Engelskt namn: Dental Morphology
Denna kursplan gäller: 2025-08-25 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2025-08-25
Kursplan för kurser med start mellan 2021-11-29 och 2025-08-24
Kursplan för kurser med start mellan 2020-08-31 och 2021-11-28
Kursplan för kurser med start mellan 2011-10-03 och 2020-08-30
Kursplan för kurser med start mellan 2011-09-19 och 2011-10-02
Kursplan för kurser med start mellan 2011-09-12 och 2011-09-18
Kursplan för kurser med start mellan 2011-09-05 och 2011-09-11
Kurskod: 3OT058
Högskolepoäng: 5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Tandteknik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för odontologi: Tandteknikerprogrammet
Beslutad av: Programkommittén för odontologiska utbildningar, 2006-06-21
Reviderad av: Programrådet för tandhygienist-, tandläkar- och tandteknikerprogrammen (PRO), 2025-06-11
De primära och permanenta tändernas makroskopiska anatomi och anatomiska variationsformer, med tyngdpunkt på det permanenta bettet.
Praktisk utbildning för att i modell kunna återge de enskilda tänderna och utforma dessa på ett optimalt sätt beträffande bettfunktion och estetik.
Gemensam introduktionsdag (samverkansdag) för medicinska fakultetens studenter.
Kunskap och förståelse
Den studerande ska kunna
Färdigheter och förmåga
Den studerande ska kunna
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Den studerande ska
Antagen till tandteknikerprogrammet.
Den teoretiska undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och demonstrationer samt identifieringsövningar.
Den praktiska undervisningen bedrivs i form av demonstrationer i modelleringsteknik och modelleringsövningar varvid tänder i plastiskt material utformas. Tänder utformas även med CAD-teknik. Därtill ingår identifieringsträning på modeller. Demonstrationer är obligatoriska.
Vid frånvaro från obligatoriskt moment kontaktas kursansvarig som beslutar om hur momentet ska kompletteras.
Kunskapsredovisning sker genom skriftliga förhör och den praktiska färdigheten och mognaden bedöms utifrån resultaten från övningsmomenten samt praktiska prov.
För godkänd kurs krävs deltagande i de obligatoriska momenten eller motsvarande, samt godkända förhör och praktiska prov.
På den gemensamma introduktionsdagen sker examinationen i form av gruppövningar där gruppens och den enskilde studentens muntliga eller skriftliga reflektioner kring gruppuppgiften bedöms.
Antalet provtillfällen begränsas till fem. Student som ej har godkänt resultat på prov, har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov) på kurs där hon/han någon gång har registrerats, förutsatt att eventuella begränsningar i antalet examinationstillfällen ej överskrids.
Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet. Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Den studerande som underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses. Om studenten efter tre prov fortfarande är underkänd kan studenten rekommenderas, eller på eget initiativ, ansöka om att gå om kursen. Ansökan inges till berörd fakultetsnämnd eller det organ som fått nämndens delegation. Den studerande som genomfört sammanlagt fem prov men inte blivit godkänd ges inget ytterligare provtillfälle. Därefter kommer inga ytterligare resurser att erbjudas. Den studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande förändringar.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Edward Stig
Odontologisk ordbok
Stockholm : Invest-odont : 1981 : 55 s. :
ISBN: 91-85660-16-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Madlung Rolf
Tandvårdstermer
Stockholm : Invest-odont : cop. 1988 : 50, [5], 57 s. :
ISBN: 91-85660-82-5 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kan lånas från programmet!
Van Beek Geoffrey Conrad
Dental morphology : an illustrated guide
2., [enl.] ed. : Bristol : Wright : 1983 : vii,135p :
ISBN: 0-7236-0666-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst