"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Mycket laboration, eget ansvar och många möjligheter i framtiden för Anton

Anton Tjulin kom till Umeå universitet genom sitt badmintonspelande. Han valde att läsa till civilingenjör i bioteknik för att få en bred utbildning. Efter studierna ser han många jobbmöjligheter, även utomlands.

Anton Tjulin kommer ursprungligen från Stockholm. Han har länge spelat badminton på hög nivå, vilket blev anledningen till hans flytt till Umeå. Efter gymnasiet jobbade han ett halvår, för att sedan skriva elitidrottskontrakt med Badminton Kompetenscentrum i Umeå, vilket innebar en kombination av idrott och studier. Valet av utbildning landade på civilingenjörsprogrammet i bioteknik.

– Jag kände för att välja något som är ganska långt, ganska brett, som kan täcka av mycket. Ingenjör-tekniska sidan kändes som rätt val. Sen kollade jag de stora civilingenjörsprogrammen, för det kändes bra, sen sållade jag på vad jag tyckte lät roligast. 

Att flytta till en helt ny stad var mycket nervöst. Anton visste inte jättemycket om Umeå universitet, men han kom snabbt in i studentlivet. Mycket lärde han sig tack vare mottagningsaktiviteterna för nya studenter.

– Du lär dig hitta, var man ska äta, var det finns möjlighet att bo. Allt sånt kommer eftersom. Man behöver inte ha jättemycket förkunskap om Umeå. Det viktigaste är att komma upp och vara med.

Mycket praktiskt arbete

Att civilingenjörsprogrammet har sina tuffa kurser var ingen nyhet för Anton. Men han har haft stor nytta av att plugga tillsammans med vänner. Genom programmet träffade han snabbt nya människor, och de sitter ofta på campus och pluggar tillsammans.

– Det är jättegynnsamt att hitta folk man kan plugga med, och känna att man inte behöver grotta ner sig i allting själv. Jag kan kolla på några delar, så kan någon kolla på andra delar, så kan vi försöka hjälpa varandra sen. Det har alltid varit lättare när man kan bolla om arbetet och prata högt om det.

Har du provat att plugga själv?

– Jag testade ett tag att plugga själv. Det gick inte riktigt. Det absolut lättaste är att hitta folk man kan plugga med.

Anton är väldigt nöjd med sitt val. Några av de mest intressanta ämnena är organisk kemi och transgenetik, tycker han. Kurserna innefattar många praktiska moment i form av mycket laboration, något som Anton uppskattar.

– Skolan lägger mycket resurser, tid och energi på de praktiska delarna, vilket är kul. Sen är vi ganska nischade mot molekylärbiologi och genetik och allt som har med små proteiner att göra. Det är väldigt kul.

Vad är det bästa med att arbeta praktiskt?

– Man får en annan förståelse när man får göra det själv.

Eget ansvar i kårlivet

Anton är också mycket engagerad inom Sigmasektionen i Umeå naturvetar-och teknologkår, NTK. Dessutom är han aktiv inom programmets ”festmästeri”. Till skillnad från gymnasiet upplever Anton mycket större frihet som student att bidra till föreningslivet på campus.

– Man vet vad man saknar och man vet vad man har. Känner du att det är något som saknas finns det jättemycket möjligheter att starta upp någonting. Är det något annat som inte funkar så finns det jättemycket saker man kan göra för att det ska bli bättre.

Planer för framtiden

Anton är inte helt säker på var han hamnar efter studierna. Kanske stannar han i Umeå, kanske flyttar han till en annan stad, men oavsett ser han många jobbmöjligheter oavsett var han hamnar. Även arbete utanför Sveriges gränser lockar. 

– Jag känner inte att jag måste bo i Sverige utan det hade varit coolt att jobba utomlands. Det finns ju väldigt mycket möjligheter till det efter examen. Vi får se.

Finns det något särskilt land som lockar?

– Det hade varit coolt att jobba i Australien.

Har du något tips för någon som funderar på att söka programmet?

– Tips 1: köp en cykel. Tips 2: ställ dig i bostadskö så fort som möjligt. Tips 3: skaffa en kurslitteraturkompis, en äldre kursare som man kan köpa böcker av. De första åren är det väldigt värt att ha böcker till de många olika kurserna.

Läs mer om civilingenjörsprogrammet i bioteknik

Intervju & foto: Frida Endertorp

FAKTA Anton Tjulin

Ålder: 23 år.
Kommer från: Stockholm.
Bor: Mariehem.
Familj: Sambo.
Studerar: fjärde året på civilingenjörsprogrammet i bioteknik, Umeå Universitet.
Gör på fritiden: tränar, spelar badminton, engagerad i Sigmasektionen.
Umeå med 3 ord: Nära, gemenskap, kallt.
Mig själv med 3 ord: Mycket energi, engagerad, snäll.
Okänd talang: kan jonglera.
Det gör jag om tio år: jobbar på ett företag, gärna med produktutveckling, kanske i Stockholm eller någon annan större stad.

 

Publicerad: 2024-02-12