"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Co-op-dag gav studenter och företag chans att mötas

Co-op knyter studenter till ett företag i regionen, där de bland annat får sommarjobba och göra projektarbete. Fredagen den 5 oktober fick studenterna på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi chansen att träffa de företag som medverkar.

– Det känns jätteroligt, säger Anna Methander, tredjeårsstudent. Företagen är verkligen säljande och visar också att de är intresserade av oss.

Har du hittills under utbildningen haft något sommarjobb där du fått erfarenhet inom det område du sedan ska jobba i?
– Nej, det har jag inte, så det här skulle vara en chans att få in en fot i ett sådant företag, säger Anna Methander.

Co-op står för "cooperative education" och innebär att studenter erbjuds möjlighet att genom ett arbetsintegrerat lärande göra studiebesök, projektarbeten, examensjobb och få sommarjobba på något av de företag i regionen som ingår i projektet. Varje företag erbjuder en eller i några fall flera studenter plats under en stor del av deras utbildning.

Industriell ekonomi ingår från i höst

Tidigare har Co-op funnits för studenter på högskoleingenjörsprogrammen i maskinteknik och elektronik- och datorteknik vid Umeå universitet. Från och med i höst kan även studenterna på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi söka en Co-op-plats.
– För de som får en sådan plats betyder det jättemycket, säger Leif Nilsson, programansvarig. Samtidigt kommer det att berika utbildningen också, genom att de kommer tillbaka och berättar om sina erfarenheter.

Bosch Rexroth är ett av de företag som medverkar i Co-op och som fanns på plats för att informera om de möjligheter de ger studenter genom projektet.

Varför är ni med i Co-op?
– Vi är ganska egoistiska, vi vill verkligen hitta en framtida medarbetare som vi kommer att vara jättenöjda med, säger Tomas Lundberg, Bosch Rexroth. Det är både en chans för studenterna att känna på oss, men vi vill också få känna på dem. Vi har rekryterat från den här utbildningen tidigare och har flera jätteduktiga medarbetare därifrån.

Emmy Sjöström tog examen på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi 2016 och har arbetat på teknikkonsultföretaget Knightec i två år.

Skulle du ha velat att Co-op fanns när du var student?
– Ja, absolut, säger hon. Sedan jag började på Knightec har jag sett att de haft Co-op på andra utbildningar och det har varit en bra chans för studenterna att komma in lite djupare på ett företag.

"Har gett jättemycket kött på benen"

Simon Tornberg som går sista året på högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik är en av de som haft en Co-op-plats på Knightec.
– Först och främst har det breddat mitt kompetensområde något enormt, just för att jag har fått arbeta med de saker jag har studerat över året. Att ha fått applicera kunskaperna i arbetslivet har gett jättemycket kött på benen.

Första sommaren Simon Tornberg jobbade på företaget fick han hjälpa en annan maskiningenjör göra prototypen för en ny gruvtruck. Han har sedan fortsatt ha kontakt med företaget.
– Jag hade min sista avstämning med dem nyligen och då pratade vi om extrajobb under året och fortsatt anställning.

När studenterna får chans att mingla med företagen, söker sig Johnny Kuo till BAE Systems bord för att ställa frågor till Wim Eikelboom och Jessica Wennerberg. Han är mycket nöjd med Co-op-dagen.
– Företagen har varit duktiga på att marknadsföra sig och man har fått ett större intresse för alla företag.

Kommer du att söka en Co-op-plats?
– Ja, absolut, jag var lite tveksam förut, men nu kommer jag att göra det.

Vad gjorde dig tveksam?
– Det var nog för att jag inte visste vad Co-op skulle generera för mig som student och vad det skulle kunna ge för karriärmöjligheter sedan.

Text & foto: Anna-Lena Lindskog

Senast uppdaterad: 2022-10-31