"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Idrottsjuridik, 15 hp

Engelskt namn: Sports Law

Denna kursplan gäller: 2023-08-28 och tillsvidare

Kurskod: 2JU046

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten för juridiska institutionen i beslutsmöte, 2009-06-01

Reviderad av: Prefekten, 2023-02-27

Innehåll

Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper i ämnet idrottsjuridik. Idrottsjuridik definieras brett som det rättsliga studiet av förhållandet mellan idrottens interna normsystem och rätten. Kursen är uppdelad i fem delar som innehåller olika moment. 

I den första delen behandlas allmän rättskunskap och juridisk metod. Därutöver presenteras den svenska rättens och idrottens interna normsystems uppbyggnad, innehåll och organisation översiktligt. Teorier om förhållandet mellan rätten och idrottens regelverk berörs. I de efterföljande delarna behandlas centrala rättsområden för idrotten inom den civila och, i mindre utsträckning, den offentliga rätten samt idrottens interna regelverk. Exempel på rättsområden som behandlas utifrån ett idrottsligt perspektiv är: avtalsrätt, associationsrätt, arbetsrätt, skadeståndsrätt och EU-rätt. Exempel på idrottsliga regelverk som behandlas är idrottens bestraffnings- och tävlingsregler. 

Mer konkret behandlas till exempel: avtalslagens regler om avtals ingående, ingående genom fullmakt och förutsättningarna för avtals ogiltighet; föreningsrätten och aktiebolagsrätten, som behandlar frågor som exempelvis hur och varför dessa associationer bildas, vad som skiljer de olika associationsformerna och deras funktion i samhället, samt hur inträde vinns och hur utträde sker; den allmänna skadeståndsrätten och straffrätten med särskilt fokus på frågor om förutsättningar för skadestånd och för att ett brott ska föreligga; EU-rättsliga områden av särskild relevans för idrotten såsom exempelvis konkurrensrätten; och idrottsprocessen som behandlar frågor om vilka idrottsliga och rättsliga institutioner som avgör situationer med idrottslig anknytning, s.k. idrottsliga ärenden, förhållandet mellan dessa institutioner samt vissa aspekter av processen. 

Under kursen undervisas studenterna löpande i juridisk metod och särskild uppmärksamhet ägnas åt förhållandet (t.ex. möjliga kollisioner) mellan idrottens interna regelverk och svensk rätt samt praktiskt relevanta idrottsjuridiska frågor. 

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten
* kunna särskilja ett rättssystem från andra normerande system,

* kunna och förstå grundläggande drag avseende idrottens regelverk och beskriva, reflektera och analysera dess förhållande till rätten,

* kunna och förstå huvuddragen inom rättsområden relevanta för idrotten,

* självständigt och i grupp kunna tillämpa juridisk metod inbegripet att ta fram och kunna tolka relevanta rättskällor samt inom givna tidsramar kunna identifiera, formulera och lösa enklare juridiska problem knutna till idrottens område,

* ha förmåga att såväl självständigt som i grupp i olika sammanhang skriftligen redogöra för och kunna diskutera rättsligt material, rättsliga problem och deras lösningar i förhållande till olika grupper och därvid också kunna föra juridisk argumentation för och emot olika lösningar på problem.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen består främst av föreläsningar, seminarie- och gruppövningar. Seminarieövningarna utgör obligatoriska moment på kursen. Därutöver ska varje student under terminen utföra en individuell skrivuppgift om några sidor. 

Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

Examination

Examinationen sker på grundval av tre delar: de under kursen obligatoriska delar som anges under punkt 1 nedan, en individuell skrivuppgift enligt punkt 2 nedan samt ett avslutande skriftligt prov enligt punkt 3 nedan.

Punkt 1
Aktivt deltagande vid obligatoriska seminarier.

Punkt 2
Fullgörande av en individuell skrivuppgift.

Punkt 3
Fullgörande av en avslutande skriftlig salstentamen.

Betyg m.m.
För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga delar under punkterna 1-3 ovan. För punkt 1 ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). För punkterna 2 och 3 ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). 

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). Betyget på hela kursen grundar sig på en sammanvägd bedömning av resultaten från den individuella skrivuppgiften (punkt 2) och den skriftliga salstentamen (punkt 3) och sätts först när alla aktiviteter under punkt 1-3 ovan är utförda. 

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator (betygssättande lärare) utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.

Student som deltagit vid men blivit underkänd på prov (vilket inkluderar uppsats, skrivuppgift, seminarium, redovisning, inlämningsuppgift och liknande), som inte rubriceras som salstentamen, hemtentamen eller muntlig tentamen, har rätt att utföra komplettering upp till betyget Godkänd för det aktuella provet, dock ej till högre betyg. Studenten kan fortfarande få högre betyg än Godkänd på kursen som helhet, förutsatt att kraven för dessa betyg uppnåtts. Kompletteringen ska ske inom två månader från det att studenten fått kännedom om att den inte uppnått godkänd nivå på provet i fråga och inom ramen för den ursprungliga examinationsuppgiften.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten. 

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se:
www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/

 

Litteratur

Giltig från: 2023 vecka 35

Obligatorisk litteratur

Lindholm Johan
Idrottsjuridik
1. uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2014 : 348 s. :
ISBN: 9789139018247
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Idrottens föreningsrätt
Malmsten Krister, Pallin Christer
2., [uppdaterade] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2005 : 232 s. :
ISBN: 91-39-10775-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Lagbok, Sveriges rikes lag senaste upplagan
Nordtedts Juridik AB :
Obligatorisk

Rättsregler : en introduktion till juridiken
Hydén Håkan, Hydén Therese
Åttonde upplagan : Lund : Studentlitteratur : 2019 : 188 sidor :
ISBN: 9789144131061
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Johansson Svante
Associationsrätten : en introduktion
Sjunde upplagan : Stockholm : Norstedts juridik : [2021] : 120 sidor :
ISBN: 9789139209607
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Arbetsrätt
Andersson Anderz, Edström Örjan, Ingmanson Staffan
7 uppl. : Liber : 2021 : 208 sidor :
ISBN: 9789147143115
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Straffrätt : en kortfattad översikt
Asp Petter, Ulväng Magnus
Andra upplagan : Uppsala : Iustus förlag : [2019] : 111 sidor :
ISBN: 9789177370659
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Ramberg Christina
Civilrätt
27 uppl. : Liber : 2022 : 476 sidor :
ISBN: 9789147143849
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Idrottens bestraffnings- och tävlingsregler : med kommentarer
Hübinette Anders, Malmsten Krister
Sjunde upplagan : Stockholm : Norstedts juridik : [2021] : 281 sidor :
ISBN: 9789139023272
Se Umeå UB:s söktjänst

Grundläggande EU-rätt
Derlén Mattias, Ingmanson Staffan, Lindholm Johan
Andra upplagan : Stockholm : Liber : [2021] : 143 sidor :
ISBN: 9789147141043
Se Umeå UB:s söktjänst