"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Basutbildning III i svenska och samhällskunskap, 30 fup

Engelskt namn: Foundation Course in Swedish and Social Sciences

Denna kursplan gäller: 2012-08-20 och tillsvidare

Kurskod: 1NS035

Förutbildningspoäng: 30

Utbildningsnivå: Förutbildning

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2009-01-19

Reviderad av: Studierektor, Institutionen för språkstudier, 2012-11-12

Innehåll

Studier av det svenska samhället och svensk kultur med särskilt fokus på det som behövs för högskolestudier. Vidare ingår träning av receptiva och produktiva färdigheter i tal och skrift. Moment 1. Realia (4,5 hp) Föreläsningar, lektioner och diskussioner som syftar till att ge en ökad insikt om svenskt kultur- och samhällsliv. Moment 2. Skriftlig produktion (4,5 hp) Grammatikundervisningen är en fördjupnings- och kompletteringskurs baserad på studenternas behov och önskemål för att uppnå större korrekthet i tal och skrift, medan den skriftliga framställningen huvudsakligen fokuserar olika genrer, som argumenterande och utredande text, samt övningar för att förbättra textbindning. Moment 3. Muntlig framställning (4,5 hp) Olika talsituationer som förekommer vid universitet och högskolor tränas. Framför allt fokuseras på interaktion och presentation. Moment 4. Litteraturläsning (4,5 hp) Studenterna ges en introduktion till svensk litteratur med fokus på 1800- och 1900-talet. Några väsentliga författarskap och genrer kommer att belysas, men framför allt kommer läsning av poesi, noveller och romaner att stå i fokus. Moment 5. Ämnesorientering (4,5 hp) I detta moment tas teman, färdigheter och frågeställningar som rör övergången till fortsatta studier på universitet/högskola upp. Detta sker i form av föreläsningar, skriftliga övningar och ett eget fördjupningsarbete. Moment 6. Textläsning (4,5 hp) Under detta moment läses avancerad text, och det som tränas är såväl närläsning baserad på detaljförståelse som olika tekniker för att skaffa sig en överblick över och snabbt kunna hitta information i en större textmassa. I momentet ingår även ordkunskap och diskussioner om olika genrer. Moment 7. Rapportskrivning (3 hp) Vid terminens början inleds ett individuellt projektarbete som avslutas med en skriftlig rapport och ett seminarium. Ämnet för projektarbetet väljes i samråd med ansvarig lärare. I momentet ingår föreberedande uppgifter som referatövningar, en genomgång av rapportens olika delar samt hur man opponerar/responderar.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Realia (4,5 hp) För godkänt moment ska den studerande kunna: • redogöra för huvudpunkterna när det gäller ekonomi, arbetsliv och näringsliv i Sverige. • förstå huvudinnehållet i föreläsningar om t.ex. konst, etnologi, litteratur, historia och delta i efterföljande diskussioner. Moment 2. Skriftlig produktion (4,5 hp) För godkänt moment ska den studerande kunna: • inleda och avsluta en text på flera olika sätt. • skriva text med tydligt sammanhang mellan och inom stycken och meningar • skriva text där innehållet framgår klart och tydligt • argumentera, resonera och sammanställa fakta • skriva text med en hög grad av korrekthet och komplexitet vad gäller grammatik, ordval och stavning. Moment 3. Muntlig framställning (4,5 hp) För godkänt moment ska den studerande: • kunna välja ut relevant information och redovisa den med en klar och tydlig struktur • kunna använda hjälpmedel vid redovisning • ha ett uttal som inte stör förståelsen • kunna delta i en diskussion även om komplicerade ämnen utanför studentens intressesfär • kunna interagera och ha strategier för att be om förtydligande, säga emot o.s.v. • kunna ställa och besvara frågor om innehållet i redovisningar och texter Moment 4. Litteraturläsning (4,5 hp) För godkänt moment ska den studerande: • känna till några kända svenska författare och deras verk • kunna skriva en recension • kunna diskutera och analysera noveller, dikter och romaner • kunna förstå innehållet i en svensk roman Moment 5. Ämnesorientering (4,5 hp) För godkänt moment ska den studerande: • kunna anteckna huvudinnehållet i en föreläsning tydligt och klart • ha kännedom om vanliga undervisningsformer och tentamensformer på högskola/universitet • ha kännedom om olika typer av studieteknik • ha skaffat sig ett ordförråd knutet till de framtida studierna Moment 6. Textläsning (4,5 hp) För godkänt moment ska den studerande: kunna förstå avancerad text på detaljnivå, även inom områden utanför sin intressesfär • snabbt kunna skaffa sig en överblick över en text och leta reda på information • känna till olika, vanliga genrer • kunna uppfatta skillnader i stil och attityd • kunna förstå och förklara vad ord och fraser betyder i sitt sammanhang Moment 7. Rapportskrivning (3 hp) För godkänt moment ska den studerande kunna: • sammanfatta, referera och sammanställa texter • skriva en rapport med korrekt källhänvisning o.s.v. • opponera på en rapport och respondera

