"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Med apotekarexamen har vi ett brett utbud

Evelina Estola är 22 år och kommer ursprungligen från Övertorneå. Efter plugg på riksbasketgymnasiet i Luleå flyttade hon vidare till göteborgstrakten, för att landa i en kombination av: Basket, jobb och studier. Till slut valde Evelina en liknande omgivning i Umeå – nu läser hon termin fem på Apotekarprogrammet vid Umeå universitet – vid sidan av studierna arbetar hon som rådgivare i ”egenvården” på Apoteket AB och spelar basket i Iksus damlag.

Varför valde du Apotekarprogrammet vid Umeå universitet?
– Efter gymnasiet flyttade jag till en by utanför Göteborg för att spela med MARK Basket och samtidigt läste jag kurser för att komma in på Apotekarprogrammet. Utbildningen finns även i Göteborg och Uppsala och jag skulle kunna tänka mig att läsa där också, säger Evelina.

– Nu blev det så att jag skulle spela basket för Udominate här i Umeå. Men ska jag vara helt ärlig så hade jag lite hemlängtan till Norrland efter en säsong i Göteborg.
– När jag var yngre var jag intresserad av bli läkare – men kände att det inte var exakt det jag vill hålla på med. Har alltid varit intresserad av kemi, läkemedel och hur kroppen fungerar – som person är jag väldigt omsorgsfull och hjälper gärna människor, säger Evelina.
– När jag upptäckte Apotekarprogrammet så kände jag ganska snabbt att det var det här jag ville göra.

Vad är det bästa med utbildningen?
– Oftast planerar vi vår egen tid och då hinner jag arbeta samt sporta på sidan av. Det är flexibelt och det är riktigt bra. Vi har även väldigt många kompetenta lärare som är experter på sina områden.

Hur planerar du dina studier?
– Jag planerar direkt när kursen börjar och tar hjälp av mina klasskamrater. Om jag går till universitetet och pluggar så brukar det gå mycket lättare – jag får saker gjort om jag tar mig hemifrån.

Vad har du för framtidsplaner?
– Egentligen ska jag läsa klart alla fem åren. Men, eftersom vi läser tillsammans med Receptarieprogrammet de tre första åren, finns möjligheten att ta ut en examen därifrån, berättar Evelina.
– Jag kommer ta examen nu till våren och jobba under ett år – dels för att ta en liten paus – men även för att få arbetslivserfarenhet och känna mig trygg i den "del-examen" – men jag kommer tillbaka för att utöka min kompetens de sista två åren av Apotekarprogrammet.

– När jag väl är apotekare kommer jag förmodligen rikta in mig mot apotek och läkemedelsföretag. Någonting jag verkligen skulle vilja prova på är att arbeta på ett sjukhus – i ett team med vårdpersonal – och hjälpa patienter, fortsätter Evelina.

– Med apotekarexamen har vi ett väldigt brett utbud av jobb och jag känner ingen oro att jag inte skulle hitta något arbete eller bli less – för jag vet att arbetsuppgifterna för en apotekare expanderar – vi behövs lite här och där.

Vad har du för tips till den som funderar på utbildningen?
– Mycket hänger på dig själv. Det krävs lite extra planering så att du hänger med. För att du ska få ut så mycket som möjligt av din tid på universitetet, tycker jag att du ska försöka engagera dig i studentlivet på campus.

Tre snabba

Var pluggar du helst?
– Universitetsbiblioteket.

Vad är den bästa träningsmetoden?
– Jag älskar sport. Det är så mycket som är roligt.

Om du får beskriva Umeå med ett ord, vad blir det då?
– Mångsidig.

Namn
Evelina Estola
Varifrån kommer du?
Övertorneå
Publicerad: 2016-06-01