kvantitativ metod

    Ejlertsson Göran
    Enkäten i praktiken : en handbok i enkätmetodik
    3. [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 163 s. :
    ISBN: 9789144101637
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Ejlertsson Göran
    Statistik för hälsovetenskaperna
    Tredje upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 279 sidor :
    ISBN: 9789144122694
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Introduktion till SPSS
    Institutionen för kost- och måltidsvetenskap :
    Läsanvisning: Senaste versionen (43 sid)

    Enkätboken
    Trost Jan, Hultåker Oscar
    5., [moderniserade och rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 178 s. :
    ISBN: 9789144115450
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Wahlgren Lars
    SPSS steg för steg
    3. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 198 s. :
    ISBN: 978-91-44-08340-7
    Se bibliotekets söktjänst

    Kvalitativ metod

    Forskningsintervjun : tekniker och genomförande
    Gillham Bill, Jamison Gromark Emily
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 229 s. :
    ISBN: 978-91-44-04012-7
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Wibeck Victoria
    Fokusgrupper : om fokuserade gruppintervjuer som undersökningsmetod
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 178 s. :
    ISBN: 978-91-44-05856-6
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Trost Jan
    Kvalitativa intervjuer
    4., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 165 s. :
    ISBN: 978-91-44-06216-7
    Se bibliotekets söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Kostundersökningsmetodik

    Nygren Charlotte
    Forskning om kost och hälsa. Att tolka och förstå vetenskapen
    Inst för kostvetenskap : 2015 :
    Elektronisk version

    Perspective: An Extension of the STROBE Statement for Observational Studies in Nutritional Epidemiology (STROBE-nut) [Elektronisk resurs] : Explanation and Elaboration
    Hörnell Agneta, Berg Christina, Forsum Elisabet, Larsson Christel, Sonestedt Emily, Akesson Agneta, Lachat Carl, Hawwash Dana, Kolsteren Patrick, Byrnes Graham, De Keyzer Willem, Van Camp John, Cade Janet E., Greenwood Darren C., Slimani Nadia, Cevallos Myriam, Egger Matthias, Huybrechts Inge, Wirfalt Elisabet
    AMER SOC NUTRITION-ASN : 2017 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-140047

    Dessutom finns följande resurs i Cambro: Inspelad föreläsning kring kvalitativ metod, enkätundersökningar, vetenskapligt skrivande och SPSS