"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Redovisning C, 15 hp

Engelskt namn: Accounting C

Denna kursplan gäller: 2012-08-27 till 2013-08-25 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2FE062

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Företagsekonomi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi

Beslutad av: Handelshögskolans styrelse, 2009-05-28

Reviderad av: Rektor vid Handelshögskolan, 2012-06-11

Innehåll

Kursen består av följande moment:

  1. Redovisningsteori och praxis i ett internationellt perspektiv, 7.5 högskolepoäng/ Accounting theory and practice in an international perspective, 7.5 ECTS
  2. Koncernredovisning, 7.5 högskolepoäng. Consolidated accounts, 7.5 ECTS

Moment 1.   Redovisningsteori och praxis i ett internationellt perspektiv, 7.5 hp
Momentet innehåller dels en översikt över redovisningsteorin, med särskild betoning på hur den beskrivs i IASB:s begreppsmässiga ramverk, dels en genomgång av gällande redovisningsstandarder för svenska företag med särskild betoning på IFRS-standarderna vilka gäller för börsnoterade bolag.

Förväntat studieresultat
Efter genomgånget moment ska den studerande kunna:

  • grunddragen i modern redovisningsteori samt de tillämpningar av teorin som kan spåras i de publicerade redovisningsstandarderna
  • redogöra för de harmoniseringssträvanden och de utvecklingstendenser som präglar normbildningen på redovisningsområdet nationellt och internationellt
  • redovisa mera komplicerade affärstransaktioner och företeelser såsom intäkter och entreprenader, materiella och immateriella tillgångar, pensionsavsättningar, finansiell och operationell leasing
  • upprätta en kassaflödesanalys
  • redogöra för revisionens syfte, revisionsprocessen och revisorns rapportering
  • identifiera, strukturera och analysera problem inom ämnesområdet redovisning.

Undervisningens uppläggning
Undervisningen består av föreläsningar, lärarledda lektioner, handledning och seminarier. Deltagande vid examinationsgrundande seminarier är obligatoriskt.

Examination
Examinationen sker dels i form av skriftlig individuell tentamen vid momentets slut, dels i form av obligatoriskt deltagande i praktikfallsuppgift i revision. Praktikfallsuppgiften görs i grupp. För betyget godkänd på momentet krävs att varje examinerande del är godkänd.

Moment 2.   Koncernredovisning, 7.5 hp
Momentet inleds med att definiera koncernspecifika begrepp såsom koncern, bestämmande inflytande, minoritetsintresse, förvärv, förvärvstidpunkt, goodwill etc. Vidare behandlas de teoribildningar, lagar, rekommendationer och praxis som gäller vid upprättande av koncernbalansräkning, koncernresultaträkning och kassaflödesanalys för koncerner. De väsentligaste skillnaderna mellan olika regelverk belyses.  Därefter gås de värderingsproblem som uppkommer vid upprättande av koncernredovisning igenom och olika elimineringstekniker behandlas. Ett avsnitt berör dotterföretag i utlandet och förståelse erhålls för omräkning av dess balansräkning och resultaträkning till svensk valuta. Under momentet diskuteras även olika slags konsolideringstekniker och i vilka situationer dessa är användbara.

Den framtida utvecklingen inom koncernområdet behandlas. Koncernredovisningsavsnittet avslutas med en genomgång av den arbetsmetodik och dokumentation som krävs för att underlätta det praktiska koncernredovisningsarbetet, även systemstöd för koncernrapportering nämns översiktligt.

Förväntat studieresultat
Efter genomgånget moment ska den studerande kunna:

  • tillämpa skillnader i värdering av tillgångar och skulder i den juridiska personen jämfört med den värdering som görs i koncernredovisningen
  • upprätta koncernbokslut som innehåller både svenskt dotterföretag såväl som utländskt dotterföretag
  • upprätta koncernredovisning innehållande intresseföretag
  • kontrollberäkna koncernens fria egna kapital
  • analysera skillnaden mellan eget kapital i moderföretaget och i koncernen
  • sammanställa kassaflödesanalys för en koncern innefattande köp och försäljning av dotterföretag
  •  redogöra för och kritiskt analysera relevanta teoriers effekter på koncernredovisningar
  • självständigt identifiera, analysera, strukturera och presentera en lösning på ett koncernredovisningsproblem.

Undervisningens uppläggning
Undervisningen består av föreläsningar, lärarledda lektioner och handledning. Ett antal obligatoriska praktikfallsuppgifter ingår.

