"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Visuella designprototyper, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2022-02-08

Engelskt namn: Visual Design Prototyping

Denna kursplan gäller: 2014-01-27 och tillsvidare

Kurskod: 5ID109

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2010-12-08

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2022-02-08

Innehåll

Denna kurs tillhandahåller både teoretisk och praktisk kunskap relaterad till digital filminspelning och redigering, visuellt berättande samt kunskap om den mjukvara som behövs för att kunna skapa rörlig grafik för digital visualisering av en produkt, för att visuellt kunna uttrycka och visa produktens avsedda interaktiva användargränssnitt.

Kursen innehåller både delar som överlappar och följer varandra. Dessa olika delar består av introduktion till praktiskt tänkande och praktiska metoder för att spela in och redigera digital film, antingen som hastig researchdokumentation, eller som iscensatt inspelning under kontrollerade förhållanden. Andra delar som behandlas är introduktion till de metoder och tekniker som används för visuellt berättande, visual storytelling, samt den mjukvara som möjliggör skapandet av rörlig grafik och bildeffekter. Den sista delen av kursen omfattar en kreativ arbetsuppgift där studenterna, individuellt eller i grupp, får möjligheten att tillämpa sina praktiska och teoretiska kunskaper, genom att använda digitala medier för att visualisera och förklara konceptet av en virtuell interaktiv design som på ett övertygande sätt stödjer och förstärker den fysiska designen hos en vald produkt.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  • redogöra för de huvudsakliga metoderna och möjligheterna för digital filminspelning och redigering.
  • självständigt planera och, både visuellt och muntligt, presentera en förståelig storyboard som förklarar den avsedda effekten som studenten vill åstadkomma med den rörliga grafiken.
  • demonstrera den förvärvade färdigheten och kunskapen om mjukvaran genom realiserande av grafik, bildeffekter och ljud till både bild och film.
  • praktiskt skapa och genomföra designidéer av virtuella användargränssnitt, inledningsvis planerade och visualiserade genom en storyboard, samt välja lämpliga verktyg för att kunna tillämpa denna virtuella design för visualisering för en specifik produkt.
  • producera material i ett format lämpligt för webbpublicering.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen skall studenten ha avlagt kandidatexamen i industridesign, eller ha motsvarande kunskaper. Studenten skall dessutom ha genomgått alla tidigare kurser i Masterprogrammet i avancerad produktdesign vid Designhögskolan i Umeå.
Engelska B.

Undervisningens upplägg

Kursen bedrivs i form av praktiska och inspirerande föreläsningar och övningar handledda av föreläsare, samt av kreativa projektuppgifter. Undervisningen sker på engelska.

Examination

Examination genomförs i form av mindre presentationer, muntliga och visuella, vid specifika tillfällen under kursen, samt i form av en presentation av studentens projektuppgift i slutet av kursen.
Efter att ha avslutat kursen kommer studenten att tilldelas ett av följande betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G). Studenterna får betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G) för var och ett av de olika presentationerna under kursen, samt för den slutgiltiga presentationen. För att erhålla högskolepoäng för kursen, måste studenten ha producerat en inledande storyboard, genomfört godkända presentationer under kursen, samt skapat en slutgiltig muntlig och visuell presentation av den slutgiltiga dynamiska visualiseringen, vilket även inkluderar att lämna in specificerade inlämningsuppgifter.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs skriftligen till prefekt på Designhögskolan.

TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om såväl tidigare utbildning som motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.