"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Litteraturvetenskapliga studier på avancerad nivå, 30 hp

Engelskt namn: Advanced literary studies

Denna kursplan gäller: 2020-08-31 till 2022-08-28 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1LV071

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Litteraturvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2020-03-02

Innehåll

Kursen ger en fördjupad orientering i litteraturvetenskap på avancerad nivå vad gäller teori, litteraturhistoria och litteraturvetenskapligt skrivande. En röd tråd under kursen är det jämförande perspektivet som märks genom att a) det litteraturvetenskapliga teoriområdet ställs i tvärvetenskaplig belysning, b) den svenska litteraturen sätts i dialog med den skandinaviska, och c) det litteraturvetenskapliga skrivandet relateras till andra skrivpraktiker.
Kursen utgör termin 1 på HALVM Masterprogrammet i litteraturvetenskap. Följande moduler ingår:  
 
Modul 1: Teoretiska perspektiv i kultur- och medievetenskaper (7,5 hp)
Theoretical perspectives in Culture and Media Studies
Modulen har en tvärvetenskaplig grund och behandlar aktuella och klassiska perspektiv och begrepp inom kultur- och medievetenskap. I gemensamma seminarier diskuteras såväl perspektivens och begreppens ämnesspecifika innebörder som deras placering i en vidare vetenskaplig kontext. Speciell tonvikt läggs vid det vetenskapliga samtalet, jämförande perspektiv och självreflektion. Modulen läses tillsammans med HAKMR, Magisterprogrammet i medie- och kommunikationsvetenskap.

Modul 2: Skandinavisk samtidslitteratur (7,5 hp)
Contemporary Scandinavian Literature
Modulen behandlar olika aspekter av den nordiska samtidslitteraturen från 1970-talet fram till idag. Nedslag görs i specifika tidsperioder, teman eller genrer där en parallell utveckling sker inom det nordiska litteraturområdet: exempelvis 1970-talets kvinnolitteratur, postmodernism, Nordic Noir, ekokritisk litteratur eller autofiktion. Genom läsning och diskussion av relevant skönlitteratur och teori ges kunskap om likheter och skillnader mellan de olika ländernas litteratur samt omgivande kultur- och samhällsdebatter.

Modul 3: Det moderna genombrottet (7,5 hp)
The Modern Breakthrough in Scandinavian Literature 
Modulen behandlar periodbegreppet "det moderna genombrottet", det vill säga en strömning i den skandinaviska litteraturen ca 1870-1900. Ett särskilt fokus läggs vid den litterära gestaltningen av tidens nya människo- och samhällssyn samt de debatter som ledsagade dem, exempelvis om sedlighet, kvinnoemancipation, sexualitet och brottet med idealismen. Modulen innehåller litteratur i olika genrer: prosa, dramatik och lyrik såväl som teoretiska och filosofiska texter. Modulen utgår från ett transnationellt perspektiv, där jämförelser mellan företrädesvis svenska, norska och danska författare från perioden görs i relation till relevant forskning.

Modul 4: Kreativt akademiskt skrivande (7,5 hp)
Creative Non Fiction 
Modulen undersöker det vetenskapliga skrivandets praktiker och utforskar det kreativa akademiska skrivandets möjligheter. Några av de frågor som belyses är de möjligheter och begränsningar som olika skrivsätt innebär och hur de påverkar forskningens innehåll samt den kunskap som produceras. Modulen ger en introduktion till olika typer av vetenskapligt skrivande i ett tvärvetenskapligt perspektiv. I undervisningen varvas teoretiska och praktiska inslag. Särskild vikt läggs vid utvecklingen av det egna kreativa akademiska skrivandet.

Förväntade studieresultat

Förväntade studieresultat 

Modul 1: Teoretiska perspektiv i kultur- och medievetenskap (7,5 hp)
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse

  • Kunna kritiskt förhålla sig till centrala tankegångar inom området kultur- och medievetenskap
  • Ha förståelse för hur teoretiska begrepp relaterar till ett empiriskt material
  • Aktivt kunna deltaga i och föra ett vetenskapligt samtal

För godkänd kurs ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Kunna förhålla sig kritiskt till centrala tankegångar och teoritraditioner inom området litteraturvetenskap

Modul 2: Skandinavisk samtidslitteratur (7,5 hp)
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse

  • Uppvisa förståelse för den skandinaviska samtidslitteraturens estetiska och kulturella villkor och uttryck 

