Engelskt namn: Occupational Therapy - Perspectives and Processe
Denna kursplan gäller: 2009-01-19 till 2010-08-29 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2011-11-14
Kursplan för kurser med start mellan 2011-03-28 och 2011-11-13
Kursplan för kurser med start mellan 2010-08-30 och 2011-03-27
Kursplan för kurser med start mellan 2009-01-19 och 2010-08-29
Kurskod: 3AT042
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Arbetsterapi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Avdelningen för arbetsterapi
Beslutad av: Programrådet för arbetsterapeut- och sjukgymnastprogrammen, 2007-12-12
Reviderad av: Programrådet för arbetsterapeut- och sjukgymnastprogrammen, 2009-01-21
Kursen innehåller grundläggande begrepp och principer i ämnet arbetsterapi, yrkets interventionsom-råden och dess teoribildning. Undervisningens fokus är analys av människans vardagsaktiviteter och de miljöer hon utför dem i, samt grundläggande kunskaper om hur arbetsterapeuten på ett struktu-rerat sätt kan möjliggöra meningsfull aktivitet. Kursen innehåller även ett aktivt reflekterande kring bemötande och professionellt förhållningssätt.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - förstå och redogöra för en processdriven arbetsterapiprocess. - beskriva grundläggande begrepp som gäller vid analys av sysslor/uppgifter och miljöer inom områ-dena personlig vård, produktivitet och fritid. - beskriva och använda basala grundläggande principer för att anpassa och gradera uppgifter, miljö-er samt sitt eget förhållningssätt relaterat till personer med funktionsnedsättning, aktivitetshinder och/eller begränsning i att delta och upprätthålla sina centrala livsroller. - redogöra för och tillämpa grunderna för hjälpmedelsförskrivning och bostadsanpassning. - visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot människor. - redogöra för och diskutera personliga erfarenheter av att leva med funktionshinder samt att känna till vilka konsekvenser detta medför för aktiviteter i vardagliga livet
För tillträde till kursen krävs särskild behörighet för arbetsterapeutprogrammet F.1.1 samt kunskaper motsvarande 15 högskolepoäng i arbetsterapi.
Studierna kännetecknas av den studerandes aktiva kunskapssökande, problemlösning och reflektion. Som pedagogisk metod används miniseminarier, reflektion över egna och andras upplevelser/bidrag och förankring av dessa i arbetsterapeutisk teori och praxis. Undervisningen sker i form av föreläs-ningar, litteraturstudier, seminarier, grupparbeten, en vecka verksamhetsförlagd utbildning, handled-ning samt självständigt arbete.
Kursen examineras genom individuella och eller gruppuppgifter som granskas av medstuderande och utgör grund för miniseminarier. Vidare ingår en skriftlig beskrivning av egna upplevelser av att under ett dygn leva med funktionshinder samt ett föreslag på bostadsanpassning kopplat till en avgränsad funktionsnedsättning. Slutlig examination sker individuellt i grupp. Som betyg används en tregradig betygsskala väl godkänd, godkänd eller underkänd. På den individu- ella examinationen sätts något av betygen väl godkänd, godkänd eller underkänd. För övriga examina-tionsuppgifter ges betyget godkänd eller underkänd. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samt-liga prov och obligatoriska uppgifter är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från samtliga uppgifter och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. I de fall prov eller obligatoriska moment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan annan rimligt proportionell uppgift anges. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt sex. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programkommittén begära annan examinator. I övrigt hänvisas till utbildningsplanen för arbets- terapeutprogrammet. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt sex. Efter tre prov skall studenten ansöka om plats i för-nyad kurs. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programkommittén begära annan examinator. I övrigt hänvisas till utbildningsplanen för arbetsterapeutprogrammet. Tillgodoräknande Prövning huruvida en tidigare utbildning kan godtas för tillgodoräknande avgörs av programkommit-tén. Dessförinnan görs en bedömning av kursansvarig lärare som också lämnar förslag till beslut.
Studierna skall bedrivas på lika villkor i enlighet med Umeå universitets styrdokument för genus och likabehandling (www.umu.se). För student som bryter mot medicinska fakultetens plagiatpolicy, vidtas åtgärder enligt Högskoleförordningen kap.10.
Sett med patientens ögon : arbetsterapi och rehabilitering som patientens egen verksamhet
Fortmeier Susanne, Thanning Gitte, Ruthman Edström Mia, Jepsen Inger
Lund : Studentlitteratur : 1998 : 243 s. :
ISBN: 91-44-00365-X
Se Umeå UB:s söktjänst
Hagedorn Rosemary
Occupational therapy : perspectives and processes
Edinburgh ;a New York : Churchill Livingstone : 1995 : 328 s. :
ISBN: 0-443-04978-5
Se Umeå UB:s söktjänst
Heister Trygg Boel
Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) i teori och praktik
1. uppl. : Vällingby : Handikappinstitutet : 1998 : 228 s. :
ISBN: 91-88337-19-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Kielhofner Gary
A Model of human occupation : theory and application
4. ed. : Baltimore, MD : Lippincott Williams & Wilkins : cop. 2008 : xvii, 565 p. :
http://www.loc.gov/catdir/enhancements/fy0740/2007031774-d.html
ISBN: 978-0-7817-6996-9 (alk. paper)
Se Umeå UB:s söktjänst
Fisher, A. G. (2006). A model for planning and implementing top-down, client-centered, and occupational-based occupational therapy interventions. Opublicerat manuscript, Umeå universitet, Enheten för arbetsterapi. (Köpes genom utbildningen.) Svensk version av International Classification of Functioning, disability and Health Short version ICF. www.sisus.se Statens Institut för Särskilt Utbildningsstöd. (2003). Om bemötande av människor med funktionshinder. Sisus idébank. www.sisus.se Vetenskapliga artiklar och publikationer tillkommer.