Engelskt namn: The Human Being from a Developmental Perspective
Denna kursplan gäller: 2013-09-16 till 2021-08-22 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2023-01-02
Kursplan för kurser med start mellan 2022-08-22 och 2023-01-01
Kursplan för kurser med start mellan 2021-08-23 och 2022-08-21
Kursplan för kurser med start mellan 2013-09-16 och 2021-08-22
Kursplan för kurser med start mellan 2013-09-09 och 2013-09-15
Kursplan för kurser med start mellan 2012-09-03 och 2013-09-08
Kursplan för kurser med start mellan 2012-02-06 och 2012-09-02
Kurskod: 2PS049
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Psykologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för psykologi
Beslutad av: GUN, 2007-07-01
Reviderad av: Prefekten, 2013-10-01
Kursen kommer att behandla modern forskning, trender och debatter inom området utvecklingspsykologi. Kursinnehållet kommer att relateras till och exemplifieras av lärarnas pågående forskning och intressen inom utvecklingspsykologi och dess tillämpningar.
Del 1: Kontroversiella frågor och trender i utvecklingspsykologin (7,5 hp).
Denna del av kursen behandlar teoretiska och metodologiska frågor som är avgörande för mänsklig utveckling. Kursen ger en djupare förståelse av de kontroversiella frågorna och trenderna i den internationella forskningen inom utvecklingspsykologi. Kursen behandla också viktiga frågor som utvecklingen av självbild, barns teori om sinnet, ungdom och identitet, utveckling av exekutiva funktioner, olika aspekter av socio-emotionell utveckling (inklusive anknytning) samt hjärnans utveckling och tidiga utvecklingsavvikelser i hjärnan.
Del 2: Fördjupningsprojekt: testmetoder och tillämpningar i utvecklingspsykologin (7,5 hp)
Ger fördjupade kunskaper i väldefinierade områden av utvecklingspsykologin, med fokus på testmetoder och dess tillämpningar i utvecklingspsykologi.
Efter kursen bör studenten självständigt kunna:
90 hp i psykologi, medicin eller motsvarande kunskaper.
En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, och handledning i samband med tillämpningsuppgifter, med stora krav på studenternas egen medverkan.
Inför kursstarten ska studenten ha grundläggande kunskaper inom området "Utvecklingspsykologi", motsvarande till exempel:
Berk, L. (2012). Child development, Boston: Pearson.
Examination Del I:
Examinationen omfattar skriftlig tentamen, aktivt deltagande i seminarier, muntliga gruppövningar, skriftlig och muntlig redovisning av projektarbete och aktivt deltagande i gruppdiskussioner. Om studenter inte deltar i seminarierna eller misslyckas, blir ersättningsuppgiften en skriftlig sammanfattning av materialet motsvarar studentens åtaganden i seminarierna.
Examination Del II:
Denna del av kursen examineras individuellt genom ett självständigt arbete som dokumenteras i en skriftlig rapport. Forskningsämnet väljs av studenten från ett av de forskningsområden som diskuterades under den första delen av kursen. Rapporten och arbetsprocessen kommer att granskas av handledare i projektet.
För både del I och del II sätts något av betygen underkänd, godkänd eller väl godkänd. Studerande som underkänts två gånger i prov har rätt att hos Nämnden för grundutbildningsfrågor i psykologi begära att annan lärare utses att föreslå betyg. Studerande har rätt att genomgå 5 prov upp till två år efter första registreringstillfället. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en samman-fattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas individuellt
Kursen ges i normala fall på engelska.
Artiklar kommer att tillhandahållas av lärarna. Litteraturen består av cirka 500 sidor, främst artiklar.