För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga

  • Kunna jämföra centrala genrer och teman i den nordiska samtidslitteraturen och identifiera såväl likheter som skillnader mellan olika verk och litterära strömningar

För godkänd kurs ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Visa förmåga att självständigt historisera och analysera den nordiska samtidslitteraturen och dess utmärkande strömningar även i internationell belysning

Modul 3: Det moderna genombrottet (7,5 hp)
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse

  • Kunna redogöra för och problematisera det moderna genombrottet och dess litterära och samhälleliga uttryck 

För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga

  • Kunna identifiera och kritiskt granska centrala drag i det moderna genombrottet mot bakgrund av relevant forskning

För godkänd kurs ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Självständigt kunna analysera det sena 1800-talets litteratur i ett jämförande skandinaviskt och internationellt perspektiv

Modul 4: Kreativt akademiskt skrivande (7,5 hp)
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse

  • Visa kunskap om relationen mellan skrivande och kunskapsproduktion samt kunna reflektera över det akademiska skrivandets komplexitet och mångfald av genrer i ett tvärvetenskapligt och internationellt perspektiv
  • Ha förståelse för olika vetenskapliga praktiker och skrivsätt, både vad gäller deras möjligheter och begränsningar

För godkänd kurs ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Självständigt kunna tillämpa ett kreativt och självreflexivt förhållningssätt i det egna skrivandet och i läsningen av andras texter
  • Kunna ge och ta emot textkritik på avancerad nivå

Behörighetskrav

Kandidatexamen i litteraturvetenskap eller motsvarande. Svenska och engelska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningens upplägg 
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, gruppövningar, självstudier, handledning samt planering och genomförande av studentledda seminarier. Speciell tonvikt läggs vid vetenskapligt skrivande i olika genrer, det vetenskapliga samtalet, jämförande perspektiv och självreflektion. I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat. 
 
Föreläsningar, seminarier och litteratur kan vara på svenska och engelska. Litteratur på norska och danska förekommer även på modul 2 och 3. 
 
För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information, kontakta Studentcentrum.

Examination

Modul 1: Teoretiska perspektiv i kultur- och medievetenskap (7,5 hp)
Modulen examineras genom enskilda och gruppvisa muntliga och skriftliga uppgifter samt genom aktivt deltagande i seminarier. Helhetsbetyget för momentet är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG).

Modul 2: Nordisk samtidslitteratur (7,5 hp)
Modulen examineras löpande genom seminarier samt genom individuella skrivuppgifter där betygen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG).  Helhetsbetyget för modulen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG) och för att få slutbetyg krävs godkänt betyg på seminarier och hemtentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och Väl godkänd på de individuella skrivuppgifterna.

Modul 3: Det moderna genombrottet (7,5 hp)
Modulen examineras löpande genom seminarier samt genom en individuell hemtentamen.   Betygsskalan för seminarier är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för hemtentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och på individuell hemtentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och Väl godkänd på individuell hemtentamen.

Modul 4: Kreativt akademiskt skrivande (7,5 hp)
Modulen examineras löpande genom seminarier, genomförda skrivuppgifter och en avslutande individuell essäuppgift. Betygsskalan för seminarier är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för individuell essäuppgift är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier, skrivuppgifter och på den individuella essäuppgiften. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier och skrivuppgifter samt Väl godkänd på och på den individuella essäuppgiften.

För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.

En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet. Om studenten så önskar har hen rätt att genomföra omexamination och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning.  Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov.  Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten. 

För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på moduler om minst 22,5 hp.
 
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera minst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos utbildningsledaren vid Humanistisk fakultet begära annan examinator.

Tillgodoräknande 
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Övriga föreskrifter

Övriga föreskrifter
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll, t.ex. 1KU078 Teoretiska perspektiv i kultur- och medievetenskap 7,5 hp, 1LV070 Kreativt akademiskt skrivande 7,5 hp eller 1LV075 Det moderna genombrottet och kreativt akademiskt skrivande 15 hp. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Litteratur

  • Giltig från: 2021 vecka 35

    Litteratur

    Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast två månader före kursens start.

    Modul 1: Teoretiska perspektiv i kultur- och medievetenskap (7,5 hp)

    All litteratur anges med originalutgåva, men man kan läsa senare utgåvor och översättningar ifall det finns (svenska översättningar anges i parentes).

