"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Redovisning C, 15 hp

Engelskt namn: Accounting C

Denna kursplan gäller: 2013-08-26 till 2014-08-17 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2FE062

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Företagsekonomi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi

Beslutad av: Handelshögskolans styrelse, 2009-05-28

Reviderad av: Rektor vid Handelshögskolan, 2013-06-13

Innehåll

Kursen består av följande moment:

  1. Redovisningsteori och praxis i ett internationellt perspektiv, 7.5 högskolepoäng.
  2. Koncernredovisning, 7.5 högskolepoäng

Moment 1 behandlar redovisningsteori och praktik främst för större företag.  Även metodiken vid upprättande av koncernredovisning liksom ett avsnitt om revision ingår. Moment 1 behandlar själva redovisningen medan moment 2 bygger vidare på detta i framtagande av en koncernredovisning.

Moment 1.   Redovisningsteori och praxis i ett internationellt perspektiv, 7.5 hp
Moment 1 behandlar i första hand de internationella redovisningsreglerna som finns samlade i  IAS/IFRS. Dessutom jämförs dessa regler med det svenska regelverket som finns för s k K1-K3-företag, samt i de skillnader som kan förekomma i juridisk person. I momentet behandlas även grundläggande begrepp och metoder i revision.

Förväntat studieresultat
Efter genomgånget moment ska den studerande kunna:

  • redogöra för grunddagen i modern redovisningsteori
  • redogöra för de harmoniseringssträvanden och de utvecklingstendenser som präglar normbildningen på redovisningsområdet nationellt och internationellt
  • tillämpa färdigheter beträffande den redovisningsmässiga behandlingen av mera komplicerade affärstransaktioner och företeelser som exempelvis intäktsredovisning av tjänsteuppdrag och entreprenader, värdering och behandling av materiella och immateriella tillgångar, finansiell och operationell leasing, kassaflödesanalys mm.
  • redogöra för revisionens syfte, revisionsprocessen och revisorns rapportering

Undervisningens uppläggning
Undervisningen består av föreläsningar, lärarledda lektioner, praktiskt anknutna övningsexempel, handledningstillfällen och seminarier. Avsnittet revision behandlas dels i föreläsningar och dels i ett case med hjälp av ett större revisionsföretags standardrutiner. Externa revisorer handleder dessa aktiviteter.

Examination
Examination sker genom individuell skriftlig deltentamen, ett obligatoriskt case i revision som redovisas gruppvis vid PM-seminarier och en individuell salstentamen. För betyget godkänd på momentet krävs att varje examinerande del är godkänd och närvaro vid PM-seminariet. Se även punkt 6 nedan.

Moment 2.   Koncernredovisning, 7.5 hp
Momentet inleds med att definiera koncernspecifika begrepp. Vidare behandlas de teoribildningar, lagar, rekommendationer och praxis som gäller vid upprättande av koncernbokslut. Därefter gås de värderingsproblem som uppkommer vid upprättande av koncernredovisning igenom och olika elimineringstekniker behandlas. Ett avsnitt berör dotterföretag i utlandet och förståelse erhålls för omräkning av dess balansräkning och resultaträkning till svensk valuta. Under momentet diskuteras även olika slags konsolideringstekniker och i vilka situationer dessa är användbara.

Förväntat studieresultat
Efter genomgånget moment ska den studerande kunna:

  • tillämpa skillnader i värdering av tillgångar och skulder i den juridiska personen jämfört med den värdering som görs i koncernredovisningen
  • upprätta koncernbokslut som innehåller intresseföretag, dotterföretag såväl som utländskt dotterföretag
  • kontrollberäkna koncernens fria egna kapital och analysera skillnaden mellan eget kapital i moderföretaget och i koncernen
  • redogöra för och kritiskt analysera relevanta teoriers effekter på koncernredovisningar
  • självständigt analysera och presentera en lösning på ett koncernredovisningsproblem.

Undervisningens uppläggning
Undervisningen består av föreläsningar, övningstillfällen i grupp och handledning.  Föreläsningarna och övningstillfällena är nära integrerade. Ett antal obligatoriska praktikfallsuppgifter ingår.  Dessa syftar till att befästa kunskaper inom aktuellt område vilket görs genom tillämpning av de teoretiska och praktiska aspekter som behandlats på föreläsningar och gruppövningstillfällen.

Examination
Examination sker genom praktikfallsuppgifter som genomförs i grupp och individuell skriftlig tentamen. För betyget godkänd på momentet krävs att varje examinerande del är godkänd. Se även punkt 6 nedan.

Förväntade studieresultat

Se respektive moment.

