"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Högfrekvensteknik, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2022-02-14

Engelskt namn: Applications in Radio Frequency Electronics

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 och tillsvidare

Kurskod: 5EL044

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Elektronik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-03-04

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2022-02-14

Innehåll

Kursens behandlar problemställningar som är förknippade med tekniker där högfrekventa elektromagnetiska vågor används som informationsbärare. I kursen studeras elektromagnetiska vågors utbredning i olika medier och deras beteende i transmissionsledningar och antenner. Metoder för beskrivning av halvledarkomponenters egenskaper i det högfrekventa området presenteras. I kursen ingår moment som ger praktisk träning i att konstruera och bygga elektroniska system användbara inom modern högfrekvensteknik, exempelvis inom området trådlös korthållskommunikation.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall studenten kunna: - redogöra för och ta hänsyn till effekter vid konstruktion och analys av högfrekvensnät, - med stöd av ett datorbaserat verktyg konstruera och anpassa antenner, filter, splitters, förstärkare och enkla detetektorer, - använda datorverktyg för att analysera stabilitet i högfrekvensförstärkare, - använda Smith-diagrammet för analys av anpassningsnät, - kunna arbeta med fyrpolsparametrar speciellt S-parameterrepresentationen av systemkomponenter.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs kursen Telekommunikation, 7,5 hp (5EL053) eller motsvarande. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av lektions- och gruppundervisning samt viss handledning i samband med laborationer. Laborativa aktiviteter är en dominerande del av kursen och omfattar simulering, formgivning och framställning av kretskort samt funktionstest av utförda konstruktioner. Undervisningsspråket är normalt engelska.

Examination

Kunskapsredovisningen sker normalt fortlöpande i samband med undervisningen i form av prov, övningar, redovisningar och rapporter. På ett skriftligt prov sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På inlämningsuppgifter och skriftliga rapporter ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På muntliga redovisningar och övningar ges vanligen endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg. För studerande som inte blivit godkända erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.