    Ahmed Sara
    The cultural politics of emotion
    Edinburgh : Edinburgh University Press : 2004 : vii, 224 s. :
    ISBN: 978-0-7486-1847-7 (pbk.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: ny rev utg 2014

    Bourdieu Pierre
    Konstens regler : det litterära fältets uppkomst och struktur
    Stehag : B. Östlings bokförl. Symposion : 2000 : 523 s. :
    ISBN: 91-7139-116-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar

    Flaubert Gustave
    Hjärtats fostran/Sentimental Education (orig. L’éducation sentimentale, 1869; sv övers 1951 alt eng övers 1964)
    Stockholm: Hugo Gebers förlag : 1951 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Finns även att läsa online i fulltext: https://www.gutenberg.org/files/34828/34828-h/34828-h.htm

    The madwoman in the attic : the woman writer and the nineteenth-century literary imagination
    Gilbert Sandra M., Gubar Susan
    New Haven : Yale University Press : 1979 : xiv, 719 s. :
    ISBN: 0300022867
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: ny utg 2000 Valda delar

    Goffman Erving
    The Presentation of Self in Everyday Life
    ANCHOR BOOKS : 1959 : 259 s. :
    ISBN: 9780385094023
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Svensk översättning: Jaget och maskerna : en studie i vardagslivets dramatik. Stockholm : Rabén & Sjögren, 1974

    McLuhan Marshall
    Understanding media : the extensions of man
    London : Routledge : 1964 : 359 s. :
    ISBN: 0-415-10483-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Moi Toril
    Revolution of the ordinary : literary studies after Wittgenstein, Austin, and Cavell
    Chicago : The University of Chicago Press : 2017 : xvi, 290 pages :
    ISBN: 9780226464305
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar

    Litteratur kan tillkomma enligt lärarnas anvisning.

    Modul 2: Nordisk samtidslitteratur (7,5 hp)

    Skönlitteratur

    Andkjær Olsen Ursula
    Det 3. årtusindes hjerte : digte
    København : Gyldendal : 2012 : 212 s. :
    ISBN: 978-87-02-13157-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Byggmästar Eva-Stina
    Men hur små poeter finns det egentligen
    [Helsingfors] : Söderström : 2008 : 91, [1] s. :
    ISBN: 978-951-52-2547-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Dahl Alva
    Längtans flöde
    [Uppsala] : Syster Enbär : [2019] : 173 sidor :
    ISBN: 9789151911618
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Eika Jonas
    Efter solen : noveller
    1. udgave, 5. oplag : [København] : Basilisk : 2018 : 159 sidor :
    ISBN: 9788793077447
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Essen Wera von
    Våld och nära samtal
    Första utgåvan : [Stockholm] : Natur & Kultur : [2020] : 129 sidor :
    ISBN: 9789127166431
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Heldén Johannes
    Astroekologi
    Stockholm : Bonnier : 2016 : [73] s. :
    ISBN: 9789100143282
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Arv och miljö : roman
    Hjorth Vigdis, Holmqvist Ninni
    Första pocketutgåvan : Stockholm : Natur & Kultur Allmänlitteratur : 2019 : 366 sidor :
    ISBN: 9789127160873
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Julén Ola
    Afrikas verkliga historia : redigerade anteckningar 1999-2003
    [Stockholm] : Nirstedt/litteratur : [2019] : 181 sidor :
    ISBN: 9789198505511
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jönson Johan
    Efter arbetsschema
    Stockholm : Bonnier : 2008 : 794 s. :
    ISBN: 9789100115128
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Larsson Stig
    Autisterna
    Stockholm : Alba : 1979 : 140, [1] s. :
    ISBN: 91-7458-234-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Snömannen : [en Harry Hole-thriller]
    Nesbø Jo, Olaisen Per
    Stockholm : Piratförlaget : 2008 : 472 s. :
    ISBN: 978-91-642-0270-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Den vita rosen
    Ravn Olga, Holm Johanne Lykke
    Stockholm : Modernista : [2017] : 1 volym (opaginerad) :
    ISBN: 9789177017967
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Schunnesson Tone
    Dagarna, dagarna, dagarna
    Stockholm : Norstedts : [2020] : 262 sidor :
    ISBN: 9789113102566
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tichý Andrzej
    Renheten
    [Stockholm] : Albert Bonniers förlag : [2020] : 245 sidor :
    ISBN: 9789100178970
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Solar : roman
    Ørntoft Theis, Larsson J. Michael
    [Lund] : Ellerströms : [2020] : 287 sidor :
    ISBN: 9789172475748
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Österlund Helena
    Min sårbara kropp : roman
    [Stockholm] : Nirstedt/Litteratur : [2019] : 495 sidor :
    ISBN: 9789198505412
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Litteratur kan tillkomma enligt lärarnas anvisning.

