Huvudområden och successiv fördjupning:
Inget huvudområde: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Föreståndaren, 2015-06-02
Innehåll
Kursen är indelad i två moment.
Kreativa processer i måltidskontext, (Creative Processes in Meal Contexts) 6 hp
Tillämpning av kreativa processer i måltidskontext, (Applied Creative Processes in Meal Contexts) 9 hp
Moment 1. Kreativa processer i måltidskontext, 6 hp Ett fördjupande moment i gastronomi, ur ett matlagnings- och måltidsperspektiv, där stort utrymme läggs på kreativitet samt genomförande av presentationer och gestaltningar.
Moment 2. Tillämpning av kreativa processer i måltidskontext, 9 hp Momentet utgör en utvecklingsprocess där studenterna samverkar i planering, genomförande och utvärdering av olika måltider.
Förväntade studieresultat
Moment 1. För godkänd kurs skall den studerande kunna: Kunskap och förståelse
Visa grundläggande kunskap och förståelse för normer i måltidskontext
Visa grundläggande teoretiska kunskaper om kreativa processer
Visa fördjupade kunskaper om rummets och mötets betydelse för måltidssammanhang
Färdighet och förmåga
Visa grundläggande praktisk färdighet vid kreativa processer i måltidskontext
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Visa grundläggande förmåga att muntligt och skriftligt kunna reflektera över kreativa processer i måltidskontext
Moment 2. För godkänd kurs skall den studerande kunna: Färdighet och förmåga
Visa fördjupade färdigheter vid reflektion och analys av rummet och dess sensoriska egenskaper i olika måltidskontext
Visa fördjupad färdighet vid reflektion och analys av mötets betydelse för olika måltider
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Visa grundläggande förmåga att reflektera över normer i olika måltidskontext och kunna värdera dessa
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs lägst betyget godkänt på kurserna Måltids- och restaurangvetenskap 4, 15 hp eller motsvarande
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och praktiska laborationer. Viss undervisning kan ske på helg och kvällstid samt utanför Campus. Viss undervisning och examination kan ske på engelska.
Examination
Moment 1. Kreativa processer i måltidskontext Examineras genom individuell PM och muntligt seminarium.
Moment 2. Tillämpning av kreativa processer i måltidskontext Examineras genom individuell PM, laborationsrapporter och muntligt seminarium.
Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från kursens delmoment och sätts först när alla moment är fullgjorda och godkända. Tregradig betygsskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För betyget Väl godkänt på hel kurs krävs betyget Väl godkänt på minst 9 hp. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle inom två månader. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. För mer information se Rektorsbeslut om Regler för betyg och examination.
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Litteratur
Giltig från:
2015 vecka 34
Obligatorisk litteratur
Developing hospitality properties and facilities Ransley Josef, Ingram Hadyn 2. ed. : Oxford : Elsevier Butterworth-Heinemann : 2004 : xxv, 321 s. : ISBN: 0-7506-5982-3 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Universal methods of design : 100 ways to research complex problems, develop innovative ideas, and design effective solutions Martin Bella, Hanington Bruce M. Beverly, MA : Rockport Publishers : 2012. : 207 p. : ISBN: 9781592537563 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Klanten Robert Create : eating, design and future food Berlin : Gestalten : 2008 : 215, [1] s. : ISBN: 9783899552317 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst