"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Cellens struktur och funktion, 27 hp

Engelskt namn: Structure and Function of the Cell

Denna kursplan gäller: 2012-07-02 till 2014-06-29 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3MK008

Högskolepoäng: 27

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medicin: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för medicinsk kemi och biofysik

Beslutad av: Programrådet för läkarutbildningen, 2012-06-11

Innehåll

Kursen behandlar eukaryota cellers kemi och biologi. Kursens huvudområden omfattas av grundläggande cellbiologi, enzymologi, protein- och nukleinsyrastruktur, cellens metabolism, det centrala dogmat, kommunikation i eller mellan celler, biologiska membraners struktur och funktion, intracellulära kompartments, intra- och extracellulär transport, cytoskelettets uppbyggnad och funktion, celldelning (meios och mitos), grundläggande genetik, uppbyggnad och omsättning av extracellulärt matrix, samt de första fyra veckornas embryologi ur molekylärt perspektiv.
I kursen ingår också vetenskaplig skolning samt professionell utveckling i form av konsultationsteori; Samtalet som metod – instruktion och samtalsövningar, med besök på hälsocentral där patientperspektivet är i fokus.


Kursen delas in i följande moment:
Skriftligt prov (20 hp)
Obligatoriska moment/vetenskaplig skolning (6,2 hp)
Professionell utveckling (0,8 hp)

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse:

• Kunna förklara den friska eukaryota cellens biologi.
• Förstå relationen mellan cellens struktur och funktion, samt de kemiska processer som möjliggör och är uttryck för cellens funktion, inklusive nukleinsyrornas roll som informationsbärare.
• Kunna redogöra för cellens energiomsättning, dvs hur energi genereras från olika substrat, hur energi lagras samt hur dessa processer regleras för att motsvara den enskilda cellens olika behov.
• Kunna hur informationsvägarna i celler är uppbyggda och hur de regleras.
• Känna till begreppet centrala dogmat, samt kunna förklara dess innebörd.
• Redogöra för hur celler överför information från cellytan till kärnan via cytoplasman.
• Kunna beskriva hur biologiska membran är uppbyggda och fungerar.
• Kunna redogöra för hur cellens olika kompartments är uppbyggda, samt hur olika molekyler kan transporteras mellan dem.
• Beskriva och förklara hur komplexa cellulära fenomen som endocytos, exocytos, kontraktion och rörlighet fungerar och regleras.
• Kunna beskriva cytoskelettets uppbyggnad, funktion och omsättning, samt dess betydelse för formförändringar och cellmotilitet.
• Kunna grundläggande principer för eukaryota cellers tillväxt och interaktion med omgivningen, vilket innefattar beroendet av externa signaler, cellcykelns faser och effektormekanismer, storlekstillväxt, celldelning samt celldöd (apoptos).
• Kunna redogöra för grundläggande genetik innefattande det humana genomets organisation.
• Beskriva den tidiga embryonala utvecklingen/differentieringen.
• Översiktligt känna till forskningsmetodik och vetenskaplig försöksplanering.

Färdigheter och förmåga: 

• Visa färdighet och förmåga att integrera kunskaper om cellens olika delar och funktioner för att beskriva cellen som funktionell enhet och bärare av livet.
• Kunna söka vetenskapliga originalartiklar i elektroniska databaser, samt förstå kärnan av artiklarnas innehåll.

Värderingsförmåga och förhållningssätt: 

• Känna till patient-läkarmötets syfte och struktur och konsultationsteoretiska begrepp inom läkaryrket samt ha tränat det ömsesidiga utforskande samtalet.
• Utvecklat förståelse för, samt tillämpat sekretesslagen.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs studerandeaktivt i form av gruppträffar, case-seminarier, redovisningar och föreläsningar. Vissa praktiska moment såsom laborationer/demonstrationer och auskultation på hälsocentral ingår också i kursen. Studenterna är indelade i grupper och har tillgång till handledare vid schemalagda gruppträffar. Inom kursen ingår en litteraturuppgift där studenten söker originalartiklar för att besvara en vetenskaplig fråga inom något av avsnitten som behandlas under kursen. Studenten läser också litteratur som belyser konsultation och empati.