    Modul 3: Det moderna genombrottet (7,5 hp)

    Facklitteratur

    Ahlström Gunnar
    Det moderna genombrottet i Nordens litteratur
    Stockholm : KF : 1947 : 511 s. :
    Obligatorisk

    Boëthius Ulf
    Strindberg och kvinnofrågan till och med Giftas I
    Stockholm : Prisma : 1969 : 527, [1] s., [6] pl.-bl. :
    Obligatorisk

    Brandes Georg
    Det moderne gjennembruds maend : en række portræter
    2. gjennemsete udg. : Kjöbenhavn : Gyldendalske Boghandels forlag : 1891 : 407 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: orig utg 1891, nyutg e-bok 2019 Urval

    Dahlerup Pil
    Det moderne gennembruds kvinder
    København : Gyldendal : 1983 : 689 s. :
    ISBN: 8700465321
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Urval

    Gedin David
    Fältets herrar : framväxten av en modern författarroll : artonhundraåttitalet
    Eslöv : B. Östlings bokförl. Symposion : 2004 : 524, [1] s. :
    ISBN: 9171396624
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Leffler Yvonne
    Det moderna genombrottets prosa : [sju analyser]
    Lund : Studentlitteratur : 2005 : 132 s. :
    ISBN: 9144036744
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att skapa en framtid : kulturradikalen Anne Charlotte Leffler
    Gedin David, Lindén Claudia
    Årsta : Rosenlarv : 2013 : 168 s. :
    ISBN: 9789197793599
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Den dubbla blicken : om att beskriva kvinnor : ideologi och estetik i Victoria Benedictssons författarskap
    Levy Jette Lundbo, Seeberg Ann-Mari
    1. uppl. : Enskede : Hammarström & Åberg : 1982 : 181 s. :
    ISBN: 9176380289
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Moi Toril
    Henrik Ibsen and the birth of modernism : art, theatre, philosophy
    Oxford : Oxford University Press : 2006 : xvi, 396 s. :
    ISBN: 0-19-929587-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordisk kvinnolitteraturhistoria.
    Møller Jensen Elisabeth, Fahlgren Margaretha, Melberg Enel
    Höganäs : Wiken : Cop. 1996 : 608 s. :
    ISBN: 91-7119-260-3 (inb.) ; 590:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordin Hennel Ingeborg
    Alfhild Agrell : rebell, humorist, berättare
    Umeå : Atrium : 2014 : 375 s. :
    ISBN: 9789186095437
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordens litteratur
    Petersson Margareta, Schönström Rikard
    Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2017] : 574 sidor :
    ISBN: 9789144083322
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skönlitteratur

    Agrell Alfhild
    Räddad
    Ingår i:
    Dramatiska arbeten. 1.
    Stockholm : 1883 : 247, 111, 30 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: (med efterord av Ingeborg Nordin Hennel, orig 1883 ny utg 2019

    Benedictsson Victoria
    Pengar : novell
    Stockholm : Fritze : 1885 : [2], 335 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: https://litteraturbanken.se/författare/BenedictssonV/titlar/Pengar/sida/I/etext

    Ord på liv och död : kortprosa, drama, dagbok
    Benedictsson Victoria, Witt-Brattström Ebba
    Stockholm : Atlantis : 2008 : 839 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: "Ur mörkret" https://litteraturbanken.se/författare/BenedictssonV/titlar/OrdPåLivOchDöd/sida/87/faksimil

    Bjørnson Bjørnstjerne
    En handske : skådespel i tre akter
    Omarb. uppl. öfv. af Cecilia Holmberg : Stockholm : F. & G. Beijers Bokf.-aktb. : 1887 : 114 s. :
    Obligatorisk

    Drysdale George R.
    Samhällslärans grunddrag eller fysisk, sexuel och naturlig religion...
    Stockholm : Associationsboktr. : 1878 : vi, 574 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Urval

    Samtidsdramatik : 1
    Ibsen Henrik, Östergren Klas
    [Ny utg.] : Stockholm : Natur & kultur : 2015 : 603 s. :
    ISBN: 9789127144972
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Leffler Anne Charlotte
    Sanna kvinnor : skådespel i tre akter
    Stockholm : Hæggström : 1883 : 92 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: https://litteraturbanken.se/författare/LefflerAC/titlar/SannaKvinnor/sida/I/etext

