"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Vill förstå vad som händer när vi blir sjuka

- Jag trivs så bra, både med de som jobbar här och med jobbet. Ida Lundberg var mycket osäker på framtiden, ända fram till dess att hon började med sitt examensarbete på masterprogrammet i biomedicin. Då kom hon till en forskargrupp där allt föll på plats, och hon bestämde sig för att söka en tjänst som doktorand.

Ida Lundberg var tidigt intresserad av att förstå hur människokroppen fungerar och vad som händer när vi blir sjuka, men hon visste också att hon inte ville bli läkare.

- Jag ville plugga i Umeå, så jag tog reda på vad jag kunde läsa där. Biomedicinprogrammet kändes som det närmaste mitt intresse jag kunde komma. 

Under grundutbildningen sökte Ida stipendier för att prova på att jobba hos olika forskargrupper på somrarna. När hon sedan läste masterprogrammet där hon valde tumörbiologi som en av de valbara kurserna, ville hon prova på att jobba ännu mer i laboratorium, och kom därför till patologen för att göra examensarbetet. Detta visade sig avgörande för Idas val inför de kommande fyra åren.

Skillnader på cellnivå

Nu ingår Ida i en forskargrupp som försöker att ta reda på hur cancer i tjocktarmen uppstår. Gruppen består av personer från olika forskningsområden och Idas forskning rör skillnader på cellnivå mellan två vanliga undergrupper av tjocktarmscancer.

Målet är att förstå varför olika så kallade subgrupper av tumörer beter sig så olika och varför de har olika betydelse för patientens prognos.

Jag har alltid velat ha patientperspektivet och att veta att jag kan göra skillnad, säger Ida Lundberg, som har kommit nästan halvvägs in i sin forskarutbildning.

Vad Ida ska göra efter disputationen, är fortfarande en öppen fråga.

- Jag har ingen brådska. Närmast till hands ligger att jag fortsätter inom akademin och söker en så kallad post-doc för att lära mig något nytt. Men det skulle även kunna vara roligt att prova på att jobba på ett företag.

Råd till forskningsintresserad


Idas råd till den som känner sig intresserad av forskning är att söka stipendier och prova så fort som möjligt under utbildningen.

- Testa på det i verkligheten, det blir inte samma sak i skolan.

Namn
Ida Lundberg
Varifrån kommer du?
Örnsköldsvik
Var bor du?
Umeå, Nydalahöjd
Fritidsintressen
Tränar, umgås med kompisar, tittar på tv-serier
Publicerad: 2016-05-26