"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Fördjupningskurs i sociologi med inriktning mot socialpsykologi, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Advanced Course in Sociology with Focus on Social Phychology

Denna kursplan gäller: 2010-08-30 till 2011-08-28 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2SO043

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Sociologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Sociologiska institutionen

Beslutad av: Sociologiska institutionen, 2008-06-09

Reviderad av: Sociologiska institutionen, 2010-06-14

Innehåll

Kursen ger de studerande ytterligare fördjupad förtrogenhet med socialpsykologisk teori, analys och metod. Moment 1: Fördjupad socialpsykologisk analys, 7,5 hp Momentet har en inriktning mot kulturjämförande socialpsykologi och sociologisk analys av vardagsliv. För vardagslivet fokuseras existentiella och meningsskapande dimensioner som jaget i förhållande till ras och etnicitet, massmedia, kulturellt deltagande etc. För de kulturjämförande analyserna behandlas bl.a. olika sidor och betydelser av kulturbegreppet, dess fundament, kultur som betydelsebärande och normgivande, transkulturella kontakter och utvecklandet av multikulturella identiteter som en del i nutidens globala processer. Moment 2: Kvalitativ metod, 7,5 hp Momentet ger fördjupad kunskap i kvalitativ metod, med särskilt fokus på ett urval av kvalitativa forskningstraditioner. Momentet består av två delar. Det inleds med en teoretisk del där kvalitativ metodologi, undersökningstekniker och forskningstraditioner behandlas. Därefter följer en praktisk del, där studenterna fördjupar sig i en (vald) kvalitativ forskningstradition och utför en empirisk undersökning i enlighet med denna.

Förväntade studieresultat

Moment 1: Fördjupad socialpsykologisk analys, 7,5 hp Efter avslutat moment ska studenten ha kunskap om - om sociologisk teoribildning om existens och meningsskapande i nutida kultur- och samhällsliv - kulturjämförande socialpsykologi i relation till nutida samhällsutveckling. Moment 2: Kvalitativ metod, 7,5 hp Efter avslutat moment ska studenten - ha breddad kunskap om kvalitativa undersökningstekniker, som olika former av intervjuer och observationer - ha breddad kunskap om kvalitativa forskningstraditioner, som grundad teori, fenomenologi, diskursanalys och narrativ analys - kunna planera, genomföra och skriftligt presentera en empirisk studie i enlighet med vald kvalitativ forskningstradition - ha fördjupad förmåga att kritiskt granska och bedöma vetenskapliga studier, av kvalitativ karaktär.

Behörighetskrav

Univ: Sociologi med inriktning mot socialpsykologi C, 30 hp eller motsvarande kunskaper. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen under moment ett sker i form av fortlöpande seminarier med gruppvisa redovisningar av anvisad litteratur. Studenten förväntas att på ett självständigt och reflexivt sätt kunna redovisa och diskutera studier utförda med olika analytiska angreppssätt. Under moment två sker undervisningen i form av föreläsningar och seminarier med diskussioner och praktiska övningar. Närvaro på seminarier är obligatorisk.

Examination

Under moment ett sker examinationen i form av en skriftlig jämförande analysuppgift på momentets litteratur. Under moment två sker examinationen skriftligt och muntligt, dels genom författande av en individuell rapport, inom vald forskningstradition, dels genom aktivt deltagande vid obligatoriska undervisningstillfällen. Bedömningen skall vara individuell eller utformas på ett sådant sätt att individuell prövning kan ske vid samtliga av institutionen anordnade kurser. Om studenten erhåller betyget underkänd på en inlämnad uppgift har studenten möjlighet att komplettera denna i samråd med examinator enligt en tidsplan fastställd av examinator. Studenten har rätt till maximalt fem kompletteringstillfällen. På momenten ges ett av betygen väl godkänd, godkänd eller underkänd. På kursen som helhet ges ett av betygen väl godkänd eller godkänd. För betyget väl godkänd på hel kurs krävs betyget väl godkänd på båda momenten. Varje student har rätt till totalt fem provtillfällen/motsvarande per moment. Tentamen och inlämnade kompletteringar baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov/motsvarande på kurs eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tillgodoräknande Tillgodoräknande av kurs eller moment prövas individuellt. För mera information kontakta studievägledaren. Se också ”Regelsamling för grundutbildningen vid Umeå universitet”. www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/regelsamlingen/examensfrågor.html

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 35

Moment 1: Fördjupad socialpsykologisk analys, 7,5 hp

Social psychology of culture
Chiu Chi-yue, Hong Ying-yi
New York : Psychology Press : 2006 : xii, 388 p. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip066/2006001229.html
ISBN: 978-1-84169-085-8 (hardcover : alk. paper)
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (330 sidor)

Jag älskade honom
Gavalda Anna, Björkman Maria
[Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 2006 : 158, [1] s. :
http://194.68.4.214/bilder/tif/9100113972.tif
ISBN: 91-0-011397-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (ca 150 sidor)

Postmodern existential sociology
Kotarba Joseph A., Johnson John M.
Walnut Creek, CA : AltaMira Press : cop. 2002 : x, 262 s. :
ISBN: 0-7591-0161-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (ca 270 sidor)

Anvisade texter tillkommer.

Moment 2: Kvalitativ metod, 7,5 hp

Hartman Jan
Grundad teori : teorigenerering på empirisk grund.
Lund : Studentlitteratur : 2001 : 120 s. ; 22 cm :
ISBN: 91-44-00652-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Qualitative research practice : a guide for social science students and researchers
Ritchie Jane, Lewis Jane
London : SAGE : 2003 : xv, 336 s. :
ISBN: 0-7619-7109-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Focus groups : theory and practice
Stewart David W., Shamdasani Prem N., Rook Dennis W.
2. uppl. : Thousand Oaks, Calif. : Sage Publications : 2007 [dvs 2006] : 188 s. :
ISBN: 0-7619-2582-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Anvisade texter tillkommer.