Huvudområden och successiv fördjupning:
Omvårdnad: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad
Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram - avancerad nivå (PRSA), 2013-09-24
Reviderad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2015-12-15
Innehåll
I kursen ges en introduktion till kognitiv teori och kognitivt förhållningssätt respektive kognitivt beteendeinriktat förhållningssätt i behandlingsarbete. Vidare behandlas kunskap om samtal, psykopedagogiska interventioner och patient-/klientrelationen. Teoretisk kunskap integreras och tillämpas praktiskt för att kunna utveckla relationen med patienten/klienten och för att skapa förutsättningar för att stödja patientens/klientens önskade förändring. Kursdeltagarna analyserar och får återkoppling på kommunikations- och samtalsövningar. Vetenskapligt förhållningssätt i klinisk verksamhet samt professionella och etiska aspekter av mellanmänskliga samtal behandlas.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
analysera och värdera samtal utifrån begrepp relaterade till kognitiv teori
Färdighet och förmåga
självständigt, strukturerat och kreativt kunna använda och föra samtal utifrån ett kognitivt förhållningssätt
Värderingsförmåga och förhållningssätt
genomföra och värdera psykopedagogiska interventioner på ett kreativt sätt
Behörighetskrav
90 hp på grundnivå i ett huvudområde inom hälsa och vård, inklusive ett examensarbete (motsvarande) om minst 15 hp. Engelska B/Engelska 6 och Svenska B/Svenska 3 eller motsvarande. Undantag från språkkrav beviljas för den som har behörighetsgivande examen från svenskt universitet/högskola.
Undervisningens upplägg
Kursen ges som webbaserad distansutbildning och läses som halvtidsstudier med en sammankomst (3 dagar) på kursorten. I kursen tillämpas ett studentaktivt arbetssätt innefattande reflektioner tillsammans med kurskamrater och lärare. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete och arbete i grupp, föreläsningar, seminarier och färdighetsträning. Seminarier och färdighetsövningar är obligatoriska moment. Kontakten med lärare och kurskamrater sker framförallt via en webbaserad lärplattform. Som student behöver man ha tillgång till dator med internetuppkoppling med 2.0 Mbit/s eller högre i båda riktningarna, ett usb-headset med mikrofon samt en webbkamera. Trådbunden uppkoppling är alltid att föredra. Man kan även koppla upp sig på ett bibliotek eller lärcentrum.
Examination
Som betyg används en tregradig betygsskala, väl godkänd (VG), godkänd (G) eller underkänd (U). Examinationen sker genom individuell skriftlig inlämningsuppgift (VG-U), seminarier (G-U) samt praktisk examination (G-U).
Betyg för hel kurs utgör en sammanvägning av resultaten från examinationernas olika delar och sätts först när samtliga examinationer är godkända och obligatoriska moment är genomförda. För betyget G på kursen krävs att alla examinationer är godkända och obligatoriska moment genomförda. För betyget VG på kursen krävs betyget VG på den skriftliga inlämningsuppgiften, betyget G på övriga examinationer samt att obligatoriska moment är genomförda.
Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator.
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Övriga föreskrifter
www.umu.se/regelverk/
Litteratur
Giltig från:
2016 vecka 2
Kurslitteratur
Senaste upplaga gäller.
D'Elia Giacomo Det kognitiva samtalet i vården Stockholm : Natur och kultur : 2004 : 217, [1] s. : ISBN: 91-27-09823-0 (inb.) Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Fagerström Lisbeth Avancerad klinisk sjuksköterska : avancerad klinisk omvårdnad i teori och praxis 1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 464 s. : ISBN: 91-44-05947-7 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Wiklund Gustin Lena KBT i omvårdnadsarbetet : om meningsskapande i gemenskap 1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 378 s. : Interaktivt webbmaterial ISBN: 978-91-44-05907-5 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Relevanta artiklar, avhandlingar och publikationer för området tillkommer.