"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kost vid träning, 15 hp

Engelskt namn: Nutrition and Physical Activity

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 till 2014-08-24 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN035

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Programkomittén för Ledarskaps- och coachingprogrammet, 2008-06-09

Innehåll

Kursen består av följande moment: 1. Livsmedelskemi och metabolism(Food chemistry and metabolism) 4,5 hp 2. Näringslära (Nutrition), 7,5 hp 3. Projektarbete (Project work), 3 hp Moment 1. Livsmedelskemi och metabolism, 4,5 hp Momentet behandlar den kemi som krävs för att förstå livsmedels uppbyggnad och funktion samt cellens ämnesomsättning. Exempel på frågor som kommer att besvaras under momentet är: hur varierar ämnesomsättningen under dygnet och vid olika fysiska aktiviteter? Moment 2. Näringslära 7,5 hp Momentet tar upp innehållet av energi- och näringsämnen i olika livsmedel med fokus på deras funktion, upptag och omsättning i kroppen. Teoretisk och praktisk tillämpning av Svenska näringsrekommendationer (SNR) och specifika rekommendationer till fysiskt aktiva personer ingår. Alkoholens effekt i kroppen, samt behov och effekter av kosttillskott och prestationshöjande ämnen behandlas också. Exempel på frågor som kommer att tas upp; hur kan man bestämma sin energiförbrukning; vilket fett ska man välja; behöver idrottare inta extra vitaminer och mineraler; vem har egentligen nytta av att kolhydratladda; hur kan sportdrycker vara sammansatta? Moment 3. Projektarbete, 3 hp Ett projektarbete ska genomföras kring valfri idrott. Arbetet ska resultera i en kravprofil för den specifika idrotten baserad på vetenskaplig grund.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Metabolism, 4,5 hp Efter slutfört moment ska den studerande kunna: • Förstå matspjälkningskanalens anatomi och uppbyggnad samt spjälkningen och absorptionen av energigivande näringsämnen. • Förstå grunderna för kolhydrater, fett och proteiners metabolism i cellen. • Redogöra för grunderna för den hormonella regleringen av metabolismen. Moment 2. Näringslära 7,5 hp Efter slutfört moment ska den studerande kunna: • Identifiera och förklara näringsämnenas betydelse för hälsa och prestation samt granska och värdera näringsämnenas förekomst i livsmedel. • Tolka och tillämpa näringsrekommendationer för hälsa och vid fysisk aktivitet samt ha förståelse för de vetenskapliga metoderna som ligger till grund för dessa. • Ha insikt i viktkontroll för hälsa och prestation. • Utföra och utvärdera en vägd kostregistrering utifrån kända behov och rekommendationer. • Planera kost- och vätskeintag före, under och efter träning/tävling.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

IT används i undervisningen, varav tillgång till Internet krävs. Undervisningen bedrivs huvudsakligen via webbplattformen i form av föreläsningar, seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer och är obligatoriska.

Examination

Obligatoriska moment kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. Moment 1 och 2 examineras med ett skriftligt prov. Moment 3 redovisas i form av ett skriftligt PM. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För att få betyget Väl godkänd på hel kurs krävs Väl godkänt på minst två moment. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur