Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Anette Berg

Hur var det den första tiden? Att flytta till Umeå och att börja en ny utbildning?
Då jag flyttade till Umeå från Norge så var mina kunskaper i svenska språket begränsade. Jag hade bara tittat på Pippi Långstrump som barn. Från det att jag klev av nattåget på centralstationen startade en ny vardag som var utmanande. Eftersom Umeå är en studentstad där alla försöker hitta nya kompisar så tog det inte lång tid innan jag hittade ett gäng vänner och började tänka på Umeå som "hemma". Umeå är en stad där det är nära till allting och här cyklar nästan alla alltid. Mitt tips är att skaffa en cykel snabbt!

Vilket program gick du på gymnasiet?
På gymnasiet gick jag Dans så vardagen bestod av vanliga ämnen blandat med mycket träning och fysisk aktivitet.

Började du plugga direkt efter gymnasiet?
Jag jobbade några år inom försäljning med lite ekonomiansvar och åkte iväg på en fantastisk 100-dagars resa genom Asien innan jag började på Handelshögskolan.

Vad tycker du om utbildningen?
Jag är jättenöjd med mitt val att studera till civilekonom vid Handelshögskolan i Umeå. På programmet har jag fått testa på de olika inriktningarna och hittade mina favoritområden innan jag valde specialisering.

Har du hittat en bra studieteknik?
Den kan alltid bli bättre, men jag tycker jag har hittat en bra studieteknik. Jag har stor hjälp av att lägga in föreläsningarna i en iPad och sen göra anteckningar direkt i pdf-filerna. "Goodnotes" är ett bra tips på en app man kan göra det i!

Vad är bäst?
Det bästa med utbildningen är nog att man får testa på de olika inriktningarna innan man väljer specialisering. Sen trivs jag väldigt bra med strukturen på utbildningen där man läser och tentar av ett ämne i taget.

Vad är svårast?
Jag tycker både finans och nationalekonomi är roligt, något som gjorde det svårt att välja inriktning. I slutändan läste jag lite dubbelt innan jag valde att satsa på finans.

Vilka kurser har varit mest intressanta?
Det måste vara nationalekonomi! Speciellt makroekonomi gav mig en aha-upplevelse då jag en dag såg hur "allt hänger ihop" och kunde koppla teoretisk kunskap till hur samhället i stort fungerar.

Hur fungerar kontakten med lärarna?
Bra. De flesta har en "öppen dörr" så man kan komma med frågor och funderingar under de olika momenten. Vi har sett att återkoppling från oss studenter beaktas och flera moment har blivit förbättrade på grund av våra idéer.

Har du varit på utbytesstudier?
Nej, men man kan väl säga att hela min utbildning är ett långt utbyte eftersom jag är från Norge. Om jag kunde göra åren vid Handelshögskolan igen så skulle jag nog ändå tagit chansen och åkt iväg en termin. Det verkar vara en fantastisk erfarenhet att studera några månader i exempelvis Hong Kong eller Prag!

Har du gjort praktik?
Jag har inte gjort praktik. Eftersom jag tyckte det var svårt att välja specialisering valde jag att läsa lite extra nationalekonomi under terminen då det var möjligt att göra praktik eller åka iväg på utbytesstudier.

Tips till dem som funderar på att söka utbildningen?
Sök. Om du tycker om ekonomi men är lite osäker på vilken inriktning du vill utbilda dig inom så kommer Civilekonomprogrammet passa dig väldigt bra. Det passar självklart också dig som vet vad du vill. Alla är välkomna.

Är du engagerad i någon förening?
Nej, men jag var en av många som engagerade sig i arbetsmässan Uniaden och det rekommenderas. Det är riktigt roligt.

Hur ser arbetsmarknaden ut för den som läst till civilekonom?
Det verkar vara goda utsikter för att få jobb efter studierna, och civilekonom är en bred utbildning som ger kompetens som passar in i många branscher.

Vad skulle vara drömjobbet för dig?
Ett första drömjobb efter studierna skulle vara att få jobb som trainee i en firma som erbjuder ett stort urval av ekonomiska tjänster som rådgivning, redovisning och revision. Det skulle ge en brant inlärningskurva inom flera olika områden och fungera som en väg vidare mot nya drömjobb.

Kan du tänka dig att stanna i Umeå?
Min plan är att flytta hem till Oslo efter studierna, men jag tycker verkligen om Umeå så om jag tänkte stanna kvar i Sverige efter studierna skulle nog Umeå hamna högt upp på listan över potentiella städer.

Namn
Anette Berg
Varifrån kommer du?
Oslo
Var bor du?
Ålidhem
Fritidsintressen
Träna på IKSU och umgås med vänner
Publicerad: 2017-03-02