Examination
Examination sker genom praktikfallsuppgifter som genomförs i grupp och individuell skriftlig tentamen. För betyget godkänd på momentet krävs att varje examinerande del är godkänd.

Förväntade studieresultat

Se respektive moment.

Behörighetskrav

Univ: Företagsekonomi B, 30 hp, eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Se respektive moment.

Examination

Examinationen sker dels i form av PM-skrivning med åtföljande redovisning och gruppdiskussion och obligatoriska praktikfallsuppgifter, dels i form av skriftlig prov efter respektive moments slut.

För den som underkänts vid respektive moments avslutande provtillfälle anordnas ett nytt tillfälle inom ca 1 månad för kurs som ges med normal studietakt. Därpå följande tentamensmöjlighet ges i regel i samband med att momentet ges följande termin/år. Därutöver förekommer extra tentamensmöjlighet varje läsår veckan före höstterminsstart.

Efter två underkända prov på ett moment har student rätt till byte av betygssättande lärare. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle.

Studerande som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå ett högre betyg.

Studerande som ej kan styrka sin identitet med fotolegitimation vid provtillfälle kan ej få sitt provresultat registrerat..

Kompletteringar av obligatoriska uppgifter skall ske senast två veckor efter moments slutdatum. Obligatoriska delar (PM-uppgifter, praktikfallsuppgifter, cases, datorövningar etc.) som ej görs under avsatt tid får fullgöras nästa gång kursen ges.

För alla skriftliga inlämningar gäller att regler om akademiska texter och korrekt hantering av källor ska efterföljas. (se instruktioner i manualen för “Uppsatsskrivande i företagsekonomi).  Urkund kan användas för kontroll.

Föreläsningar är i normalfallet inte obligatoriska. Föreläsningar förutsätts dock hjälpa studenterna att uppnå lärandemålen, vilket bland annat kan ske genom att förklara, fördjupa, komplettera eller ge kontraster till kurslitteraturen och annat kursmaterial.

Vad beträffar betygsättning på moment gäller genomgående den tregradiga betygskalan Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Samtliga delar i examinationen måste godkännas var för sig för att uppnå godkänt på moment. För att uppnå betyget godkänd på moment krävs att samtliga obligatoriska uppgifter godkänts samt att minst 50% (75% för Väl godkänd) av den sammanlagda maximala poängsumman på moments ingående delar har uppnåtts.

Vad beträffar betygsättning på kursen gäller genomgående den tregradiga betygskalan Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Betyg på kursen sätts först när alla prov och alla obligatoriska delar är godkända. För betyget Väl godkänd på kursen krävs dessutom att den studerande erhållit minst 75% av de enskilda momentens sammanlagda vägda poängsumma eller motsvarande.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.

Övriga föreskrifter

Kursen ingår som en kurs på C-nivå i en kandidatexamen vid Umeå universitet.

Litteratur

Giltig från: 2012 vecka 35

Moment 1

IFRS-volymen 2012.
[9., uppdaterade uppl.] : Stockholm : Far akademi : 2012 : 747 s. :
ISBN: 978-91-86245-75-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Internationell redovisning : teori och praxis
Sundgren Stefan, Nilsson Henrik, Nilsson Stellan
2., förändrade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 352 s. :
ISBN: 978-91-44-05745-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Tillkommer under momentet ca 60 sidor vetenskapliga artiklar

Moment 2

IFRS-volymen 2012.
[9., uppdaterade uppl.] : Stockholm : Far akademi : 2012 : 747 s. :
ISBN: 978-91-86245-75-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Lönnqvist Rune
Årsredovisning i koncerner
6., [utök. och rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 402 s. :
ISBN: 978-91-44-08080-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kurskompendium , Handelshögskolan vid Umeå Universitet. Studentexpeditionen. Tillkommer under momentet ca 20 sidor vetenskapliga artiklar

Referenslitteratur till kursen:

Handelshögskolan Umeå Universitet (Senaste upplagan)
Uppsatsskrivande i Företagekonomi. Uppsatsmanual.
Företagsekonomi :
Läsanvisning: Tillgänglig via: www.usbe.umu.se/enheter/fek/student/uppsatsarbete/om-uppsatsarbetet/

Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
ISBN: 978-91-44-04826-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Walkenbach John
Excel 2010 bible
Indianapolis, IN : Wiley Publishing : c2010. : xliv, 1006 p. :
ISBN: 978-0-470-47487-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur är litteratur som breddar, fördjupar eller förtydligar ämnet. Den studerande förutsätts utnyttja dessa kunskapskällor och andra källor, framförallt under arbete med skriftliga rapporter och praktikfallsuppgifter.