"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Statsvetenskap med inriktning mot polisiärt arbete, 7,5 hp

Engelskt namn: Political science specialized in police work

Denna kursplan gäller: 2015-12-21 och tillsvidare

Kurskod: 2SV064

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Polisiärt arbete: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Statsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2015-12-11

Reviderad av: Prefekten, 2016-02-03

Innehåll

Kursens innehåll kretsar kring polisen som en politiskt styrd offentlig verksamhet. Under kursen behandlas därför styrningen av polisen, de mål polisen arbetar för att uppnå, polisens roll och uppdrag i en demokratisk rättsstat samt den centrala roll mänskliga rättigheter spelar därvidlag. Styrning och mål diskuteras utifrån lagstiftning och andra centrala styrdokument. Kursen fokuserar också på poliser som offentliganställda närbyråkrater med stundtals stora handlingsutrymmen samt på kopplingen mellan polisens möte med medborgaren och frågor som rör det politiska systemets legitimitet. Den svenska rättsstaten med tonvikt på mänskliga rättigheter och det europeiska samarbetet studeras och diskuteras dessutom. Under kursen introduceras studenter även till polisiär yrkesetik och ett vetenskapligt förhållningssätt till polisiärt arbete samt löser uppgifter som kräver att källkritiska granskningar görs.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna:
* Förklara polisens uppdrag och roll i det svenska samhället
* Beskriva demokratins grundvalar och rättsstatens organisation såväl nationellt som internationellt
Efter avslutad kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna:
* Tillämpa källkritik på olika typer av information och förklara betydelsen av ett vetenskapligt förhållningssätt i polisiärt arbete
 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen tar sin utgångspunkt i de förväntade studieresultaten och ges i form av föreläsningar, seminarier och handledning. Föreläsningarna kompletterar individuella litteraturstudier och syftar till att stödja studenternas lärande. Inför de examinerande seminarierna skall olika uppgifter lösas antingen individuellt eller i basgrupperna; närvaro är obligatorisk. Den som inte är närvarande tilldelas ytterligare uppgifter. För närmare beskrivningar hänvisas till kursplanen Grunder för polisiärt arbete A på polisprogrammet.
 

Examination

De förväntade studieresultaten examineras genom muntliga och skriftliga uppgifter som löses antingen individuellt eller i grupp. För mer ingående beskrivningar av examinationsformerna hänvisas till kursplanen Grunder för polisiärt arbete A på polisprogrammet.

Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
 

Övriga föreskrifter

Kursen avser studenter på polisprogrammet.
Kursen avslutas med kursvärdering. Kurslitteraturen anslås på lärplattformen och hemsidan för Enheten för polisutbildning.
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.