Engelskt namn: Gastronomy - Gastronomy and Creative Cooking
Denna kursplan gäller: 2017-01-02 till 2018-08-12 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2020-08-10
Kursplan för kurser med start efter 2021-08-30
Kursplan för kurser med start mellan 2018-08-13 och 2021-08-29
Kursplan för kurser med start mellan 2017-01-02 och 2018-08-12
Kurskod: 2MR058
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Inget huvudområde: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Föreståndaren, 2015-06-02
Reviderad av: Föreståndaren, 2016-09-22
Kursen är indelad i två moment.
Moment 1. Kreativa processer i måltidskontext, 6 hp
Ett fördjupande moment i gastronomi, ur ett matlagnings- och måltidsperspektiv, där stort utrymme läggs på kreativitet samt genomförande av presentationer och gestaltningar.
Moment 2. Tillämpning av kreativa processer i måltidskontext, 9 hp
Momentet utgör en utvecklingsprocess där studenterna samverkar i planering, genomförande och utvärdering av olika måltider.
Moment 1. Kreativa processer i måltidskontext
För godkänd kurs skall den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 2. Tillämpning av kreativa processer i måltidskontext
För godkänd kurs skall den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För tillträde till kursen krävs lägst betyget godkänt på kurserna Måltids- och restaurangvetenskap 1, 15 hp, Måltids- och restaurangvetenskap 3, 15 hp, Måltids- och restaurangvetenskap 4 inriktning gastronomi och kreativmatlagning, 15 hp samt genomgången kurs Vinkunskap och matlagning, 15 hp eller motsvarande.
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och praktiska laborationer. Viss undervisning kan ske på helg och kvällstid samt utanför Campus. Viss undervisning och examination kan ske på engelska.
Moment 1. Kreativa processer i måltidskontext
Examineras genom individuell PM och muntligt seminarium.
Moment 2. Tillämpning av kreativa processer i måltidskontext
Examineras genom individuell PM, laborationsrapporter och muntligt seminarium.
Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från kursens delmoment och sätts först när alla moment är fullgjorda och godkända. Tregradig betygsskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
För betyget Väl godkänt på hel kurs krävs betyget Väl godkänt på minst 9 hp.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle inom två månader. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. För mer information se Rektorsbeslut om Regler för betyg och examination.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Developing hospitality properties and facilities
Ransley Josef, Ingram Hadyn
2. ed. : Oxford : Elsevier Butterworth-Heinemann : 2004 : xxv, 321 s. :
ISBN: 0-7506-5982-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Universal methods of design : 100 ways to research complex problems, develop innovative ideas, and design effective solutions
Martin Bella, Hanington Bruce M.
Beverly, MA : Rockport Publishers : 2012. : 207 p. :
ISBN: 9781592537563
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Klanten Robert
Create : eating, design and future food
Berlin : Gestalten : 2008 : 215, [1] s. :
ISBN: 9783899552317
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
The perfect meal [electronic resource] : the multisensory science of food and dining
Spence Charles, Piqueras-Fiszman Betina
1 online resource. :
Access to the Wiley online version restricted; authentication may be required
ISBN: 9781118491003 (electronic bk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Eksell J
Värdeskapande gästfrihet. Hur gästfrihet som värde ramas in, etableras och förhandlas i hotellbranschen
Lund University : 2013 :
Obligatorisk
Sunstein C.R
Social Norms and Social Roles.
Columbia Law Review : 1996 :
Obligatorisk
The Routledge companion to creativity
Rickards Tudor, Runco Mark A., Moger Susan
London : Routledge : cop. 2009 : xiii, 382 s. :
ISBN: 9780415773171
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Sid: 222-231
Finns tillgängligt på Cambro
Food is culture
Montanari Massimo, Sonnenfeld Albert
New York : Columbia University Press : c2006. : xii, 149 p. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0617/2006022441.html
ISBN: 0-231-13790-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Ferran Adria and El Bulli : The Art, the Philosophy, the Gastronomy
Jouary Jean Paul, Ferran Adria
Andre Deutch, London : 2013 :
Läsanvisning: ISBN: 978-0-233-00383-2
Idéagenten : en handbok i att leda kreativa processer
Michanek Jonas, Breiler Andréas
4. rev. uppl. : Malmö : Arx : 2015 : 194 s. :
ISBN: 9789187043529
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare artiklar kan tillkomma
Ytterligare artiklar kan tillkomma
Developing hospitality properties and facilities
Ransley Josef, Ingram Hadyn
2. ed. : Oxford : Elsevier Butterworth-Heinemann : 2004 : xxv, 321 s. :
ISBN: 0-7506-5982-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Universal methods of design : 100 ways to research complex problems, develop innovative ideas, and design effective solutions
Martin Bella, Hanington Bruce M.
Beverly, MA : Rockport Publishers : 2012. : 207 p. :
ISBN: 9781592537563
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Klanten Robert
Create : eating, design and future food
Berlin : Gestalten : 2008 : 215, [1] s. :
ISBN: 9783899552317
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
The perfect meal [electronic resource] : the multisensory science of food and dining
Spence Charles, Piqueras-Fiszman Betina
1 online resource. :
Access to the Wiley online version restricted; authentication may be required
ISBN: 9781118491003 (electronic bk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Eksell J
Värdeskapande gästfrihet. Hur gästfrihet som värde ramas in, etableras och förhandlas i hotellbranschen
Lund University : 2013 :
Obligatorisk
Sunstein C.R
Social Norms and Social Roles.
Columbia Law Review : 1996 :
Obligatorisk
Ytterligare artiklar kan tillkomma