    Strindberg August
    Giftas. : 1 Tolf äktenskapshistorier : med interview och förord
    Stockholm : Ljus : 1905 : [4], 151 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Urval

    Kerfstedt Amanda
    Synd. Noveller från det moderna genombrottets kvinnor
    Stockholm: Stockholms universitet, Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusstudier : 2007 :
    Även tillgänglig i elektronisk form via Stockholms universitet
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Urval https://litteraturbanken.se/författare/KerfstedtA/titlar/Synd/sida/7/etext

    Litteratur kan tillkomma enligt lärarnas anvisning.

    Modul 4: Kreativt akademiskt skrivande (7,5 hp)

    Genus och det akademiska skrivandets former
    Bränström Öhman Annelie, Livholts Mona
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 155 s. :
    ISBN: 978-91-44-02947-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att skriva
    Duras Marguerite, Klemets Kennet
    [Lund] : Ellerströms : [2019] : 110 sidor :
    ISBN: 9789172475724
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar

    Klinkenborg Verlyn
    Several short sentences about writing
    Vintage Books : 2012 :
    Obligatorisk

    Lie Sissel
    Fri som foten : om å skrive fagtekster
    Oslo : Gyldendal : 2000 : 158 s. :
    ISBN: 82-417-0591-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lee Mara
    När Andra skriver : skrivande som motstånd, ansvar och tid
    Göteborg : Glänta produktion : 2014 : 285 s. :
    Fulltext
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Valda delar

    Linton Magnus
    Text & stil : om konsten att berätta med vetenskap
    Första utgåvan : [Stockholm] : Natur & Kultur : [2019] : 239 sidor :
    ISBN: 9789127823938
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lykke Nina
    Writing academic texts differently : intersectional feminist methodologies and the playful art of writing
    London : Routledge : 2014 : 238 p. :
    ISBN: 041550225X
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar

    Moi Toril
    Writing is Thinking: Writing as a Way of Life in the Academy
    Duke University : 2011 :
    https://gradschool.duke.edu/about/news/writing-thinking-writing-way-life-academy
    Obligatorisk

    Moi Toril
    Writing is Thinking II: Takes it to the Next Level
    Duke University : 2013 :
    https://gradschool.duke.edu/about/news/writing-thinking-ii-takes-it-next-level
    Obligatorisk

    Skrivande och blivande : konstruktioner av skönlitterärt skrivande i handböcker och läromedel 1979-2015
    Pulls Sofia, Öhman Anders, Jönsson Maria, Ohlsson Anders
    Umeå : Umeå universitet : 2019 : 237 sidor :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Valda delar

    Richardson Laurel
    Writing strategies : reaching diverse audiences
    Newbury Park, Calif. : Sage Publications : cop. 1990 : 71 s. :
    ISBN: 0-8039-3521-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Österholm Maria Margareta
    Ett flicklaboratorium i valda bitar : skeva flickor i svenskspråkig prosa från 1980 till 2005
    Årsta : Rosenlarv : 2012 : 339 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-184794
    ISBN: 9789197793582
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar

    Litteratur kan tillkomma enligt lärarnas anvisningar.

  • Giltig från: 2020 vecka 36

    Litteratur

    Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast två månader före kursens start.

    Modul 1: Teoretiska perspektiv i kultur- och medievetenskap (7,5 hp)

    All litteratur anges med originalutgåva, men man kan läsa senare utgåvor och översättningar ifall det finns (svenska översättningar anges i parentes).

    Ahmed Sara
    The cultural politics of emotion
    Edinburgh : Edinburgh University Press : 2004 : vii, 224 s. :
    ISBN: 978-0-7486-1847-7 (pbk.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: ny rev utg 2014

    Bourdieu Pierre
    Konstens regler : det litterära fältets uppkomst och struktur
    Stehag : B. Östlings bokförl. Symposion : 2000 : 523 s. :
    ISBN: 91-7139-116-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar

    Flaubert Gustave
    Hjärtats fostran/Sentimental Education (orig. L’éducation sentimentale, 1869; sv övers 1951 alt eng övers 1964)
    Stockholm: Hugo Gebers förlag : 1951 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Finns även att läsa online i fulltext: https://www.gutenberg.org/files/34828/34828-h/34828-h.htm

