"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Stefanie utvecklar logistiken i H&M-butiker över hela världen

Stefanie Selmosson började efter examen som IT-trainee på modejätten H&M:s huvudkontor i Stockholm. I dag jobbar hon med olika projekt för att förbättra logistiken i H&M:s butiker och säljorganisationer över hela världen.

– Det bästa i mitt jobb är att jag får driva något framåt, jobba med människor och se resultat, säger hon.

Stefanie Selmosson specialiserade sig under civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi på logistik och optimering. Att få jobb efter examen gick relativt lätt, tycker hon.

– Det var inte jättesvårt att inse att man var attraktiv på arbetsmarknaden, säger hon. Det var en större utmaning att förstå vad jag själv ville och var jag ville börja mitt yrkesliv.

Näthandeln förändrar

I traineeprogrammet på H&M som hon blev antagen till var de tio nyanställda som under 10 månader fick grundlig utbildning om företaget och drev mindre projekt tillsammans.

– Sedan hoppade vi runt i olika team och funktioner som warehouse, onlineförsäljning och butik. Vi var sex veckor på varje funktion och det har jag supernytta av i dag. I de projekt jag driver i dag vet jag exakt vem jag ska gå till om jag har en lagerfråga, en logistikfråga och så vidare.

Nu jobbar Stefanie som "business expert" i ett team som tillsammans med IT-specialister i olika projekt arbetar fram förbättringar för H&M:s butiker och säljorganisationer globalt. Det kan till exempel handla om att optimera tillförseln av varor till butiker eller synliggöra lagret för kunderna, så att de själva på nätet kan se om en viss vara finns inne i en viss butik.

Handeln förändras i rask takt i dag, konstaterar hon. Allt fler kunder handlar på nätet. Det gör att butiks- och onlineförsäljning måste gå hand i hand på ett annat sätt än förut.

– Vi måste prata om vad kunden vill ha och förväntar sig och stötta det både i butikerna och online, även om det är olika sätt att handla. Ett exempel är att om man köper online kan man i vissa länder i Europa nu lämna tillbaka varor som inte passar i butik.

Stor arbetsplats i city

Stefanie Selmosson har ett stort intresse för mode och inredning, men tänkte aldrig att det skulle vara något hon skulle arbeta med.

– Men, när jag såg den här tjänsten kände jag att den skulle vara perfekt för mig. Det är inget måste att vara intresserad av kläder, men det är förstås bra att vara det och det är jättekul att jobba i den här miljön.

På huvudkontoret i centrala Stockholm finns flera tusen anställda inom allt från inköp och design till ekonomi, logistik och pressfrågor. Att börja sin yrkesbana på en så stor arbetsplats var inget problem, tycker Stefanie.

– Traineeprogrammet gjorde att jag kände mig väldigt bekväm med att träffa nya människor, vara nyfiken och få insikt i att jag inte kan allt, men jag kan alltid fråga. Den inställningen har jag fått med mig från utbildningen. Alla här är också väldigt öppna och trevliga och vi jobbar mot ett gemensamt mål.

Fick träna sin analysförmåga

Stefanie tycker att utbildningen vid Umeå universitet framförallt tränat hennes analytiska förmåga. Att ha lärt sig en del om programmering är också bra, tycker hon. Då förstår man lättare hur IT-system byggs upp, vad som är svårigheterna och varför utvecklingsarbete inte alltid går så snabbt som man skulle vilja.

Läs mer om civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi

Tycker du att studierna förberett dig bra för jobbet?
– Ja, det är så inte mycket jag saknat. Vi hade mycket fokus på matematik, programmering och analys. I mitt jobb i dag handlar mycket om att kunna samarbeta med andra och det jobbade vi kanske inte jättemycket med, inte heller med presentationsteknik och att ta fram beslutsunderlag. Det lär man sig så klart sedan, men det hade varit bra att få med i utbildningen.

Även om traineeprogrammet är avslutat träffas deltagarna fortfarande regelbundet, bland annat för inspirationsföreläsningar och middagar. Det är jättebra, tycker Stefanie.

– Man får verkligen ett tajt nätverk där man kan bolla saker och ting i jobbet.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut på din arbetsplats?
– De ser väldigt bra ut. Det finns stort fokus på att man ska få utveckla sig själv och ta mer ansvar med tiden.

Hur ser du framförallt tillbaka på din studietid?
– Överlag är jag nöjd med studietiden. Det jag saknar mest är möjligheten att hela tiden få ny kunskap. När man jobbar måste man liksom leta sig till den informationen. Sedan är det förstås personerna jag pluggade med, det är vänner jag fått för livet.

Aktiv i studentkåren

Stefanie var med i industriell ekonomis sektion i naturvetar- och teknologkåren, NTK. Hon var bland annat sekreterare i sektionen, men satt också en period i valberedningen för kåren.

– Det var en bra erfarenhet att vara med i kåren. Det visade att om man vill förändra något så kan man det. Att vara med i föreningslivet ger en bra bas för framtiden.

När Stefanie skulle välja utbildning visste hon bestämt att hon ville bli civilingenjör. Att industriell ekonomi erbjöd en blandning av traditionella ingenjörsämnen och ekonomi avgjorde valet, eftersom hon gärna ville ha en del ekonomi i sin utbildning.

Blev det som du trodde när du valde utbildning?
– Jag hade inte så mycket förväntningar, mer än att jag ville lära mig och utmana mig själv och det fick jag verkligen göra. Kanske blev det till och med bättre än jag förväntade mig? Utbildningen har verkligen satt en grund i mitt fortsatta liv.

Vad skulle du säga till någon som funderar på samma utbildning?
– Att det är en jättebra mix mellan matte, ingenjörsskap och ekonomi. Den mixen är ovärderlig på marknaden. Utbildningen känns också väldigt modern, eftersom den har fokus på matte och programmering, vilket är vad många företag vill ha i dag.

FAKTA Stefanie Selmosson

Ålder: 26 år.
Kommer från: Mariestad.
Bor: i en tvåa på Kungsholmen.
Familj: sambon Fredrik.
Utbildning: civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi, tog examen 2015.
Arbete: business expert på H&M:s huvudkontor i Stockholm.
Gör på fritiden: springer och styrketränar, umgås med vänner och familj, tar del av det Stockholm erbjuder i form av nätverkande och kulturliv.
Umeå med 3 ord: Familjärt. Kulturrikt. Framåtsträvande.
Det gör jag om tio år: jobbar i Sverige eller utomlands i en ledande position för den digitala utvecklingen.

 

Intervju: Anna-Lena Lindskog

Publicerad: 2018-03-13