"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Civilingenjörsprogrammet i bioteknik

  • Antal högskolepoäng 300 hp
  • Studietid 5 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2023

Bioteknik har vi nytta av inom hälsovård, jord- och skogsbruk, livsmedelsproduktion och miljövård. Bioteknik är ett forskningsintensivt område som förenar kunskaper inom biologi, medicin och teknik för att till exempel utveckla nya typer av läkemedel. Som civilingenjör i bioteknik kan du till exempel arbeta med forskning, utveckling och förädling inom läkemedels-, livsmedels- eller skogsindustrin.

Under utbildningen

Vi erbjuder en ingenjörsutbildning med närhet till forskning. Efter utbildningen har du sådana kunskaper att du aktivt kan delta i den snabba teknikutvecklingen inom bioteknikområdet. De två första åren läser du bland annat grundläggande matematik och skaffar dig kunskaper i hur celler fungerar med fokus på bioteknisk användning. Under tredje året studerar du celler och organismer samt lär dig hur gener styr livsprocesser och samspelar med miljön.

Vad intresserar dig? Specialisera dig!

Fjärde och femte året profilerar du dig mot bioinformatik, medicinsk bioteknik eller växtbioteknik – en profil som är unik för Umeå. Du läser valfria kurser inom din specialisering, men kan också bredda din utbildning med kurser i till exempel språk eller ekonomi. Utbildningen ger dig goda kunskaper och erfarenhet av att arbeta i projekt och med projektledning.

Plugga utomlands?

En fjärdedel av studenterna brukar läsa någon del av programmet utomlands. Det passar bäst att göra under fjärde och femte året. Vi har avtal med en rad olika universitet runt om i världen. Du kan välja att läsa kurser inom bioteknikområdet eller passa på att bredda din utbildning i andra ämnen.

Programöversikt

Efter utbildningen

En civilingenjör i bioteknik kan med sina breda kunskaper samarbeta med biologer, läkare, datavetare och andra typer av ingenjörer. Du kan arbeta med forskning, utveckling och förädling inom läkemedels-, livsmedels- eller skogsindustrin. Andra områden är sjukdomsdiagnostik, övervakning av biologiska system och kvalitetskontroll av produkter. Du kan även arbeta som produktspecialist på avancerad laboratorieutrustning eller med att godkänna patent. Arbetsmarknaden är mycket god.

Läsa vidare?

Efter utbildningen kan du fortsätta med forskarutbildning och ta doktorsexamen.

Examen

Civilingenjörsexamen.

Anmälan och behörighet

Civilingenjörsprogrammet i bioteknik, 300 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2023 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2023

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E

Urval

Betyg-Högskoleprov 67/33 procent

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 714 000 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P1526

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 17 april 2023. Du kan inte längre anmäla dig.

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Lena Svensson, programansvarig