Engelskt namn: Food and Nutrition A
Denna kursplan gäller: 2018-08-13 till 2019-12-29 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2024-01-01
Kursplan för kurser med start mellan 2023-01-02 och 2023-12-31
Kursplan för kurser med start mellan 2022-05-30 och 2023-01-01
Kursplan för kurser med start mellan 2022-01-03 och 2022-05-29
Kursplan för kurser med start mellan 2021-01-18 och 2022-01-02
Kursplan för kurser med start mellan 2020-01-13 och 2021-01-17
Kursplan för kurser med start mellan 2020-01-06 och 2020-01-12
Kursplan för kurser med start mellan 2019-12-30 och 2020-01-05
Kursplan för kurser med start innan 2019-12-29
Kurskod: 2KN063
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2018-06-11
Alla människor har en relation till mat. Förutom att vi behöver energi och näring för att kroppen ska fungera, har mat en stor social betydelse. För att förstå matens sociologiska och fysiologiska betydelse för människans tillvaro behöver man ha kunskap om sociologiska perspektiv på mat samt kroppens kemiska uppbyggnad och funktion, vad som händer i kroppen och våra celler när vi äter, näringsinnehåll i livsmedel och näringsämnens kemiska uppbyggnad. Under kursen skaffar sig studenten redskap att reflektera över människans relation till mat, ätande och måltider samt att värdera människans näringsbehov och näringsinnehåll i måltider.
Kursen består av följande moment:
Moment 1. Mat, människa och samhälle, 7 hp
Momentet inleds med en orientering till högskolestudier som ämne och yrkesbas. Momentet innehåller en introduktion till vetenskapsteori samt sociologiska perspektiv på mat, ätande och måltider.
Moment 2. Näringskemi, 7 hp
Momentet behandlar den kemi som krävs för att senare förstå kroppens anatomi och fysiologi samt cellens ämnesomsättning. Momentet innehåller också den kemi som krävs för att förstå näringsämnens uppbyggnad och funktion samt vad som händer vid tillagning och lagring av dessa.
Moment 3. Näringsfysiologi, 4,5 hp
Momentet behandlar grundläggande kunskaper om kroppens uppbyggnad och funktion med tyngdpunkt på näringsfysiologi.
Moment 4. Metabolism, 3,5 hp
Momentet behandlar hur kolhydrater, fett, protein och alkohol omsätts i cellernas metabolism.
Moment 5. Näringslära, 8 hp
I momentet ingår människans behov av energi och näring, näringsämnens funktion, upptag och omsättning i kroppen samt teoretisk och praktisk tillämpning av näringsrekommendationer. Momentet innehåller teori och tillämpning kring olika livsmedels innehåll av energi- och näringsämnen. Vidare ingår näringsvärdesförändringar vid tillagning av livsmedel. Övning i att reflektera över eget lärande ingår även.
Moment 1. Mat, människa och samhälle
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 2. Näringskemi
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Moment 3. Näringsfysiologi
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Moment 4. Metabolism
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Moment 5. Näringslära
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 16/A14). Naturkunskap kan ersättas av Biologi A/1, Fysik A alt 1a / 1b1+1b2 och Kemi A/1
Moment 1. Mat, människa och samhälle
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbeten, seminarier och handledning.
Moment 2. Näringskemi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och laborationer.
Moment 3. Näringsfysiologi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier.
Moment 4. Metabolism
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier.
Moment 5. Näringslära
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbeten, seminarier och laborationer.
Moment 1. Mat, människa och samhälle
Examinationen sker genom seminarier, individuell skriftlig inlämningsuppgift och individuell skriftlig rapport. För seminarier och individuell skriftlig inlämningsuppgift sätts något av betygen U eller G. För individuell skriftlig rapport sätts något av betygen U, G eller VG.
Moment 2. Näringskemi
Examinationen sker genom skriftlig salstentamen.
Moment 3. Näringsfysiologi
Examinationen gällande förväntade studieresultat (FSR) under Kunskap och förståelse sker genom skriftlig salstentamen. FSR kopplade till Färdighet och förmåga examineras gruppvis genom en muntlig och visuell presentation där något av betygen U eller G sätts.
Moment 4. Metabolism
Examinationen gällande FSR under Kunskap och förståelse sker genom skriftlig salstentamen. FSR kopplade till Färdighet och förmåga examineras gruppvis genom en muntlig och visuell presentation där något av betygen U eller G sätts.
Moment 5. Näringslära
Examinationen sker genom skriftlig salstentamen, test på momentwebben, individuell skriftlig inlämningsuppgift samt genom laborationer och seminarier. För test på momentwebb, skriftlig inlämningsuppgift, laborationer och seminarier sätts något av betygen U eller G.
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerande resultat.
För VG på hel kurs krävs att man har VG på minst 17 hp.
Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.
En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
A sociology of food and nutrition : the social appetite
Germov John, Williams Lauren
Fourth edition. : Melbourne : Oxford University Press : 2016 : xv, 293 pages :
ISBN: 978-0-19-030467-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomm
Furugren Bo
Livsmedelskemi och matkunskap: Matkemi med kemiska grunder
KFS i Lund : 2017 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Fysiologi med relevant anatomi
Henriksson Olle, Rasmusson Margareta
Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2018] : 369 sidor :
ISBN: 9789144115948
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bergh Kurt
Metabolism
Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap : 2010 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen
Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Krause's food & the nutrition care process
Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
ISBN: 9780323340755
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
A sociology of food and nutrition : the social appetite
Germov John, Williams Lauren
Fourth edition. : Melbourne : Oxford University Press : 2016 : xv, 293 pages :
ISBN: 978-0-19-030467-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomm
Furugren Bo
Livsmedelskemi och matkunskap: Matkemi med kemiska grunder
KFS i Lund : 2017 :
Läsanvisning: Köps via institutionen
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Fysiologi med relevant anatomi
Henriksson Olle, Rasmusson Margareta
Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2018] : 369 sidor :
ISBN: 9789144115948
Se Umeå UB:s söktjänst
Bergh Kurt
Metabolism
Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap : 2010 :
Läsanvisning: Köps via institutionen
Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Se Umeå UB:s söktjänst
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Krause's food & the nutrition care process
Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
ISBN: 9780323340755
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
A sociology of food and nutrition : the social appetite
Germov John, Williams Lauren
Fourth edition. : Melbourne : Oxford University Press : 2016 : xv, 293 pages :
ISBN: 978-0-19-030467-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomm
Furugren Bo
Livsmedelskemi och matkunskap: Matkemi med kemiska grunder
KFS i Lund : 2017 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Fysiologi : med relevant anatomi
Henriksson Olle, Rasmusson Margareta
3., uppdaterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 302 s. :
ISBN: 978-91-44-08462-6 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bergh Kurt
Metabolism
Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap : 2010 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen
Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Krause's food & the nutrition care process
Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
ISBN: 9780323340755
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma