Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 15 april 2021)
Bioteknik har vi nytta av inom hälsovård, jord- och skogsbruk, livsmedelsproduktion och miljövård. Bioteknik är ett forskningsintensivt område som förenar kunskaper inom biologi, medicin och teknik för att till exempel utveckla nya typer av läkemedel. Som civilingenjör i bioteknik kan du till exempel arbeta med forskning, utveckling och förädling inom läkemedels-, livsmedels- eller skogsindustrin.
"Jag vill jobba med något där jag kan bidra till människors hälsa, men utan att vara med patienter."
"Jag är 99 procent säker på att jag ska välja medicininriktningen på programmet, så jag hoppas att jag får jobb inom ett biomedicinföretag."
"Jag har en väldigt fin grupp att jobba med och tycker om att hjälpa till, det är mycket det man gör som arbetsledare."
Vi erbjuder en ingenjörsutbildning med närhet till forskning. Efter utbildningen har du sådana kunskaper att du aktivt kan delta i den snabba teknikutvecklingen inom bioteknikområdet. De två första åren läser du bland annat grundläggande matematik och skaffar dig kunskaper i hur celler fungerar med fokus på bioteknisk användning. Under tredje året studerar du celler och organismer samt lär dig hur gener styr livsprocesser och samspelar med miljön.
Fjärde och femte året profilerar du dig mot bioinformatik, medicinsk bioteknik eller växtbioteknik – en profil som är unik för Umeå. Du läser valfria kurser inom din specialisering, men kan också bredda din utbildning med kurser i till exempel språk eller ekonomi. Utbildningen ger dig goda kunskaper och erfarenhet av att arbeta i projekt och med projektledning.
En fjärdedel av studenterna brukar läsa någon del av programmet utomlands. Det passar bäst att göra under fjärde och femte året. Vi har avtal med en rad olika universitet runt om i världen. Du kan välja att läsa kurser inom bioteknikområdet eller passa på att bredda din utbildning i andra ämnen.
År 1
Inledande ingenjörskurs i bioteknik.
Programmeringsteknik med Python och Matlab.
Envariabelanalys 1 och 2.
Kemins grunder
Linjär algebra.
Statistik för teknologer.
År 2
Biokemi – Proteinkemi och enzymkinetik.
Tillämpad cellbiologi.
Kemometri.
Organisk kemi.
Differentialekvationer.
Sensorer och elektronik.
År 3
Organismbiologi.
Tillämpningar av fysik och dynamik i biologiska system.
Projekt i bioteknik med mätteknik.
Genetik och genteknik.
Genexpression.
Strukturbiologi.
Bioinformatik och genomanalys.
År 4
Funktionsgenomik.
"Design-Build-Test", projektkurs för ingenjörer.
Teknik för hållbar utveckling.
Valbara kurser inom respektive inriktning**.
År 5
Examensarbete.
En civilingenjör i bioteknik kan med sina breda kunskaper samarbeta med biologer, läkare, datavetare och andra typer av ingenjörer. Du kan arbeta med forskning, utveckling och förädling inom läkemedels-, livsmedels- eller skogsindustrin. Andra områden är sjukdomsdiagnostik, övervakning av biologiska system och kvalitetskontroll av produkter. Du kan även arbeta som produktspecialist på avancerad laboratorieutrustning eller med att godkänna patent. Arbetsmarknaden är mycket god.
Efter utbildningen kan du fortsätta med forskarutbildning och ta doktorsexamen.
Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.
Sök senare del av det här programmet