"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Batterier och bränsleceller, 7,5 hp

Engelskt namn: Batteries and Fuel Cells

Denna kursplan gäller: 2014-03-24 och tillsvidare

Kurskod: 5KE094

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kemi: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Kemiska institutionen

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-02-11

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2014-03-28

Innehåll

Kursen inleds med teoretiska avsnitt som behandlar grundkoncept inom elektrokemi, elektrolyter, galvaniska celler, termodynamik, elektriska egenskaper hos gränsytor samt kinetik och mekanismer hos elektrokemiska reaktioner. Dessa avsnitt bildar en grund för en detaljerad analys av utvalda batterier och bränsleceller. Begränsningar i energiomvandlingseffektivitet kommer att behandlas. Åtgärder för att optimera egenskaper hos batterier och bränsleceller, genom val av elektrokemisk reaktion, elektromaterial och geometri, temperatur, tryck och bränsle, kommer att diskuteras. Nuvarande och framtida tillämpningar för bränsleceller presenteras.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall studenten kunna: - redogöra för de elektrokemiska och termodynamiska principer som ligger till grund för batterier och bränsleceller - redogöra för ett flertal moderna batterisystem och bränsleceller samt diskutera deras egenskaper i termer av material, elektrokemiska reaktioner och konstruktion - identifiera komponenter och processer inom ett batteri eller en bränslecell som begränsar prestanda - föreslå åtgärder som leder till en ökning i energiomvandlingseffektivitet

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kursen krävs kursen Energiteknisk kemi 15 hp (5KE133) eller motsvarande kunskaper.
Engelska A/5 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisning bedrivs i form av föreläsningar, lektions- och gruppundervisning i samband med arbetsuppgifter och problemlösning, samt obligatoriska laborationer.

Examination

Kunskapsredovisningen sker dels i form av skriftlig avrapportering av de laborativa projekten, och dels i form av skriftliga prov vid kursens slut. Betyg på kursen sätts först när både prov och laborationskurs är godkända. På de laborativa projekten sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På det skriftliga provet, och på hel kurs, sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Den som godkänts vid ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Kemiska institutionen. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Giltig från: 2014 vecka 35

Fuel cell systems explained
Larminie James, Dicks Andrew
2. ed. : Chichester : Wiley : cop. 2003 : 406 s.b ill. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/wiley031/2002192419.html
ISBN: 0-470-84857-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst