Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Ida Salomonsson

Hur var det den första tiden?
Att flytta till Umeå och börja ny utbildning? Jag ska inte sticka under stolen med att i början var det lite läskigt, men otroligt roligt. Att lära sig nya saker, börja se saker från nya perspektiv och att vara i en ny miljö där man ständigt träffar nya människor var både roligt och spännande. Umeå är en stad med många studenter och där studentföreningen gjorde ett fantastiskt jobb med att välkomna och skapa en trygghet den första tiden.

Vilket program gick du på gymnasiet?
På gymnasiet läste jag samhällsvetenskapliga programmet med inriktning ekonomi. Även om jag under mina år här i Umeå till viss del dragit nytta av kunskaper jag fått med mig redan på gymnasiet vill jag verkligen påpeka att det absolut inte krävs några som helst förkunskaper inom ekonomiska ämnen. Här har man fått lära sig allt från grunden vilket är skönt och skapar samma förutsättningar för alla.

Började du plugga direkt efter gymnasiet?
Nej, jag hade ett år där jag jobbade och kände efter vad jag faktiskt ville plugga. Jag hann inte helt och hållet komma ur pluggformen samtidigt som jag hann få lite arbetserfarenhet och kan idag koppla och relatera mycket av det vi läser till verkliga situationer på företag jag har jobbat på. Men åldrarna bland mina studiekamrater är blandade så det verkar inte finnas någon perfekt ålder att börja plugga.

Hur trivs du i Umeå?
Vad är bäst med Umeå? Umeå är en mysig stad full med studenter som erbjuder något för de allra flesta. Det finns en närhet till friluftsliv samtidigt som man bor i en stadsmiljö. Umeå har bara på åren jag bott här växt och blivit större och det ser inte ut som det är något som det trappas ner på. Det allra bästa är närheten till allt och hur lätt det är att ta sig fram. Med en cykel når du allt du behöver.

Vad tycker du om utbildningen/SM programmet?
Det känns som att programmet gett mig en bred grund att stå på. Programmet visar verkligen att ekonomi är mycket mer än bara siffror och att räkna. Kurserna vi läst har gett mig en ny synvinkel på saker. Den första introduceringskursen öppnande upp ögonen samt väckte ett intresse. Kunskaper därifrån har jag använt i princip alla kurser som kommit efter. Jag har känslan av att just Service Managementprogrammet utbildar studenter som kommer bli stabila chefer, lyhörda medarbetare men samtidigt också skapar en bra grund ifall du i framtiden vill driva eget.

Vad har varit svårast?
I början var boendefrågan lite tuff, men med facit i hand, det löser sig för alla tillslut. När jag ser tillbaka på min tid här är det egentligen inget speciellt som jag ser tillbaka på svårt. Saker har samtidigt inte varit lätt, men man behöver utmaningar för att växa som person och att studera på universitet är att ständigt utmana sig själv.

Är du engagerad i någon förening?
Jag har varit engagerad i HHUS som är ekonomernas studentförening. Det är en av sakerna med Umeå som varit mest fantastiskt. Inom HHUS har jag fått lära känna massvis med underbara människor, haft roligt och samtidigt fått använda chansen att utvecklas som person och ta ansvar för en riktig verksamhet. HHUS berikar verkligen studentlivet och jag skulle råda alla att antingen aktivt engagera sig eller bara ta chansen att delta i alla aktiviteter som anordnas för oss studenter.

Vad skulle vara drömjobbet för dig?
Mitt absoluta drömyrke skulle vara att jobba med förändringsledning. Jag skulle vilja jobba med att guida organisationer från ett nuläge till ett önskat framtida läge, med ett stort fokus på människorna inom organisation och genom att skapa en förståelse för förändringar.

Tips till dem som funderar på att söka utbildningen?
Våga testa! Visar det sig inte vara vad du tänkt dig, så hävdar jag att det inte är bortkastad tid. Saker jag lärt mig på den här utbildningen kommer jag har nytta av i framtiden oavsett inom vilket yrke jag hamnar. Jag ser tillbaka på de åren som jag bott i Umeå som de roligaste åren i mitt liv och en tid som jag alltid kommer komma ihåg.

Namn
Ida Salomonsson
Varifrån kommer du?
Östersund
Fritidsintressen
Att umgås med vänner är något som jag värdesätter och mer än gärna gör på min fritid. Här i Umeå finns aktiviteter och spännande saker att välja bland mest hela tiden. Med mer än halva utbildningen gjord känner jag att det gäller att passa på att njuta av tiden man pluggar och passa på att göra så mycket roligt som möjligt. Under vintern är jag bandydomare, på helgerna packar jag skridskorna och visselpipan för att döma matcher runt om i Sverige. Eftersom jag är uppvuxen i fjällnära Östersund älskar jag vårvintern och försöker få tid till både skiddagar och skoterturer. När sommaren kommer spelar jag en och annan golfrunda om solen skiner.