"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Användbarhet och tillgänglighet på webben, projektarbete, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-06-09

Engelskt namn: Web usability and accessibility, project course

Denna kursplan gäller: 2012-09-17 och tillsvidare

Kurskod: 2IT024

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för Tillämpad utbildningsvetenskap, 2012-03-21

Reviderad av: Tillämpad utbildningsvetenskap, 2012-09-11

Innehåll

I kursen ingår att självständigt planera för, genomföra och utvärdera ett projekt där riktlinjer för användbarhet och tillgänglighet beaktas i hög utsträckning. Projektet skall i sin utformning anknyta till studentens studie- eller yrkesrelaterade verksamhet och därigenom syfta till att främja användbarheten hos och tillgängligheten till verksamhetens informations- och/eller tjänsteutbud på webben.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs skall den studerande:

  • genom att tillämpa riktlinjer för användbarhet kunna visa på såväl bred och fördjupad förståelse för området användbarhet på webben
  • genom att tillämpa riktlinjer för tillgänglighet kunna visa på såväl bred och fördjupad förståelse för området tillgänglighet på webben
  • kunna kritiskt granska och utvärdera sitt och andras arbeten utifrån rådande riktlinjer för användbarhets och tillgänglighetsanpassning

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs betyget Godkänd på kursen Användbarhet och tillgänglighet på webben (7,5 hp).

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker på distans med IT-stöd och bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, laborationer samt projektarbeten enskilt eller i grupp. Under kursen används en webbaserad lärmiljö för handledning, diskussion och distribution av kursmaterial.

Examination

Examinationen sker i form av skriftlig, muntlig och digital redovisning. Vid betygssättning för hel kurs används något av betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.

För betyget Väl Godkänd skall studenten självständigt kunna belysa olika perspektiv och erfarenheter med ett reflekterande och analytiskt förhållningssätt.

Studerande som underkänts har rätt till förnyad examination. Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle s k uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet. Den studerande har rättighet att examineras två år efter förstagångsregistrering på kursen. Studerande som underkänts två gånger har rätt att hos samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden begära annan examinator.

Utvärdering sker efter utförd kurs.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt och enligt universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. http://www.student.umu.se/regelsamlingen, se punkt 14 Examensfrågor. För mer information kontakta studierektor.

Litteratur

Giltig från: 2012 vecka 37

Felke-Morris Terry
Basics of Web Design
Addison Wesley, USA : 2011 :
http://www.bokus.com/bok/9780137003389/basics-of-web-design/
Obligatorisk

Krug Steve
Rocket surgery made easy : the do-it-yourself guide to finding and fixing usability
Berkeley, Calif. : New Riders : 2009 : v, 161 p. :
ISBN: 978-0-321-65729-9 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Clarke, A. (2009). Designing Web Accessibility for a Beautiful Web, DVD. Indianapolis: New Riders. Digitalt publicerat material enl. lärares anvisning.