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet med undantag för svenska. Kunskaper i svenska motsvarande Basutbildning II i svenska och samhällskunskap krävs. Alternativt kan förkunskaperna i svenska prövas genom inträdesprov.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av lektionsundervisning, gruppövningar, föreläsningar och seminarier. Därutöver krävs hemarbete med vissa obligatoriska inlämningsuppgifter och självstudier för att studenten ska kunna tillägna sig de kunskaper och färdigheter som krävs för godkänt resultat. All undervisning är obligatorisk, såvida inte läraren medger viss befrielse.

Examination

Examination sker genom bedömning av obligatoriska uppgifter, inlämningsuppgifter samt vid skriftliga och muntliga prov. För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Godkänt resultat i moment 2, 3, 4, 5, 6 och 7 ger behörighet motsvarande programskolans kurs Svenska B. Godkänt resultat i både moment 1 (Basutbildning III) och moment 5 (Basutbildning II) ger tillsammans behörighet motsvarande programskolans kurs Samhällskunskap A Vid examination används betygsgraderna Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg. För studenter som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle senast tre månader efter ordinarie provtillfälle. Anmälan till prov och omprov är obligatorisk. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta lämnas till Humanistiska fakultetsnämnden. Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Tentamensskrivningar görs vid Umeå universitet. Om synnerliga skäl föreligger kan studerande beviljas att skriva på annan ort. Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Moment 1. Realia (4,5 hp) Momentet examineras genom bedömning av två skriftliga delprov och inlämningsuppgifter. Moment 2. Skriftlig produktion (4,5 hp) Momentet examineras genom bedömning av obligatoriska, skriftliga inlämningsuppgifter under kursens gång samt ett skriftligt slutprov, som ges vid alla universitet i Sverige. Moment 3. Muntlig framställning (4,5 hp) Momentet examineras genom bedömning av en obligatorisk uppgift i form av en redovisning samt ett avslutande muntligt prov som fokuserar interaktion och som ges vid alla universitet i Sverige. Moment 4. Litteraturläsning (4,5 hp) Momentet examineras genom bedömning av fyra obligatoriska uppgifter, varav minst en skriftlig, under kursens gång. Moment 5. Ämnesorientering (4,5 hp) Momentet examineras genom bedömning av fem obligatoriska uppgifter under kursens gång. Moment 6. Textläsning (4,5 hp) Momentet examineras genom bedömning av ett skriftlig slutprov, i form av en läsförståelse baserad på närläsning, översiktsläsning och sökläsning, som ges vid alla universitet i Sverige. Moment 7. Rapportskrivning (3 hp) Momentet examineras genom bedömning av obligatoriska skriftliga inlämningsuppgifter, samt den obligatoriska uppgiften att skriva en rapport och sedan opponera och respondera i ett seminarium. Tillgodoräknande Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett och ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Blanketten skickas till Umeå universitet, Registraturen, 901 87. Prövning görs alltid individuellt. Regler återfinns i Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr 545-3317-02).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.