"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Civilingenjörsprogrammet i interaktion och design

  • Antal högskolepoäng 300 hp
  • Studietid 5 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2024

Civilingenjörsprogrammet i interaktion och design gör dig till en expert på mötet mellan människa och maskin. Du lär dig skapa gränssnitt till teknik som är effektiva, hållbara och användarvänliga. I ditt framtida jobb blir du den som skapar såväl gränssnitt som tekniken bakom appar, webbsidor, system och digitala tjänster – alltid med användarens behov i fokus.

Hur är det att plugga interaktion och design?

Thomas Mejtoft och studenter berättar om civilingenjörsprogrammet i interaktion och design.

Under utbildningen

Vår studiemiljö är inspirerande och dynamisk. Här möter du engagerade lärare och forskare som brinner för ämnet. De är inte bara kunniga, utan också tillgängliga för dig som student. Vi tror på interaktion och samarbete, och du kommer att vara en del av en kreativ och stöttande gemenskap.

Under utbildningen skaffar du dig kunskaper inom bland annat programmering, design, beteendevetenskap, användartester, skissteknik, webbdesign och projektledning. Första året läggs grunderna, du läser matematik för att utveckla din problemlösningsförmåga och programmering för att kunna ta fram prototyper och designlösningar.

Andra året bygger du på dina kunskaper i programmering och läser också bland annat statistik, psykologi och olika designkurser. Tredje året får du grundkunskaper i artificiell intelligens, fördjupar dig i webbutveckling och databasteknik och gör ett större projektarbete i samarbete med ett företag.

Forma utbildningen efter dina intressen

Under de sista två åren på programmet får du välja de flesta kurserna själv, vilket gör att du kan forma utbildningen efter dina egna önskemål och intressen. Studievägledare och programansvarig kan ge mer information om vilka kurser du kan välja som passar just dina intressen.

Du får lära dig att visualisera dina idéer både genom fysiska skisser och digitala prototyper, samt hur man går från idé till färdig produkt. Sista terminen under det femte året gör du ditt examensarbete, en viktig erfarenhet som också kan vara ett utmärkt sätt att få in en fot i arbetslivet.

Programöversikt

Efter utbildningen

Civilingenjörsprogrammet i Interaktion och Design vid Umeå universitet ger dig inte bara en gedigen utbildning, utan också en biljett till en dynamisk och mångfacetterad arbetsmarknad. Som teknisk interaktionsdesigner kan du vara involverad i projekt som sträcker sig från att skapa applikationer för att hantera funktionell teknik till att utveckla användarupplevelser (UX) inom områden som elektronik, industriella system, medicinteknik och fordon. Din roll blir ofta att fungera som en länk mellan olika kompetenser, eftersom du har bred kunskap om teknik, människa och design.

Globala möjligheter

Tidigare studenter från programmet har gått vidare till spännande arbetsplatser över hela världen. Exempelvis har de landat på globala företag som Facebook, Spotify och Google, där de formar användarupplevelser och utvecklar nya former av interaktionsteknik. Digitala byråer och konsultbyråer som Daresay, North Kingdom och Netlight är också populära arbetsdestinationer för våra alumner.

Mediebranschen, till exempel SVT, Aftonbladet och Västerbottenskuriren, har varit intressanta arbetsplatser för våra tidigare studenter, där de har möjlighet att skapa gränssnitt som påverkar hur vi konsumerar nyheter. Inom finansvärlden, bland annat Nasdaq och Swedbank, finns ett stort behov av att skapa användbara gränssnitt och teknik som har en hög säkerhet.

Även traditionella industriföretag som ABB har ett stort behov av att skapa smart interaktion med robotar som används i tillverkningsprocesser. Där kommer din kompetens väl till pass. Du blir en nyckelspelare i att forma framtidens teknik och användarupplevelser.

Läsa vidare?

Det finns även möjlighet att fortsätta sina studier med forskarutbildning inom områden som interaktionsteknik, medieteknik och datavetenskap. I dag har vi en bred forskning inom flera områden som väl är lämpade för studenter från civilingenjörsprogrammet i interaktion och design att fortsätta att utveckla.

Examen

Civilingenjörsexamen.

Anmälan och behörighet

Civilingenjörsprogrammet i interaktion och design, 300 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Hösttermin 2024 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2024

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E

Urval

Betyg-Högskoleprov 66/34 procent

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 714 000 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P1530

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 april 2024. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Mattias Andersson, programansvarig