Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Stöttar forskare som vill kommersialisera sin forskning

– Det här är det roligaste jobb jag har haft, för jag älskar att bygga både affärsidéer och människor. Det säger Jennie Ekbeck, vd för en inkubator som stöttar forskare som vill kommersialisera sin forskning.

Jennie Ekbeck hade egentligen inte detta som mål när hon studerade vid biomedicinprogrammet. Det kan sägas vara lite av en slump att hon läste företagsekonomi. Det ledde henne till att prova på att arbeta med försäljning och marknadsföring vid ett företag. Ett halvår senare började hon på ett nystartat företag med en produkt som byggde på probiotika, nyttiga bakterier och som var ett resultat av forskning.

Två år efter start blev Jennie vd för företaget, med ansvar för affärsutveckling och försäljning.

Kreativ miljö för forskare som vill starta företag

Några år senare och många erfarenheter rikare, var Jennie Ekbeck redo att använda sin kunskap i ett nytt företag. Hon sökte och fick jobbet som vd för Umeå Biotech Incubator (UBI) – en kreativ miljö för forskare som vill starta och driva företag.
- Jag drömde inte om att bli vd, men jag har alltid engagerat mig, jag är vetgirig och älskar kunskap. Det som driver mig är viljan att vara ett stöd för forskare som vill lösa människors problem med sin forskning. Jag ser gärna att det är seniora forskare som stöttar unga forskare att utveckla en kommersiell produkt utifrån sin forskning.

Ville lösa cancer-gåtan

Själv sökte inte Jennie framtiden inom forskningen, trots att hon som 7-åring bestämde sig för att bli forskare och lösa cancer-gåtan efter att ha sett Vetenskapens värld om cancer. Biologi, fysik och kemi var hennes ämnen men hon ville inte bli läkare. Hon sökte biomedicinprogrammet i Umeå med sikte på forskning alternativt kanske arbete inom läkemedelsindustrin.

Under tiden hon gjorde sitt examensarbete vid immunologen, började hon ompröva sina mål.
- Jag kände mig inte säker på att forskning var min grej, arbetet i lab gick lite för långsamt och passade inte min mentalitet riktigt.

Driv och framåtanda

Hon läste juridik och företagsekonomi och kom något nytt på spåren – att jobba inom företagsbranschen. Det visade sig vara precis rätt spår för Jennie. Hon har alltid haft sina föräldrars stöd och hon har ett märkbart driv och smittande framåtanda.
- Idag har jag en dröm om att vidareutveckla vår Inkubator med ett steg som innebär att riskkapitalbolag blir mer intresserade av att investera i forskningsföretagen. Vi är duktiga på att attrahera mjuka pengar, men inte riskkapital.

På längre sikt är det inte säkert att Jennie Ekbeck blir kvar inom life scinence-området, hon kan mycket väl komma att engagera sig i företag inom andra branscher också. Vem vet.

Namn
Jennie Ekbäck
Varifrån kommer du?
Örnsköldsvik
Var bor du?
Umeå
Fritidsintressen
Jag älskar historia och biografier. Vi har stuga i fjällen och jag gillar att åka skidor. Vi har också en stuga vid havet. Jag tycker också mycket om att resa.