"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Zebrafiskarnas muskler intresserar Nils

– Det lockar mig att få hålla på med något som är outforskat, det är tillfredsställande på något sätt, säger Nils Dennhag, som efter biomedicinstudierna forskar om muskler.

Nils Dennhag forskar om muskelutveckling och muskelåterbildning efter skada, och den forskningen sker på musklerna hos zebrafiskar.

- Zebrafiskarna har samma muskeltyper och celler som människan, förklarar han.

Hjälpa människor med muskelnedbrytande sjukdomar
Främsta målet med forskningen är att hjälpa människor med muskelnedbrytande sjukdomar, som duchennes muskelsyndrom. Patienterna lider av att kroppen bryter ner muskelvävnad som den anser vara felaktig.

- Jag forskar kring de muskelstamceller som återbildar muskeln, men som efter ett antal år inte längre orkar eller hinner med, vilket innebär att man kan använda muskeln i fråga. Det leder till att man vid tidig ålder ofta är rullstolsburen, och att man oftast dör på grund av att hjärt- och lungmuskulaturen inte orkar driva organen längre, vanligtvis i 25-30 års ålder. En bieffekt av vår forskning kan leda till hjälp vid muskelrehabilitering efter skada, även om kroppen hos en frisk individ klarar detta bra själv.

Nils Dennhag har inte gått längs en spikrak väg – hans intresse för forskning har vuxit fram. Han var skoltrött efter gymnasiet så då följde ett sabbatsår med jobb. Efter ett tips från en kompis om biomedicin läste han basåret på universitet. Han sökte sedan och kom in på biomedicinprogrammet, med funderingar på att sen läsa vidare till läkare.

Gillade kurserna i fysiologi och molekylära mekanismer
Men under tiden på biomedicinprogrammet kom Nils intresse att växa åt ett oväntat håll.

- Det blev bara roligare och roligare när vi läste kurserna i fysiologi och molekylära mekanismer. Jag kände inte längre att jag ville bli läkare, utan bestämde mig för att fortsätta med mastern efter grundutbildningen.

Under masterprogrammet valde Nils att bara läsa projekt efter det första halvåret med obligatoriska kurser. Han läste fyra projektkurser inom två områden. Inom det första området tittade han på hur luktnerven utvecklas under fostertiden. Därefter ville han bredda sina kunskaper och prova på andra tekniker, och fick då tips av sin handledare om forskningen kring muskelutveckling och muskelåterbildning efter skada, en forskning som bedrivs vid Umeå centrum för molekylär medicin, UCMM.

- När jag var klar med mastern sökte jag och fick ett stipendium på sex månader vid UCMM. Jag hoppas kunna få möjlighet att börja på en forskarutbildning och så småningom disputera. Jag håller på med min första artikel och jag känner mig förväntansfull inför framtiden.

Läsa projektkurser - bästa beslutet
Nils har inte längre några planer på att jobba inom hälso- och sjukvården, utan känner att han kan hjälpa människor på det här sättet, genom att forska.

- Mitt bästa beslut var att läsa projektkurser på mastern, för på det sättet fick jag gå från kurslabbet till verksamheten på ett riktigt lab, det är så stor skillnad.

Namn
Nils Dennhag
Varifrån kommer du?
Uppsala
Fritidsintressen
Det blir mycket fotboll, Nils spelar i Täfteå med träning 4-5 gånger i veckan och matcher på helgerna. Han följer med flickvännen som tävlar i hästhoppning och gillar dessutom att fiska. Under vintern kan det bli mycket is-fiske och när isen går är det dags att fiska gädda.
Publicerad: 2016-05-26