Engelskt namn: Accounting C
Denna kursplan gäller: 2012-08-27 till 2013-08-25 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2015-08-24
Kursplan för kurser med start mellan 2014-08-25 och 2015-08-23
Kursplan för kurser med start mellan 2014-08-18 och 2014-08-24
Kursplan för kurser med start mellan 2013-08-26 och 2014-08-17
Kursplan för kurser med start mellan 2012-08-27 och 2013-08-25
Kurskod: 2FE062
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Företagsekonomi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi
Beslutad av: Handelshögskolans styrelse, 2009-05-28
Reviderad av: Rektor vid Handelshögskolan, 2012-06-11
Kursen består av följande moment:
Moment 1. Redovisningsteori och praxis i ett internationellt perspektiv, 7.5 hp
Momentet innehåller dels en översikt över redovisningsteorin, med särskild betoning på hur den beskrivs i IASB:s begreppsmässiga ramverk, dels en genomgång av gällande redovisningsstandarder för svenska företag med särskild betoning på IFRS-standarderna vilka gäller för börsnoterade bolag.
Förväntat studieresultat
Efter genomgånget moment ska den studerande kunna:
Undervisningens uppläggning
Undervisningen består av föreläsningar, lärarledda lektioner, handledning och seminarier. Deltagande vid examinationsgrundande seminarier är obligatoriskt.
Examination
Examinationen sker dels i form av skriftlig individuell tentamen vid momentets slut, dels i form av obligatoriskt deltagande i praktikfallsuppgift i revision. Praktikfallsuppgiften görs i grupp. För betyget godkänd på momentet krävs att varje examinerande del är godkänd.
Moment 2. Koncernredovisning, 7.5 hp
Momentet inleds med att definiera koncernspecifika begrepp såsom koncern, bestämmande inflytande, minoritetsintresse, förvärv, förvärvstidpunkt, goodwill etc. Vidare behandlas de teoribildningar, lagar, rekommendationer och praxis som gäller vid upprättande av koncernbalansräkning, koncernresultaträkning och kassaflödesanalys för koncerner. De väsentligaste skillnaderna mellan olika regelverk belyses. Därefter gås de värderingsproblem som uppkommer vid upprättande av koncernredovisning igenom och olika elimineringstekniker behandlas. Ett avsnitt berör dotterföretag i utlandet och förståelse erhålls för omräkning av dess balansräkning och resultaträkning till svensk valuta. Under momentet diskuteras även olika slags konsolideringstekniker och i vilka situationer dessa är användbara.
Den framtida utvecklingen inom koncernområdet behandlas. Koncernredovisningsavsnittet avslutas med en genomgång av den arbetsmetodik och dokumentation som krävs för att underlätta det praktiska koncernredovisningsarbetet, även systemstöd för koncernrapportering nämns översiktligt.
Förväntat studieresultat
Efter genomgånget moment ska den studerande kunna:
Undervisningens uppläggning
Undervisningen består av föreläsningar, lärarledda lektioner och handledning. Ett antal obligatoriska praktikfallsuppgifter ingår.
Examination
Examination sker genom praktikfallsuppgifter som genomförs i grupp och individuell skriftlig tentamen. För betyget godkänd på momentet krävs att varje examinerande del är godkänd.
Se respektive moment.
Univ: Företagsekonomi B, 30 hp, eller motsvarande.
Se respektive moment.
Examinationen sker dels i form av PM-skrivning med åtföljande redovisning och gruppdiskussion och obligatoriska praktikfallsuppgifter, dels i form av skriftlig prov efter respektive moments slut.
För den som underkänts vid respektive moments avslutande provtillfälle anordnas ett nytt tillfälle inom ca 1 månad för kurs som ges med normal studietakt. Därpå följande tentamensmöjlighet ges i regel i samband med att momentet ges följande termin/år. Därutöver förekommer extra tentamensmöjlighet varje läsår veckan före höstterminsstart.
Efter två underkända prov på ett moment har student rätt till byte av betygssättande lärare. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle.
Studerande som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå ett högre betyg.
Studerande som ej kan styrka sin identitet med fotolegitimation vid provtillfälle kan ej få sitt provresultat registrerat..
Kompletteringar av obligatoriska uppgifter skall ske senast två veckor efter moments slutdatum. Obligatoriska delar (PM-uppgifter, praktikfallsuppgifter, cases, datorövningar etc.) som ej görs under avsatt tid får fullgöras nästa gång kursen ges.
För alla skriftliga inlämningar gäller att regler om akademiska texter och korrekt hantering av källor ska efterföljas. (se instruktioner i manualen för “Uppsatsskrivande i företagsekonomi). Urkund kan användas för kontroll.
Föreläsningar är i normalfallet inte obligatoriska. Föreläsningar förutsätts dock hjälpa studenterna att uppnå lärandemålen, vilket bland annat kan ske genom att förklara, fördjupa, komplettera eller ge kontraster till kurslitteraturen och annat kursmaterial.
Vad beträffar betygsättning på moment gäller genomgående den tregradiga betygskalan Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Samtliga delar i examinationen måste godkännas var för sig för att uppnå godkänt på moment. För att uppnå betyget godkänd på moment krävs att samtliga obligatoriska uppgifter godkänts samt att minst 50% (75% för Väl godkänd) av den sammanlagda maximala poängsumman på moments ingående delar har uppnåtts.
Vad beträffar betygsättning på kursen gäller genomgående den tregradiga betygskalan Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Betyg på kursen sätts först när alla prov och alla obligatoriska delar är godkända. För betyget Väl godkänd på kursen krävs dessutom att den studerande erhållit minst 75% av de enskilda momentens sammanlagda vägda poängsumma eller motsvarande.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Kursen ingår som en kurs på C-nivå i en kandidatexamen vid Umeå universitet.
IFRS-volymen 2012.
[9., uppdaterade uppl.] : Stockholm : Far akademi : 2012 : 747 s. :
ISBN: 978-91-86245-75-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Internationell redovisning : teori och praxis
Sundgren Stefan, Nilsson Henrik, Nilsson Stellan
2., förändrade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 352 s. :
ISBN: 978-91-44-05745-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Tillkommer under momentet ca 60 sidor vetenskapliga artiklar
IFRS-volymen 2012.
[9., uppdaterade uppl.] : Stockholm : Far akademi : 2012 : 747 s. :
ISBN: 978-91-86245-75-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Lönnqvist Rune
Årsredovisning i koncerner
6., [utök. och rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 402 s. :
ISBN: 978-91-44-08080-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kurskompendium , Handelshögskolan vid Umeå Universitet. Studentexpeditionen. Tillkommer under momentet ca 20 sidor vetenskapliga artiklar
Handelshögskolan Umeå Universitet (Senaste upplagan)
Uppsatsskrivande i Företagekonomi. Uppsatsmanual.
Företagsekonomi :
Läsanvisning: Tillgänglig via: www.usbe.umu.se/enheter/fek/student/uppsatsarbete/om-uppsatsarbetet/
Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
ISBN: 978-91-44-04826-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Walkenbach John
Excel 2010 bible
Indianapolis, IN : Wiley Publishing : c2010. : xliv, 1006 p. :
ISBN: 978-0-470-47487-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Referenslitteratur är litteratur som breddar, fördjupar eller förtydligar ämnet. Den studerande förutsätts utnyttja dessa kunskapskällor och andra källor, framförallt under arbete med skriftliga rapporter och praktikfallsuppgifter.