Undervisningen sker på svenska men i vissa kursmoment kan den ges på engelska. Vissa inlämningsuppgifter kan förväntas skrivas på engelska. Delar av undervisningen kan ske med användande av Informations- och kommunikationsteknologi (IKT) via läkarprogrammets webbaserade utbildningsplattform.

Obligatoriska kursmoment är upprop och den undervisning som anges under rubriken ”obligatoriska moment” i schema samt under rubriken ”övrig närvaro och betyg” i kurssidan inom läkarprogrammets utbildningsplattform.

Examination

I kursen examineras de teoretiska kunskaperna med ett skriftligt slutprov (20 hp), medan obligatoriska moment och vetenskaplig skolning (6,2 hp), samt professionell utveckling (0,8 hp) examineras löpande under kursen.
Vid underkänt resultat på det skriftliga provet erbjuds ett ytterligare provtillfälle i nära anslutning till ordinarie prov. Därefter hänvisas till nästa ordinarie provtillfälle.

Vid ej godkänd prestation på obligatoriska moment har studenten rätt till ett förnyat tillfälle eller bli hänvisad en alternativ ersättningsuppgift. Sådana skall i första hand erbjudas under pågående kurs. När det gäller obligatoriska moment, som inte kan ersättas med en alternativ uppgift eller upprepas för enstaka studenter, kan ett förnyat genomförande behöva förskjutas till efterföljande kurs.

På de skriftliga och praktiska proven samt på de obligatoriska undervisningsmomenten sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga betygsgrundande moment är godkända. Betyget utgör därmed en sammanfattande bedömning av studieprestationen och sätts först när alla delar inom respektive moment är godkända. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
En studerande som blivit underkänd i en examination har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid ytterligare 5 tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Om inte godkänt resultat har uppnåtts efter två prov på kurs eller en del av kurs har den studerande rätt, att efter skriftlig begäran hos programrådet, få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar emot detta. Efter fyra underkända examinationer erbjuds den studerande att gå om kursen. Studerande som efter att ha gått om kursen och underkänts i ordinarie examination samt vid ytterligare ett tillfälle måste avbryta sina studier.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en nypraktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.

Tillgodoräknande:

I de fall tillgodoräknande är möjligt beslutar programrådet om tillgodoräknande efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilken kurs/kursmoment som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Övriga föreskrifter

Kursen får inte tas med i examen tillsammans med kursen ”Cellens struktur och funktion, 26,2 hp” (3MK007) samt ”Professionell utveckling, 0,8 hp” (3ME040).



Kursen ersätter den tidigare kursen ”Cellens struktur och funktion, 26,2 hp” (3MK007) samt ”Professionell utveckling, 0.8 hp” (3ME040).

Litteratur

Giltig från: 2012 vecka 27

Litteratur som rekommenderas för inläsning av denna kurs:

Medical biochemistry
Baynes John W., Dominiczak Marek H.
3. ed. : [Edinburgh] : Mosby Elsevier : cop. 2009 : xxv, 653 s. :
ISBN: 978-0-323-05371-6 (pbk.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Alberts Bruce|
Molecular biology of the cell
5. ed. : New York : Taylor & Francis : cop. 2008 : xxxiii, 1268 s. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0710/2007005475.html
ISBN: 978-0-8153-4106-2 (hft.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Andersson Sven-Olof
Professionell utveckling inom läkaryrket
Stockholm : Liber : 2012 : 306 s. :
ISBN: 978-91-47-09967-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Medical genetics
Jorde Lynn B., Carey John C., Bamshad Michael J.
4. ed. : Philadelphia : Mosby/Elsevier : cop. 2010 : xi, 350 s. :
ISBN: 978-0-323-05373-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Två alternativa böcker som studenterna fritt kan välja mellan (en bok räcker)

Schoenwolf Gary C.
Larsen's human embryology
4. ed. : Philadelphia : Churchill Livingstone/Elsevier : cop. 2009 : xix, 687 p. :
ISBN: 0-443-06811-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Carlson Bruce M.
Human embryology and developmental biology
4. ed. : Philadelphia : Mosby/Elsevier : c2009 : xvi, 541 p. :
ISBN: 978-0-323-05385-3
Se Umeå UB:s söktjänst