Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)

printicon

Hedvig gillar att få kombinera kreativitet och logik

Hedvig Björklund började läsa juridik, men kände att hon hellre ville satsa på sin kreativa sida. Civilingenjörsprogrammet i interaktion och design och möjligheten att få kombinera logik och kreativitet blev en fullträff för henne.

Lyssna på intervjun

– Jag hade en kompis som läste utbildningen innan mig och när hon berättade om den kändes det som "Wow, kan man jobba med det här?". Ända sedan jag var liten har jag hållit på mycket med design, bilder och photoshop och jag höll på lite smått med kodning också. Det kändes så roligt att hitta en utbildning som var nästan det jag gjorde för skojs skull.

Hedvig läste naturvetenskapligt program på gymnasiet och hade siktet inställt på Handelshögskolan i Stockholm. Tanken att göra karriär i affärsvärlden lockade, men hon ändrade riktning och började läsa juridik i stället, bara för att upptäcka att det inte var hennes grej heller. Efter ett år hoppade hon av och valde interaktion och design.

"Jobbigt att få buggar"

– Det är mycket färg, form, psykologi och design blandat med det logiska, programmering och problemlösning, så det är en väldig kombination av logik och kreativitet. Många tänker kanske inte på att det är en hel del programmering, men jag tycker det är väldigt kul och att man ska peppa fler till programmering. Jag kunde inte det när jag kom hit, men man lär sig och löser det steg för steg. Många tycker det är jobbigt när man får buggar, inklusive jag själv, men de som är jätteduktiga på att programmera får också buggar, så man får ta det som en utmaning i stället för ett nederlag.

Hur var det att börja på programmet?
– Jag tyckte det var jättekul, det var en väldigt rolig mottagning, det var väldigt öppet och man fick vara med så som man ville, det var ingen press. Sedan är alla på utbildningen väldigt hjälpsamma, även i högre årskurser, så det är en väldigt stor gemenskap som jag inte var beredd på när man läst i större klasser förut där det inte var likadant.

Hur trivs du med dina studier?
– Jättebra, det finns egentligen inte mer att säga än att det är bra. Det är trevligt att vara i skolan, det finns trevliga människor att fråga, man får handledning och det är öppet så att man kan gå och fråga lärarna på deras arbetsrum och de tar sig tid.

Hur väljer du att plugga, sitter du mycket för dig själv eller pluggar du mest tillsammans med dina kurskompisar?
– Jag pluggar mycket för mig själv, jag har alltid gjort det när det gäller rapporter och sådana saker som ska skrivas. Sedan tycker jag det är roligt när man har grupparbeten, men när man ska sitta och plugga till en tenta gör jag det själv.

Samarbeten med företag

Introduktionskurserna i interaktionsdesign, kurser i applikationsutveckling i Java och de designkurser studenterna haft på Designhögskolan är de som Hedvig hittills tyckt varit mest intressanta. Studenterna har en hel del kontakt med arbetslivet under utbildningen, bland annat i olika projekt i samarbete med företag.

– Det är väldigt mycket upp till studenten att ta kontakt med företag även om det inte ingår i kursen. Ofta är företag väldigt intresserade av att samarbeta om man hör av sig. På en kurs där vi skulle granska ett företag tog vi kontakt och fick en uppgift från dem som vi kunde hjälpa dem med och det blev väldigt roligt. Nu ska vi läsa en kurs som heter Design-Build-Test och då har vi också tagit kontakt med företag.

Första året på en civilingenjörsutbildning innehåller oavsett inriktning mycket matematik. Var det något du hade tufft med?
– Jag tycker om matte, men det är väldigt mycket på ett nytt sätt när man börjar på universitetet och alla de tunga kurserna kommer efter varandra. Det som är ett bra stöd är att klassen kan hjälpas åt och man delar med sig av kunskap. På så sätt klarar man sig igenom det, men det är tungt med matten emellanåt.

Hur ser arbetsmarknaden ut framöver för dig och dina kurskompisar?
– Jag får uppfattningen att den ser bra. Man kan egentligen inte veta, men när man söker kontakt med företag till projekt och så har det varit väldigt positivt.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Oj, jag har inte hunnit tänka så långt. Men, det börjar bli dags att bestämma vad man vill inrikta sig på fjärde och femte året. Jag vill gärna jobba med user experience och design, förhoppningsvis med lite inslag av programmering. Jag vet inte exakt vad jag vill jobba med, men något åt det hållet.

FAKTA Hedvig Björklund

Ålder: 23 år.
Kommer från: Umeå.
Bor: i en etta på Berghem i Umeå.
Studerar: tredje året på civilingenjörsprogrammet interaktion och design, Umeå universitet.
Gör på fritiden: är engagerad i Djurskyddet, har ett eget företag där jag gör armband som säljs till förmån för olika hjälporganisationer, skissar, målar, syr, leker med designprogram, har två katter, gillar att vara ute i naturen.
Umeå med 3 ord: Kultur. Mysigt. Hemma.
Mig själv med 3 ord: Ambitiös. Tjurig. Målinriktad.
Läser: fantasy.
Lyssnar på: allt från rap till klassiskt beroende på humör.
Oanad talang: kan spela fiol.

Intervju & foto: Anna-Lena Lindskog