"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Journalistisk analys, 30 hp

Engelskt namn: Journalistic Analysis

Denna kursplan gäller: 2025-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 1JO010

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Journalistik: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2019-03-13

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2025-02-04

Innehåll

Kursen innebär en fördjupning av kunskaper om vetenskaplig metod och teori inom medie- och kommunikationsvetenskap och journalistik. Studenten fördjupar sina kunskaper i vetenskaplig materialinsamling, bearbetning och analys samt vetenskapligt skrivande i ett självständigt examensarbete, som presenteras i form av en kandidatuppsats.

Kursen utgör termin 5 på Journalistprogrammet och följande moduler ingår:
 
Modul 1: Medie-, kultur- och samhällsteori 2 (7,5 hp)
Theories of Media, Culture and Society 2
I modulen fördjupas olika teorier inom klassisk och samtida samhälls-, medie- och kommunikationsforskning med utgångspunkt från originaltexter, både i form av standardverk och kontemporära avhandlingar
 
Modul 2: Vetenskaplig metod 2 (7,5 hp)
Scientific Methods 2
Modulen fördjupar kunskaperna om vetenskapliga metoder som är vanliga inom medie- och kommunikationsforskningen. Under modulen diskuteras både kvantitativa och kvalitativa metoder, dess design och möjliga tillämpningar. Modulen innehåller praktiska metodövningar där studenterna får samla in olika datamaterial och analysera dessa. Modulen avslutas med en individuell tentamen.
 

Modul 3: Examensarbete/Uppsats (15 hp)
Graduate Thesis
Examensarbetet utgörs av en vetenskaplig kandidatuppsats. Ett konkret forskningsprojekt kring ett bestämt tema genomförs självständigt under handledning. Uppsatsen ventileras vid ett uppsatsseminarium, då den studerande dels försvarar sitt eget examensarbete, dels opponerar på ett annat arbete.

 

Förväntade studieresultat

Under hela kursen prövas att studenten kan

  • visa förmåga att identifiera medie- och kommunikationsvetenskapliga forskningsfrågor, 
  • visa förmåga att identifiera journalistiska forskningsfrågor.

Modul 1: Medie-, kultur- och samhällsteori 2 (7,5 hp)

För godkänd modul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse

  • kunna redogöra för, och analytiskt förhålla sig till, medie- och kommunikationsvetenskaplig teoribildning och de forskningsresultat samt grundantaganden som dessa teorier har lett fram till. 

Modul 2: Vetenskaplig metod 2 (7,5 hp)

För godkänd modul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse 

  • visa förtrogenhet med metoder för datainsamling, analys och tolkning inom medie- och kommunikationsforskning. 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga 

  • självständigt tillämpa olika medie- och kommunikationsvetenskapliga undersökningsmetoder. 

För godkänd modul ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt 

  • kunna diskutera och analysera  metodernas relevans, styrkor och svagheter. 

 Modul 3: Examensarbete, uppsats (15,0 hp))

Efter avslutad ska studenten kunna

  • visa färdighet att i en självständig forskningsuppgift, under en begränsad tidsram samla in, bearbeta och analysera material samt diskutera uppkomna resultat i förhållande till valt teoretiskt perspektiv och metod
  • uppvisa förmåga att adekvat genomföra en opposition på en annan uppsats samt muntligt försvara den egna forskningsuppgiftens genomförande och val av teoretiskt perspektiv och metod.

 

Behörighetskrav

Godkända resultat på termin 1 till 4 på Journalistprogrammet (HGJRN), eller motsvarande. Minst 22,5 hp måste vara avklarade på termin 4.

Undervisningens upplägg

Undervisningen på samtliga moduler kan bestå av föreläsningar, praktiska tillämpningar, gruppövningar, seminarier och handledning. I de fall närvaro är obligatorisk anges detta särskilt i schemat. 
Viss undervisning på engelska kan förekomma. 

Undervisningen på uppsatsmodulen ges i form av en kursintroduktion, ett PM-seminarium samt ett avslutande seminarium för examination av uppsatser. Närvaro vid dessa seminarier är obligatorisk. Under mellanperioderna sker handledning individuellt och i grupp. Val av forskningsfråga och relevanta vetenskapliga metoder och teorier görs av studenten i samråd med handledare.
 
Studenten har enbart rätt till handledning under den tidsperiod som uppsatsmodulen omfattar.

För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information, kontakta: Studentcentrum.

I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat. 

Examination

Modul 1: Medie-, kultur- och samhällsteori 2 (7,5 hp)
Modulen examineras genom obligatoriska seminarier samt genom en individuell hemtentamen. Betygsskalan för seminarier är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för hemtentamen/salstentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier samt på individuell hemtentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier samt Väl godkänd på individuell hemtentamen.


Modul 2: Vetenskaplig metod 2 (7,5  hp)
Modulen examineras genom obligatoriska seminarier och workshop samt genom en individuell hemtentamen. Betygsskalan för seminarier är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för hemtentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier samt på individuell hemtentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier samt Väl godkänd på individuell hemtentamen.

Modul 3 Examensarbete/Uppsats (15 hp)
För godkänt på modul 2 krävs seminariebehandlad och godkänd uppsats, deltagande i ett uppsatsseminarium samt opposition på ett annat examensarbete. För uppsatsmodulen gäller att betygsomdöme sätts på version som inlämnas till slutseminarium. Studenten ges därefter möjlighet att komplettera sin uppsats utifrån synpunkter som ges i samband med seminariet. Om uppsatsen därefter fortfarande bedöms vara icke komplett, måste studenten på nytt lägga fram sin uppsats på slutseminarium. Komplettering sker alltid för att uppnå betyg satt på version inlämnad till slutseminarium. Komplettering till ett högre betyg är ej möjligt.

Uppsatsens inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. Fortlöpande examinerande uppgifter ges betygsomdömena Godkänd eller Underkänd, alternativt Väl godkänd, Godkänd och Underkänd.

För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
 
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på moduler om minst 22,5 hp.

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
 

Tillgodoräknande
 Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
 
 Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilken modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.