Hoppa direkt till innehållet
printicon

Civilingenjörsprogrammet i bioteknik

  • Antal högskolepoäng 300 hp
  • Studietid 5 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2018

Bioteknik har vi nytta av inom hälsovård, jord- och skogsbruk, livsmedelsproduktion och miljövård. Bioteknik är ett forskningsintensivt område som förenar kunskaper inom biologi, medicin och teknik för att till exempel utveckla nya typer av läkemedel. Som civilingenjör i bioteknik kan du till exempel arbeta med forskning, utveckling och förädling inom läkemedels-, livsmedels- eller skogsindustrin.

Under utbildningen

Vi erbjuder en ingenjörsutbildning med närhet till forskning. Efter utbildningen har du sådana kunskaper att du aktivt kan delta i den snabba teknikutvecklingen inom bioteknikområdet. De två första åren läser du bland annat grundläggande matematik och skaffar dig kunskaper i hur celler fungerar med fokus på bioteknisk användning. Under tredje året studerar du celler och organismer samt lär dig hur gener styr livsprocesser och samspelar med miljön.

Vad intresserar dig? Specialisera dig!

Film: Vi utbildar upptäckare!
Vi utbildar upptäckare!

Är du intresserad av naturvetenskap och teknik? Vi utbildar upptäckare – inom allt från fysik och matematik till molekylärbiologi, biologi och kemi.

Fjärde och femte året profilerar du dig mot bioinformatik, medicinsk bioteknik eller växtbioteknik – en profil som är unik för Umeå. Du läser valfria kurser inom din specialisering, men kan också bredda din utbildning med kurser i till exempel språk eller ekonomi. Utbildningen ger dig goda kunskaper och erfarenhet av att arbeta i projekt och med projektledning.

Plugga utomlands?

En tredjedel av studenterna brukar läsa någon del av programmet utomlands. Det passar bäst att göra under fjärde och femte året. Vi har avtal med en rad olika universitet runt om i världen. Du kan välja att läsa kurser inom bioteknikområdet eller passa på att bredda din utbildning i andra ämnen.

Programöversikt

Efter utbildningen

En civilingenjör i bioteknik kan med sina breda kunskaper samarbeta med biologer, läkare, datavetare och andra typer av ingenjörer. Du kan arbeta med forskning, utveckling och förädling inom läkemedels-, livsmedels- eller skogsindustrin. Andra områden är sjukdomsdiagnostik, övervakning av biologiska system och kvalitetskontroll av produkter. Du kan även arbeta som produktspecialist på avancerad laboratorieutrustning eller med att godkänna patent. Arbetsmarknaden är mycket god.

Läsa vidare?

Efter utbildningen kan du fortsätta med forskarutbildning och ta doktorsexamen.

Examen

Civilingenjörsexamen.

Anmälan och behörighet

Civilingenjörsprogrammet i bioteknik, 300 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Hösttermin 2018 Visa tillfällen för efterkommande termin

Startar

Hösttermin 2018

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Antal platser

40 st

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Fysik B, Kemi A, Matematik E. Eller: Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 (områdesbehörighet 9/A9)

Urval

Betyg-Högskoleprov 67/33 procent

Anmälningskod

UMU-01526

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 16 april 2018. Du kan inte längre anmäla dig.

Studieavgifter

Anmälnings- och studieavgifter krävs för dig som inte har medborgarskap i EU, EES-länderna eller Schweiz. Läs mer på antagning.se

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Anders Nordström, programansvarig