"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Genus, kön, kropp: teorier och debatt, 15 hp

Engelskt namn: Gender, Sex, Bodies: Theories and Debates

Denna kursplan gäller: 2013-09-30 till 2014-08-31 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KC006

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Genusvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Umeå centrum för genusstudier (UCGS)

Beslutad av: UCGS:s föreståndare, 2009-05-28

Reviderad av: Föreståndaren, 2013-10-01

Innehåll

Kursen är tvärvetenskaplig och behandlar biologiska och konstruktionistiska förklaringsmodeller för att ge kön och genus betydelse.
Kursen är indelad i två moment. Det första: Begreppsliggörande av könade kroppar: historiska och samtida förståelser och debatter (7,5 hp), inleds med en genomgång av centrala teoretiska begrepp tillsammans med en introduktion av kunskaps- och debattfronter, historiskt och i nutid. Med utgångspunkt från detta görs sedan nedslag inom medicin, biologi och psykologi, som fält där skillnaden mellan synsätt kommer särskilt start till uttryck.
Det andra momentet: Samtida teoretiska områden: Evolution, sexualiteter, reproduktion samt föräldraskap (7,5 hp) fördjupar teoretiskt frågeställningar med tre centrala debattområden i fokus: sexualiteter, reproduktion samt föräldraskap. I anslutning till dessa teman behandlas även de senaste årtiondenas samhällsdebatter om biologisim och evolution. Aktivt deltagande i seminarier är avgörande för att kunna genomföra kursen med goda resultat. Kursen ges på engelska.

Förväntade studieresultat

Moment 1: Begreppsliggörande av könade kroppar: historiska och samtida förståelser och debatter. (7,5 hp)

Efter Moment 1 ska studenten:
- kunna redogöra för centrala begrepp och teorier samt forskningsteorier och debatter om genus och kön.
- kunna redogöra för hur dessa begrepp och teorier används för att inom medicin, biologi och psykologi ge kön och genus betydelse.
- i en skriftlig fördjupningsuppgift, inom ett avgränsat område, kunna göra en kritisk granskning av föreställningar och teorier i vilka kön och genus ges betydelse.

Moment 2: Samtida teoretiska områden: Evolution, sexualiteter, reproduktion samt föräldraskap. (7,5 hp)

Efter Moment 2 ska studenten:
- kunna redogöra för viktiga teoretiska förhållningssätt till kön och genus inom områden som sexualiteter, reproduktion samt föräldraskap.
- visa förmåga till självständig granskning av olika teoretiska förhållningssätt och hur dessa kommer till uttryck i samhällsdebatter om genus, natur och kultur.
- i en skriftlig fördjupningsuppgift kunna göra en kritisk analys av teorier och debatt inom något av kursens tematiska områden.

Behörighetskrav

Univ: 90 hp varav minst 15 hp ska vara självständigt arbete, alternativt minst 120 hp. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier. Seminarierna är obligatoriska. För studenter som inte har möjlighet att delta i obligatoriskt studietillfälle kan särskilda uppgifter ges. Stor vikt läggs vid självständigt arbete.

Examination

Examinationen sker löpande genom aktivt deltagande samt genom individuell muntlig och skriftlig prövning. På moment 1 sker examinationen genom en skriftlig uppgift. På moment 2 sker examinationen genom en skriftlig uppgift; en kritisk analys av teorier och debatt inom något av kursens tematiska områden. För momenten och kursen som helhet ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För betyget Godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delar är godkända. För betyget Väl godkänd på hela kursen krävs detta betyg på båda kursmomenten.
Rätt till förnyad examination erbjuds tidigast tio arbetsdagar och senast tre månader efter att resultatet av ordinarie examination meddelats. Ytterligare ett prov erbjuds inom ett år. Den som godkänts i examination får inte undergå förnyad examination för högre betyg. Möjlighet till examination baserad på samma kursplan som vid ordinarie tillfället ges under minst två år efter studentens registrering på kursen. Sammanlagt ges studenten möjlighet att genomföra prov vid fem tillfällen. Student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för ett kursmoment eller del av moment, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot.

Tillgodoräknande
Kursen kan ej tillgodoräknas i andra kurser i genusvetenskap vid Umeå universitet.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.