"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Civilingenjörsprogrammet i bioteknik

  • Antal högskolepoäng 300 hp
  • Studietid 5 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2024

Ta klivet in i en dynamisk, internationell miljö där du dagligen utmanar gränserna mellan vetenskap, teknik och innovation. Vårt civilingenjörsprogram i bioteknik rustar dig för att bli en skicklig problemlösare inom områden som sjukvård och läkemedel, jordbruk, livsmedelsproduktion och miljövård.

Under utbildningen

Hos oss blir du en del av en utbildning som är rotad i den senaste forskningen. Du kommer att få de färdigheter och kunskaper som krävs för att bli en framträdande aktör i den snabbt växande biotekniksektorn.

Under de första åren läser du precis som andra blivande civilingenjörer grundläggande matematik, programmering och statistik. Du studerar både biologi och kemi, får utforska hur celler och organismer fungerar i detalj och förstå hur gener styr livets komplexa processer.

Fjärde och femte året har du friheten att specialisera dig inom bioinformatik, medicinsk bioteknik eller växtbioteknik - något som gör vår utbildning unik. Du läser valfria kurser inom din specialisering, men kan också bredda din utbildning med kurser i till exempel språk eller ekonomi. Utbildningen ger dig goda kunskaper och erfarenhet av att arbeta i projekt och med projektledning.

Möt Sara Rauf som pluggar bioteknik i Umeå

Hur var det att flytta till Umeå? Hur är det att läsa bioteknik? Civilingenjörsstudenten Sara Rauf berättar i filmen.

Dina lärare är forskare

Dina lärare är aktiva forskare som befinner sig i framkanten av bioteknikens utveckling. Som student kommer du att dra nytta av deras engagemang och expertis. Du skaffar dig inte bara teoretiska kunskaper, utan också förståelse för avancerade laboratorietekniker – ett praktiskt hantverk som är avgörande när du tar dina första steg ut i arbetslivet. Som student hos oss kommer du därför att tillbringa många timmar i laboratoriet.

I våra välutrustade laboratorier kommer du att arbeta med de senaste instrumenten och teknikerna, och du kommer att lära dig att lösa komplexa problem på riktigt. Denna praktiska erfarenhet kommer att vara ovärderlig när du går vidare i din karriär inom bioteknikområdet.

Plugga utomlands

Om du drömmer om att utforska världen finns det också möjlighet att studera utomlands under din utbildning. Vi har avtal med flera internationella universitet som ger dig chansen att bredda dina horisonter och få en global syn på bioteknikens möjligheter.

Programöversikt

Efter utbildningen

Som civilingenjör inom bioteknik spelar du en central roll i att lösa komplexa problem genom att kombinera biologisk kunskap och teknisk expertis. Din kompetens är eftertraktad inom flera områden, till exempel:

1. Forskning och Utveckling: Du kan bland annat bidra till att skapa nya läkemedel, förbättra livsmedelsproduktionen och optimera skogsindustrin.

2. Sjukvård: Du kan utveckla diagnostiska metoder som effektiviserar sjukdomsidentifiering och behandling.

3. Övervakning av biologiska system: Du är värdefull för att säkerställa effektivitet och säkerhet i biologiska system.

4. Kvalitetskontroll: Inom livsmedels- och läkemedelsindustrin ansvarar du för hög produktkvalitet och säkerhet.

5. Laboratorieutrustning: Du kan specialisera dig inom avancerad laboratorieutrustning och säkerställa dess korrekta användning och underhåll.

6. Patentverksamhet: Som expert inom bioteknik kan du bidra till att skydda innovationer och uppfinningar genom patent.

Med en högt eftertraktad kompetens öppnar sig en bred arbetsmarknad med många spännande karriärmöjligheter för civilingenjörer inom bioteknik.

Läsa vidare?

Om du vill driva gränserna för vetenskap och teknik ännu längre, kan du fortsätta med en forskarutbildning, ta doktorsexamen och fördjupa dig ännu mer i bioteknikens spännande värld.

Examen

Civilingenjörsexamen.

Anmälan och behörighet

Civilingenjörsprogrammet i bioteknik, 300 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2024 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2024

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E

Urval

Betyg-Högskoleprov 66/34 procent

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 714 000 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P1526

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 april 2024. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Lena Svensson, programansvarig