"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Praktik för Masterprogrammet i sociologi, 15 hp

Engelskt namn: Internship for the Master´s Programme in Sociology

Denna kursplan gäller: 2022-10-31 och tillsvidare

Kurskod: 2SO111

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Sociologi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Sociologiska institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2022-11-07

Reviderad av: Prefekten, 2022-11-07

Innehåll

Praktikkursen utvecklar kunskaper för att hantera arbetsuppgifter som är relevanta för personer med avancerad sociologisk kompetens. Under kursen ska studenten använda sociologisk teoretisk kunskap och analytisk förmåga för att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter på arbetsplatsen. En lokal handledare tillika kontaktperson ska tillhandahållas av praktikorganisationen. Studenten ansvarar för att söka och erhålla praktikplats på egen hand. Praktikplats ska väljas i samråd med studievägledare med hänsyn till helheten inom programmet och ska godkännas av praktikkoordinator innan praktiken inleds. Inga ekonomiska bidrag för praktiken utgår från universitetet. 

Förväntade studieresultat

För godkänt moment ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna: 

  • omsätta avancerad sociologisk teoretisk kunskap och analytisk förmåga för att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter på arbetsplatsen 

För godkänt moment ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna: 

  • genomföra arbetsuppgifter vid en arbetsplats verksamt inom ett arbetsområde där avancerad sociologisk kompetens krävs 
  • analysera och problematisera erfarenheter från praktikperioden i relation till relevant sociologisk teori och forskning. 

För godkänt moment ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt kunna: 

  • genomföra aktuella arbetsuppgifter utifrån ett etiskt ansvarsfullt perspektiv 
  • genomföra aktuella arbetsuppgifter i linje med aktuell lagstiftning och relevanta regelverk.  

Behörighetskrav

Sociologisk teori 15 hp och Sociologisk forskningsöversikt 15 hp på avancerad nivå, eller motsvarande kunskaper. Dessutom krävs Engelska B/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av arbetsplatsförlagd verksamhet och handledning. Handledning kan ges med stöd av informations- och kommunikationsteknik. Detta kan innebära specifika krav på viss teknisk utrustning och kompetens. Den arbetsplatsförlagda undervisningen, praktiken, kan vara i Sverige eller i annat land. Alla praktikplatser ska godkännas av praktikkoordinatorn innan praktiken inleds. 

Examination

Examination sker löpande via examinerande närvaro på praktikarbetsplatsen och via praktikrapport vid avslutad praktik.  

För varje examinerande inslag anordnas ett ordinarie provtillfälle och ett andra omprovstillfälle inom två månader efter ordinarie provtillfälle. För prov som genomförs i maj och juni månad erbjuds första omprovstillfället inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Därutöver anordnas ett tredje omprovstillfälle inom ett år efter att kursen avslutats. Examination baserad på samma kursplan som vid ordinarie examinationstillfälle garanteras maximalt två år efter att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat att erbjudas (se regler för betyg och examination på grund och avancerad nivå, Dnr: FS 1.1-574-22). Efter två underkända examinationstillfällen för en viss kurs eller del av kurs har studenten rätt att efter skriftlig begäran hos studierektor få byta examinator. 
 
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen kan endast anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

På kursen ges ett av betygen Godkänd eller Underkänd. För Godkänd krävs att arbetsplatspraktik och slutrapport är godkända. För godkänd arbetsplatspraktik krävs ett inlämnande av ett praktikintyg.  


TILLGODORÄKNANDE 
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.umu.se/student, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan.  

Övriga föreskrifter

Studenten tar själv initiativ att hitta en lämplig praktikplats som är relevant för utbildningen. Arbetsuppgifterna ska vara av kvalificerad utredningskaraktär eller motsvarande. Praktikplats ska väljas i samråd med studievägledare med hänsyn till helheten inom programmet. Praktikplatsen ska godkännas av praktikkoordinator. 

Litteratur

Giltig från: 2022 vecka 44

Väljs i samråd med handledare.