    The madwoman in the attic : the woman writer and the nineteenth-century literary imagination
    Gilbert Sandra M., Gubar Susan
    New Haven : Yale University Press : 1979 : xiv, 719 s. :
    ISBN: 0300022867
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: ny utg 2000 Valda delar

    Goffman Erving
    The Presentation of Self in Everyday Life
    ANCHOR BOOKS : 1959 : 259 s. :
    ISBN: 9780385094023
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Svensk översättning: Jaget och maskerna : en studie i vardagslivets dramatik. Stockholm : Rabén & Sjögren, 1974

    McLuhan Marshall
    Understanding media : the extensions of man
    London : Routledge : 1964 : 359 s. :
    ISBN: 0-415-10483-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Moi Toril
    Revolution of the ordinary : literary studies after Wittgenstein, Austin, and Cavell
    Chicago : The University of Chicago Press : 2017 : xvi, 290 pages :
    ISBN: 9780226464305
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar

    Litteratur kan tillkomma enligt lärarnas anvisning.

    Modul 2: Nordisk samtidslitteratur (7,5 hp)

    Facklitteratur

    Bergman Kerstin
    Swedish crime fiction : the making of Nordic noir
    [Utgivningsort okänd] : Mimesis International : 2014 : 191 pages :
    ISBN: 885751983X
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Haarder Jon Helt
    Performativ biografisme : en hovedstrømning i det senmodernes skandinaviske litteratur
    1. udgave. : [Kbh.] : Gyldendal : 2014. : 314 s. :
    ISBN: 9788702147650
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jönsson Maria
    Som en byracka : självbiografi, estetik och politik i Agneta Klingspors författarskap
    1. utg. : Umeå : h:ström - Text & kultur : 2006 : 336 s. :
    urn:nbn:se:umu:diva-918
    ISBN: 9189447980
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Malm Victor
    Är det detta som kallas postmodernism? : en studie i Katarina Frostensons och Stig Larssons diktning
    [Lund] : Ellerströms : [2019] : 478 sidor :
    ISBN: 9789172475540
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nexø Tue Andersen
    Vidnesbyrd fra velfærdsstaten : den sociale vending i ny dansk litteratur
    København : Arena : 2016. : 199 pages :
    ISBN: 978-87-92684-58-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordens litteratur
    Petersson Margareta, Schönström Rikard
    Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2017] : 574 sidor :
    ISBN: 9789144083322
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sarrimo Cristine
    När det personliga blev politiskt : 1970-talets kvinnliga bekännelse och självbiografi.
    Eslöv : B. Östlings bokförl. Symposion : 2000 : 246 s. :
    ISBN: 91-7139-479-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skönlitteratur

    Axelsson Linnéa
    Ædnan : epos
    Stockholm : Albert Bonniers förlag : 2018 :
    Omslagsbild
    ISBN: 9789100173654
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Berg Aase
    Forsla fett : dikter
    Stockholm : Bonnier : 2002 : 80, [1] s. :
    ISBN: 9100578711
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Crème fraîche
    Brøgger Suzanne, Matthiessen Eva
    Stockholm : Wahlström & Widstrand : 1978 : 282 s. :
    ISBN: 9146131752
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Byggmästar Eva-Stina
    Men hur små poeter finns det egentligen
    [Helsingfors] : Söderström : 2008 : 91, [1] s. :
    ISBN: 978-951-52-2547-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Eika Jonas
    Efter solen : noveller
    1. udgave, 5. oplag : [København] : Basilisk : 2018 : 159 sidor :
    ISBN: 9788793077447
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Frostenson Katarina
    Joner : tre sviter
    Stockholm : Wahlström & Widstrand : 1991 : 118, [2] s. :
    ISBN: 91-46-16081-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Heldén Johannes
    Astroekologi
    Stockholm : Bonnier : 2016 : [73] s. :
    ISBN: 9789100143282
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Arv och miljö : roman
    Hjorth Vigdis, Holmqvist Ninni
    Första pocketutgåvan : Stockholm : Natur & Kultur Allmänlitteratur : 2019 : 366 sidor :
    ISBN: 9789127160873
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Blind gudinna : en kriminalroman
    Holt Anne, Sjöwall Maj
    Stockholm : Norstedt : 1995 : 351, [1] s. :
    ISBN: 9119413327
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Knausgård Karl Ove
    Min kamp : roman. Bok 1
    [Oslo] : Oktober : 2009 : 434 s. :
    ISBN: 9788249506866
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Larsson Stieg
    Män som hatar kvinnor
    Stockholm : Norstedt : 2005 : 566, [1] s. :
    ISBN: 91-1-301408-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Larsson Stig
    Autisterna
    Stockholm : Alba : 1979 : 140, [1] s. :
    ISBN: 91-7458-234-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mankell Henning
    Mördare utan ansikte : roman
    1. uppl. : Stockholm : Ordfront : 1991 : 307, [1] s. :
    ISBN: 9173243795
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Marklund Liza
    Sprängaren
    Stockholm : Ordupplaget : 1998 : 370 s. :
    ISBN: 9197338036
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Snömannen : [en Harry Hole-thriller]
    Nesbø Jo, Olaisen Per
    Stockholm : Piratförlaget : 2008 : 472 s. :
    ISBN: 978-91-642-0270-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Norén Lars
    En dramatikers dagbok
    Stockholm : Bonnier : 2008 : Ca 1680 s. :
    ISBN: 9789100112820
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Urval

