"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

"Härlig gemenskap och mycket att engagerar sig i"

Patrik Barnes bytte en studentstad, Lund, mot en annan – Umeå. Han valde civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi för att han gillar matematik och ville ha en bred utbildning.

Varför valde du Umeå universitet?
– Jag kommer från en studentstad där staden kretsar kring studentlivet vilket jag älskar. Men jag ville komma till en ny stad med nya människor som hade den utbildningen jag ville gå, och då Umeå kändes som det bästa alternativet.

Vad tycker du är bra med Umeå universitet?
– Hela campus är sammannystat så det är lätt att röra sig mellan byggnaderna, samt skapar en härlig gemenskap då man inte är isolerad som program. Men främst är det alla människor här som gjort min relativt korta tid här så enkel och underbar. Dessutom finns det mycket att engagera sig i om man vill det.

Varför valde du just detta program?
– Matematik har alltid legat varmt om hjärtat, på så vis kändes civilingenjör som ett bra alternativ med alla möjligheter som kommer efter utbildningen. Industriell ekonomi kände jag skulle ge mig en bredd i arbetslivet och dessutom så blir det mycket mer variation i vad man pluggar.

Vad har du fått för uppfattning om programmet?
– Det är ungefär vad jag förväntade mig. Mycket matematik, teknik och ekonomi. Trots min korta tid här känns det som rätt alternativ då jag får utmana mig själv inom många olika ämnen.

Var är du ifrån och hur upplevde du flytten till Umeå?
– Jag är från Lund och flytten hit, även om den tog lite tid, fungerade väldigt enkelt. Under min första tid här bodde jag i korridor där mycket ingick och jag behövde inte fixa mycket när jag väl kom upp. Vår mottagning började precis när jag hade kommit upp, alltså veckan innan föreläsningarna började, och det var ett bra sätt att lära känna folk vilket gjorde övergången och flytten lättare!

Var det en stor omställning att börja plugga på universitet? Var det stor skillnad jämfört med gymnasiet?
– Till skillnad från gymnasiet är det mycket mer eget ansvar. Ingen kollar hur du ligger till, de låter dig sköta ditt eget, vilket ofta är skönt men kräver att man tar egna initiativ. Men omställningen var inte särskilt jobbig och gick ganska fort.

Har du engagerat dig i något utanför skolan? Om ja, vad?
– Jag har engagerat mig en del bland annat i sektionen där jag är med i sportmästeriet. Tillsammans planerar och utför vi olika event med andra studenter i sektionen, alltifrån spökboll till beachvolleyboll. Utöver det är jag general för mottagningen 2020 så jag får vara med och välkomna alla ni nya studenter till oss i Umeå!

Vad tycker du om studentlivet i Umeå?
– Vår sektion erbjuder många möjligheter att engagera sig, men utöver det finns det mycket möjligheter i kåren. Det brukar vara någon form av aktivitet minst en gång i veckan inom vår sektion vilket blir ett skönt avbrott mellan studierna.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka civilingenjör i industriell ekonomi?
– Gillar du matematik, problemlösning och ekonomi ser jag inget bättre alternativ. Givetvis är det mycket plugg, men låt det inte skrämma bort dig, allt är mödan värd.

FAKTA Patrik Barnes

Född: 1998
Kommer från: Lund
Studerar: första året på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi

 

 

 

Publicerad: 2020-03-31