Huvudområden och successiv fördjupning:
Tandteknik: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för odontologi: Tandteknikerprogrammet
Beslutad av: Programkommittén för odontologiska utbildningar, 2008-05-19
Reviderad av: Programrådet för odontologiska program, 2013-03-19
Innehåll
Kursen ges inom tandteknikerprogrammet, termin 5 och 6. Delkurs 1: 11 högskolepoäng (termin 5) Delkurs 2: 28 högskolepoäng (termin 6)
Framställning av olika typer av vanligen förekommande tandtekniska arbeten under handledning vid externt tandtekniskt laboratorium, privat eller inom folktandvården. Praktiken sker i stor utsträckning på annan ort än studieorten. Praktikplats söks av den studerande själv.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse Den studerande ska
ha kunskap om ett tandtekniskt laboratoriums allmänna funktion och organisation
visa kunskap om relevanta metoder inom området och om odontologiska behandlingsprinciper
visa kunskap om och förståelse för produkter och material som används inom tandtekniken.
Färdigheter och förmåga Den studerande ska
visa sådan färdighet och förmåga som krävs för att framställa olika typer av tandtekniska arbeten som används inom tandvården
kunna kritiskt granska, bedöma och använda relevant information och att diskutera nya fakta, företeelser och frågeställningar med olika grupper och därmed bidra till utvecklingen av yrket och verksamheten.
Värderingsförmåga och förhållningssätt Den studerande ska ha
insikt om betydelsen av lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper
visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt och därmed värna om och respektera patientens behov
visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens.
kunna bedöma och utvärdera kvaliteten på tandtekniska arbeten.
Behörighetskrav
Univ: Den studerande ska inom tandteknikerprogrammet inför laboratoriepraktiken vara godkänd i samtliga kurser och kursmoment som föregår kursen med undantag för examensarbetet.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs genom att de studerande under erfaren tandteknikers handledning utför tandtekniskt arbete. Tjänstgöringen är obligatorisk. Vid frånvaro från obligatoriskt moment kontaktas kursansvarig som beslutar om hur momentet ska kompletteras.
Examination
Handledare bedömer kontinuerligt samtliga arbeten. Redovisning av utförda arbeten sker fortlöpande till kursansvarig. Vidare sker examinationen genom en utvärdering två gånger under praktiken, men även via inlägg i en blogg där den studerande beskriver arbetet på laboratoriet. Efter avslutad praktik ger den studerande en presentation av minst ett patientfall från praktiken. För godkänd kurs ska den studerande ha framställt arbeten godtagbara för patient. Den studerande ska även uppvisa ett professionellt förhållningssätt.
Begränsning av praktisk tjänstgöring: Studerande som inte uppnått erforderliga praktiska kunskaper kan ansöka om förnyad laboratoriepraktikperiod. Ansökan tillsänds programrådet för odontologiska program. Studerande som beviljats en förnyad praktikperiod och som därefter underkänts erhåller ingen ytterligare kursplats för praktisk träning. För mer information, se utbildningsplanen.
Tillgodoräknande Den studerande har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.