    Pleijel Agneta
    Spådomen : en flickas memoarer
    Stockholm : Norstedt : 2015 : 266 s. :
    ISBN: 9789113059549
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Thorvall Kerstin
    Det mest förbjudna : roman
    Stockholm : Bonnier : 1976 : 192, [1] s. :
    ISBN: 91-0-041131-0 (hft.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Litteratur kan tillkomma enligt lärarnas anvisning.

    Modul 3: Det moderna genombrottet (7,5 hp)

    Facklitteratur

    Ahlström Gunnar
    Det moderna genombrottet i Nordens litteratur
    Stockholm : KF : 1947 : 511 s. :
    Obligatorisk

    Boëthius Ulf
    Strindberg och kvinnofrågan till och med Giftas I
    Stockholm : Prisma : 1969 : 527, [1] s., [6] pl.-bl. :
    Obligatorisk

    Brandes Georg
    Det moderne gjennembruds maend : en række portræter
    2. gjennemsete udg. : Kjöbenhavn : Gyldendalske Boghandels forlag : 1891 : 407 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: orig utg 1891, nyutg e-bok 2019 Urval

    Dahlerup Pil
    Det moderne gennembruds kvinder
    København : Gyldendal : 1983 : 689 s. :
    ISBN: 8700465321
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Urval

    Gedin David
    Fältets herrar : framväxten av en modern författarroll : artonhundraåttitalet
    Eslöv : B. Östlings bokförl. Symposion : 2004 : 524, [1] s. :
    ISBN: 9171396624
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Leffler Yvonne
    Det moderna genombrottets prosa : [sju analyser]
    Lund : Studentlitteratur : 2005 : 132 s. :
    ISBN: 9144036744
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att skapa en framtid : kulturradikalen Anne Charlotte Leffler
    Gedin David, Lindén Claudia
    Årsta : Rosenlarv : 2013 : 168 s. :
    ISBN: 9789197793599
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Den dubbla blicken : om att beskriva kvinnor : ideologi och estetik i Victoria Benedictssons författarskap
    Levy Jette Lundbo, Seeberg Ann-Mari
    1. uppl. : Enskede : Hammarström & Åberg : 1982 : 181 s. :
    ISBN: 9176380289
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Moi Toril
    Henrik Ibsen and the birth of modernism : art, theatre, philosophy
    Oxford : Oxford University Press : 2006 : xvi, 396 s. :
    ISBN: 0-19-929587-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordisk kvinnolitteraturhistoria.
    Møller Jensen Elisabeth, Fahlgren Margaretha, Melberg Enel
    Höganäs : Wiken : Cop. 1996 : 608 s. :
    ISBN: 91-7119-260-3 (inb.) ; 590:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordin Hennel Ingeborg
    Alfhild Agrell : rebell, humorist, berättare
    Umeå : Atrium : 2014 : 375 s. :
    ISBN: 9789186095437
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordens litteratur
    Petersson Margareta, Schönström Rikard
    Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2017] : 574 sidor :
    ISBN: 9789144083322
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skönlitteratur

    Agrell Alfhild
    Räddad
    Ingår i:
    Dramatiska arbeten. 1.
    Stockholm : 1883 : 247, 111, 30 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: (med efterord av Ingeborg Nordin Hennel, orig 1883 ny utg 2019

    Benedictsson Victoria
    Pengar : novell
    Stockholm : Fritze : 1885 : [2], 335 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: https://litteraturbanken.se/författare/BenedictssonV/titlar/Pengar/sida/I/etext

