Huvudområden och successiv fördjupning:
Folkhälsovetenskap: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för epidemiologi och global hälsa
Beslutad av: Programkommittén för Internationella masterprogrammet i folkhälsovetenskap, 2007-11-20
Reviderad av: Programråd för masterprogram inom folkhälsovetenskap, 2010-10-05
Innehåll
Epidemiologi, läran om hur hälsa och sjukdom fördelar sig och uppstår i en befolkning, är en disciplin av grundläggande betydelse för såväl hälsovetenskaplig forskning som praktiskt folkhälsoarbete. Disciplinen omfattar både studiet av allmän metodologi och förvärvandet av färdigheter och kunskaper som är specifika för ämnet. Det yttersta målet med epidemiologi är att tillhandahålla en vetenskaplig grund för sjukdomsprevention. Epidemiologins identitet är förankrad i dess inriktning mot folkhälsa, i kontrast till klinisk forskning som huvudsakligen fokuserar på individnivå.
Kursen syftar till att förmedla fördjupade kunskaper i epidemiologi, med särskilt fokus på olika studiedesigner och felkällor i epidemiologiska studier. En central del är diskussionen kring kausalitet, inklusive Rothmans pie-modell, och dess relation till val av studiedesign. Kursen avser också att utveckla deltagarnas färdigheter i att analysera, tolka och rapportera epidemiologiska datamaterial. Detta innefattar användning av såväl grundläggande som avancerade epidemiologiska analysmetoder, inklusive logistisk regression, regressionsmetoder inom överlevnadsanalys samt användning av relevant programvara. Multinivåanalys och dess tillämpningar inom epidemiologisk forskning kommer att introduceras. Studenterna kommer även att få träna på att kritiskt granska och bedöma epidemiologiska forsknings artiklar
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Förstå de olika metodologiska övervägandena och tillvägagångssätten inom området såsom studiedesign och kausalitet
Förstå i vilka situationer logistisk regression och Cox regression är ett lämpligt analysverktyg samt utföra och tolka resultatet av logistisk regression och Cox regression
Analysera och rapportera felkällor som uppstår i en epidemiologisk studie
Självständigt göra en analys av en epidemiologisk forskningsrapport.
Behörighetskrav
Univ:För sökande till kursen som fristående kurs, krävs minst 120 hp varav minst 30 hp inom ett av följande områden: hälsovetenskap, miljö- och hälsoskydd eller samhällsvetenskap. Studenten måste ha genomgått kursen 3FH023 Epidemiologi del 1 och 3FH024 Epidemiologi 2 eller ha motsvarande kvalifikationer samt En A.
Undervisningens upplägg
Undervisningen på kursen är koncentrerad till två veckor under kursperioden. Undervisningen sker genom föreläsningar och gruppövningar samt seminarier där studenterna presenterar och diskuterar artiklar. Gruppövningar och seminarier är obligatoriska. Undervisningen ges på engelska.
Examination
Examinationen sker i två delar. I slutet av kursen görs en skriftlig tentamen. Under kursens gång ska studenten presentera sin epidemiologiska analys av ett särskilt problem. Betygsskalan är Underkänd, Godkänd och Väl godkänd för både den skriftliga tentamen och den epidemiologiska analysen. För att erhålla betyget Godkänd på kursen krävs betyget Godkänd på både den skriftliga tentamen och det analytiska projektet. Detsamma gäller för betyget Väl godkänd.
För studenter som inte får godkänt betyg på kursens första skriftliga tentamen på kursen anordnas en omtentamen. På motsvarande sätt anordnas ett extra seminarium för studenter som inte erhåller godkänt betyg på det epidemiologiska analysprojektet. En studerande som efter två genomgångna prov inte klarat godkänt betyg, har enligt universitetets regler rätt att bli bedömd av en annan examinator. Begäran om byte av examinator skall sändas till styrelsen för Medicinska fakulteten.
Övriga föreskrifter
Anstånd med studiestart Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, militärtjänstgöring, graviditet, vård av barn eller annat omvårdnadsansvar m.m.
Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämden för högskolan.
Kursupprop Samtliga kursupprop är obligatoriska. Befrielse från upprop kan endast ges av kursansvarig vid föranmälan och endast då särskilda skäl föreligger. Frånvaro utan giltigt förfall kan föranleda förlust av kursplats. Beslut om detta fattas av kursansvarig.
Tillgodoräknande av tidigare kurser bedöms individuellt enligt Universitetets regler för tillgodoräknande.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.