"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Design & kläder B, 30 hp

Engelskt namn: Design & Clothes B

Denna kursplan gäller: 2023-08-28 och tillsvidare

Kurskod: 1TX012

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Estetiska ämnen: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2020-06-23

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen, 2023-09-07

Innehåll

Modul 1 Modekritik 6 hp (Critical fashion, 6 credits)
Via ett undersökande arbete utvecklas ett vetenskapligt förhållningssätt till kläder och design. Studenten prövar och utvecklar plaggs uttryck och form i relation till kropp genom ett experimentellt arbete.
 
Modul 2 Utforska idéer 9 hp (Developing ideas, 9 credits)
Modulen syftar till att utveckla kunskaper i design av kläder. Tyngdpunkten ligger på designprocessens idéfas och fördjupat idéarbete genom att studenterna prövar och utvecklar metoder och uttryck för de olika designelementen i sitt individuella klädskapande. Via ett undersökande temaarbete skapar och arbetar studenterna med materialet i fokus samt utforskar plaggs uttryck och form i relation till kropp. Idéprocesserna skall utgöra grund för eget nytänkande och fördjupat experimentellt arbete med form, färg, material och hantverk. Metoder för skissande och modellteckning utvecklas. Digitala verktyg för skissande introduceras. Modulen sammanfattas i en skriftlig rapport med vetenskapligt upplägg.

Modul 3 Fördjupning 15hp (Deeper studies, 15 credits)
I modulen breddar eller fördjupar studenterna sina ämneskunskaper inom området design och kläder. Med utgångspunkt i ett valt perspektiv på kläddesign utforskas och utvecklas idéer till personliga uttryck där tematiska studier och processtänkande anger riktningen för genomförandet. Ett perspektiv på kläddesign kan till exempel vara makt, genus, etnicitet eller miljö. Studenten kan rikta in sitt arbete på entreprenörskap, undervisning och lärande/didaktiskt, fördjupat kollektionsarbete, alternativt kläder som konst för att hitta en tydlig målgrupp. Hantverksarbetet i modulen består av ett individuellt fördjupningsarbete inom kläddesign och temat skall, tillsammans med färg, form, teknik och material, stödja nytänkande. Under modulen använder studenten digitala verktyg för mönsterkonstruktion. Undervisningen skall främja utvecklingen av ett vetenskapligt förhållningssätt till kläder och design, och vikt läggs vid reflektion och analys av eget och andras arbeten. I momentet fokuseras fördjupat idéarbete och idéutveckling som ett led i att utifrån valda perspektiv belysa olika samhälleliga aspekter av kläddesign. Det slutgiltiga arbetet presenteras för en extern målgrupp

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande
Kunskap och förståelse

  • visa kunskap om och i design av kläder
  • kunna relatera sitt idéarbete till inspirationskällor
  • visa förståelse för idéprocessens betydelse för det egna uttrycket
  • kunna diskutera och problematisera designprocesser med avseende på kläddesign
  • visa på medvetenhet om kläders betydelse i ett samhälleligt perspektiv 
  • kunna dokumentera sin arbetsprocess i en kortare vetenskaplig rapport

Färdighet och förmåga

  • utifrån ett samhälleligt perspektiv kunna använda kursens samt egen vald litteratur för att planera och genomföra ett eget valt hantverksarbete
  • kunna använda idéprocessen för utveckling av det egna uttrycket
  • kunna använda olika metoder och tekniker för materialframställning till plagg
  • visa kunskap i mönsterkonstruktion och modellskapande, manuellt och via dator
  • kunna använda digitala verktyg i arbetsprocessen och vid presentationer
  • kunna självständigt planera, genomföra och utvärdera eget valt fördjupningsarbete inom kläddesign

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kunna förhålla sig och relatera till modulens ingående litteratur
  • visa förmåga att kunna analysera och reflektera över egna och andras designprocesser
  • visa förmåga att kunna analysera och reflektera över hur kläddesign fungerar i dagens samhälle
  •  kunna tillämpa ett tematiskt och utforskande förhållningssätt i arbetsprocessen
  • kunna välja relevant litteratur utifrån aktuell frågeställning
  • visa förmåga att kunna analysera och reflektera över egna och andras texter

Behörighetskrav

Univ: Design & kläder A med ett godkänt resultat om 21 hp eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, laborationer, seminarier, individuellt arbete, tematiska studier, grupparbete, studiebesök och handledning. Utgångspunkt är ett tematiskt förhållningssätt och ett processorienterat arbetssätt med analys och reflektion som vägar till kunskap. De studerandes egna val och idéer samt förkunskaper utgör grund för genomförandet.

Examination

Formativ bedömning sker under kursen. Examinationen grundas på redovisningar enskilt och i grupp där både process och produkt lyfts fram, samt på seminarier och skriftliga inlämningsuppgifter. Reflektion och analys av det praktiska arbetet tillmäts stor betydelse.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov och kan göras för student som erhållit beslut om stöd. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Vid betygsättning på moduler samt hel kurs används betygen Väl Godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U).

Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.  

Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.  

Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet. 

En student som inte helt uppfyller målen för examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå godkänt betyg på kursen. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de mål som studenten inte uppnått och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett underkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är inte tillåtet. 

Övriga föreskrifter

Stoppdatum för inlämningsuppgifter är kursens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas, annars måste de göras eller lämnas in vid nytt provtillfälle. 

Kursen ersätter den tidigare kursplanen Design & kläder B (1TX005) och kan inte tas med i examen tillsammans med denna.  



I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.