    Ord på liv och död : kortprosa, drama, dagbok
    Benedictsson Victoria, Witt-Brattström Ebba
    Stockholm : Atlantis : 2008 : 839 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: "Ur mörkret" https://litteraturbanken.se/författare/BenedictssonV/titlar/OrdPåLivOchDöd/sida/87/faksimil

    Bjørnson Bjørnstjerne
    En handske : skådespel i tre akter
    Omarb. uppl. öfv. af Cecilia Holmberg : Stockholm : F. & G. Beijers Bokf.-aktb. : 1887 : 114 s. :
    Obligatorisk

    Drysdale George R.
    Samhällslärans grunddrag eller fysisk, sexuel och naturlig religion...
    Stockholm : Associationsboktr. : 1878 : vi, 574 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Urval

    Samtidsdramatik : 1
    Ibsen Henrik, Östergren Klas
    [Ny utg.] : Stockholm : Natur & kultur : 2015 : 603 s. :
    ISBN: 9789127144972
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Leffler Anne Charlotte
    Sanna kvinnor : skådespel i tre akter
    Stockholm : Hæggström : 1883 : 92 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: https://litteraturbanken.se/författare/LefflerAC/titlar/SannaKvinnor/sida/I/etext

    Strindberg August
    Giftas. : 1 Tolf äktenskapshistorier : med interview och förord
    Stockholm : Ljus : 1905 : [4], 151 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Urval

    Kerfstedt Amanda
    Synd. Noveller från det moderna genombrottets kvinnor
    Stockholm: Stockholms universitet, Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusstudier : 2007 :
    Även tillgänglig i elektronisk form via Stockholms universitet
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Urval https://litteraturbanken.se/författare/KerfstedtA/titlar/Synd/sida/7/etext

    Litteratur kan tillkomma enligt lärarnas anvisning.

    Modul 4: Kreativt akademiskt skrivande (7,5 hp)

    Genus och det akademiska skrivandets former
    Bränström Öhman Annelie, Livholts Mona
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 155 s. :
    ISBN: 978-91-44-02947-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att skriva
    Duras Marguerite, Klemets Kennet
    [Lund] : Ellerströms : [2019] : 110 sidor :
    ISBN: 9789172475724
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar

    Klinkenborg Verlyn
    Several short sentences about writing
    Vintage Books : 2012 :
    Obligatorisk

    Lie Sissel
    Fri som foten : om å skrive fagtekster
    Oslo : Gyldendal : 2000 : 158 s. :
    ISBN: 82-417-0591-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lee Mara
    När Andra skriver : skrivande som motstånd, ansvar och tid
    Göteborg : Glänta produktion : 2014 : 285 s. :
    Fulltext
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Valda delar

    Linton Magnus
    Text & stil : om konsten att berätta med vetenskap
    Första utgåvan : [Stockholm] : Natur & Kultur : [2019] : 239 sidor :
    ISBN: 9789127823938
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lykke Nina
    Writing academic texts differently : intersectional feminist methodologies and the playful art of writing
    London : Routledge : 2014 : 238 p. :
    ISBN: 041550225X
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar

    Moi Toril
    Writing is Thinking: Writing as a Way of Life in the Academy
    Duke University : 2011 :
    https://gradschool.duke.edu/about/news/writing-thinking-writing-way-life-academy
    Obligatorisk

    Moi Toril
    Writing is Thinking II: Takes it to the Next Level
    Duke University : 2013 :
    https://gradschool.duke.edu/about/news/writing-thinking-ii-takes-it-next-level
    Obligatorisk

    Skrivande och blivande : konstruktioner av skönlitterärt skrivande i handböcker och läromedel 1979-2015
    Pulls Sofia, Öhman Anders, Jönsson Maria, Ohlsson Anders
    Umeå : Umeå universitet : 2019 : 237 sidor :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Valda delar

    Richardson Laurel
    Writing strategies : reaching diverse audiences
    Newbury Park, Calif. : Sage Publications : cop. 1990 : 71 s. :
    ISBN: 0-8039-3521-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Österholm Maria Margareta
    Ett flicklaboratorium i valda bitar : skeva flickor i svenskspråkig prosa från 1980 till 2005
    Årsta : Rosenlarv : 2012 : 339 s. :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-184794
    ISBN: 9789197793582
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Valda delar

    Litteratur kan tillkomma enligt lärarnas anvisningar.