Behörighetskrav

Univ: Företagsekonomi B, 30 hp, eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Se respektive moment.

Examination

Se även respektive moment
Examinationen sker dels i form av PM-skrivning med åtföljande redovisning och gruppdiskussion och obligatoriska praktikfallsuppgifter, dels i form av skriftlig prov efter respektive moments slut.

För den som underkänts vid respektive moments avslutande provtillfälle anordnas ett nytt tillfälle inom ca 1 månad för kurs som ges med normal studietakt. Därpå följande tentamensmöjlighet ges i regel i samband med att momentet ges följande termin/år. Därutöver förekommer extra tentamensmöjlighet varje läsår veckan före höstterminsstart.

Efter två underkända prov på ett moment har student rätt till byte av betygssättande lärare. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle.

Studerande som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå ett högre betyg.

Studerande som ej kan styrka sin identitet med fotolegitimation vid provtillfälle kan ej få sitt provresultat registrerat.

Kompletteringar av obligatoriska uppgifter skall ske senast två veckor efter moments slutdatum. Obligatoriska delar (PM-uppgifter, praktikfallsuppgifter, cases, datorövningar etc.) som ej görs under avsatt tid får fullgöras nästa gång kursen ges.

För alla skriftliga inlämningar gäller att regler om akademiska texter och korrekt hantering av källor ska efterföljas. (se instruktioner i manualen för “Uppsatsskrivande i företagsekonomi).  Urkund kan användas för kontroll.

Föreläsningar är i normalfallet inte obligatoriska. Föreläsningar förutsätts dock hjälpa studenterna att uppnå lärandemålen, vilket bland annat kan ske genom att förklara, fördjupa, komplettera eller ge kontraster till kurslitteraturen och annat kursmaterial.

Vad beträffar betygsättning på moment gäller genomgående den tregradiga betygskalan Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Samtliga delar i examinationen måste godkännas var för sig för att uppnå godkänt på moment. För att uppnå betyget godkänd på moment krävs att samtliga obligatoriska uppgifter godkänts samt att minst 50% (75% för Väl godkänd) av den sammanlagda maximala poängsumman på moments ingående delar har uppnåtts.

Vad beträffar betygsättning på kursen gäller genomgående den tregradiga betygskalan Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Betyg på kursen sätts först när alla prov och alla obligatoriska delar är godkända. För betyget Väl godkänd på kursen krävs dessutom att den studerande erhållit minst 75% av de enskilda momentens sammanlagda vägda poängsumma eller motsvarande.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.

Övriga föreskrifter

Kursen ingår som en kurs på C-nivå i en kandidatexamen vid Umeå universitet.

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 35

Moment 1

Bokföringsnämndens allmänna råd, BNAR 2012:1 och BFNAR 2008:1 http://www.bfn.se/redovisning/rad/bfnar12-1-grund.pdf http://www.bfn.se/redovisning/rad/bfnar08-1-grund.pdf

IFRS-volymen 2013
[10., uppdaterade uppl.] : Stockholm : FAR Akademi : 2013 : 869 s. :
ISBN: 978-91-86245-97-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Internationell redovisning : Teori och praxis
Sundgren Stefan, Nilsson Henrik, Nilsson Stellan
3. uppl. : Studentlitteratur AB : 2013 : 384 s. :
ISBN: 9789144083292
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Tillkommer under momentet ca 60 sidor vetenskapliga artiklar

Moment 2

IFRS-volymen 2013
[10., uppdaterade uppl.] : Stockholm : FAR Akademi : 2013 : 869 s. :
ISBN: 978-91-86245-97-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Lönnqvist Rune
Årsredovisning i koncerner
6., [utök. och rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 402 s. :
ISBN: 978-91-44-08080-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kurskompendium , Handelshögskolan vid Umeå Universitet. Studentexpeditionen. Tillkommer under momentet ca 20 sidor vetenskapliga artiklar

Referenslitteratur till kursen:

Handelshögskolan Umeå Universitet (Senaste upplagan)
Uppsatsskrivande i Företagekonomi. Uppsatsmanual.
Företagsekonomi :
Läsanvisning: Tillgänglig via: http://www.usbe.umu.se/enheter/fek/student/uppsatsarbete/uppsatsmanual

Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
ISBN: 978-91-44-04826-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Walkenbach John
Excel 2010 bible
Indianapolis, IN : Wiley Publishing : c2010. : xliv, 1006 p. :
ISBN: 978-0-470-47487-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur är litteratur som breddar, fördjupar eller förtydligar ämnet. Den studerande förutsätts utnyttja dessa kunskapskällor och andra källor, framförallt under arbete med skriftliga rapporter och praktikfallsuppgifter.