"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Rickard leder ett växande it-företag

Det började med den första egna datorn, en Commodore 64. Teknikintresserade Rickard Lönneborg var tio år och nyfiken på att lära sig programmera. I dag är han vd för Codemill i Umeå, ett starkt växande it-företag. Kunderna är alltifrån startups till Hollywoodstudios, mediejättar och medicinteknikföretag.

– En stor del av det vi gör är system som specialutvecklats för varje kund, säger han. De första uppdragen hade vi framförallt med lokala och svenska kunder. Det gjorde att vi fick referenser, kunde komma in på en internationell marknad, ta fler kunder och starta samarbeten med strategiska partners. Sedan har snöbollen bara rullat vidare.

Codemill som funnits i tio år har i dag 47 anställda, växer och har fått flera fina utmärkelser, men basen är och förblir i Umeå. Majoriteten av de anställda har fått sin utbildning vid Umeå universitet, de flesta inom teknisk datavetenskap eller interaktion och design. På företaget hittar man nästan alltid studenter som gör examensarbeten, har extrajobb eller sommarjobbar.

– Vi brukar också vara engagerade i projektkurser och sponsrar en del studentaktiviteter. Det är viktigt för oss att synas och finnas nära studenterna, så att vi kan värva de som är duktiga och passar in här. Johanna Björklund som jag bildade Codemill tillsammans med har alltid behållit forskningen på deltid, så hon är vår länk till universitetet.

Antagningssystem gav erfarenhet

Redan under studietiden pratade Rickard och Johanna om att starta företag tillsammans. Men, just när de tog examen var it-marknaden rätt ljummen och de lade företagsplanerna på is. Johanna bestämde sig för att doktorera och Rickard fick jobb på Ladok-enheten vid Umeå universitet.

– Där var jag med om att utveckla och lansera det nationella antagningssystemet. Jag trivdes väldigt bra med det jobbet och under resans gång fick jag möjlighet att lära mig hur man jobbar med större projekt. Det gav mig många bra erfarenheter i projektledning och rekrytering.

När Johanna disputerat bestämde sig duon för att "nu kör vi". Codemill bildades, först som handelsbolag, men efter ett knappt år kunde företaget ombildas till aktiebolag och gick att leva på. De två största produkterna hittills är Accurate Player, ett webbaserat verktyg för att granska film, och Smart Video - en videoplattform som ökar onlineförsäljning.

– Det används ofta i steget efter att man gjort ordentlig redigering, när filmen ska in i granskning, distribution och kvalitetskontroll. Det kan till exempel vara när en Hollywoodstudio vill sälja sitt material till ett tv-bolag. Då behöver de kontrollera att materialet följer bolagets regler, anpassa det efter vilken tid det ska sändas och se till att undertexterna med mera är rätt. Det finns många checklistor att beta av innan de kan leverera materialet vidare och då har vi tagit fram ett verktyg som gör det snabbare. Man kan säga att det är en "videoredigerare light".

"Häftigt att se människor utvecklas"

Accurate Player har lyckats så bra att systemet lagts i ett särskilt dotterbolag. Codemill utvecklar också andra systemlösningar, ofta till kunder i tv- och mediebranschen, men även applikationer för till exempel biotech-branschen.

Från att i början ha varit en av systemutvecklarna, arbetar Rickard Lönneborg i dag främst med försäljning, rekrytering, planering och uppföljning. Kunderna finns både i Sverige och utomlands, i lunchrummet sitter en världskarta där det markerats med knappnålar i bland annat USA, Storbritannien, Tyskland, Indien och Australien.

Vad är dina drivkrafter som företagare?
– Det är blandningen av allt. Dels är det jättehäftigt att rekrytera och bli fler, värva nya kunder, växa med befintliga och få i gång nya projekt, dels att ge människor nya uppgifter och se dem utvecklas. Sedan är det väldigt roligt att vi kan bygga upp något här och dra hem affärer till Umeå.

Vad är det som gör att det gått så pass bra för Codemill?
– Vi har lyckats rekrytera duktiga medarbetare och hålla ett klimat som gör att folk verkar trivas hos oss. Vi bryr oss om varandra och ser till att vi är en grupp, inte att man tävlar mot varandra. Vi försöker se till att alla drar åt samma håll helt enkelt.

Umeå = öppenhet

Rickard återkommer flera gånger till Umeå som en bra plats att vara på i livet, både som student och företagare. Med universitetet som motor i utvecklingen präglas Umeå av öppenhet, tycker han.

– Man kan känna många här, men det finns ändå hela tiden många nya människor att lära känna.

Rickard har alltid varit teknikintresserad. Som tioåring fick han sin första dator och ville då både förstå hur den fungerade och lära sig programmera. Han gick naturvetenskapligt program med teknikinriktning och valde att läsa en del kurser i programmering.

– Efter gymnasiet var jag lite skoltrött. Jag gjorde lumpen som en av de sista värnpliktiga och under de tio månaderna fick jag tid att fundera på vad jag ville göra. Flera jag kände sökte sig till teknisk datavetenskap och jag tänkte att det nog skulle vara roligt för min del också.

Att vara student var verkligen jättekul, tycker Rickard. Det fanns en uppsjö av aktiviteter att välja på och han gick in för studentlivet med liv och lust, var med i kåren och jobbade en del i kårhuset.

– I slutet av utbildningen fick jag möjlighet att jobba som amanuens i datavetenskap på deltid, jag var handledare på labbar, rättade labbar och hade viss undervisning. Mitt sista år åkte jag till Australien och universitetet i Wollongong, där jag gjorde mitt examensarbete. Det var jättekul, jag gillar att resa men kände samtidigt att jag ville ha basen i Umeå. Jag är rätt hemkär.

Vad fick du framförallt med dig från utbildningen?
– Framförallt de grundläggande programmeringskurserna gav mycket, även om jag hade viss erfarenhet av programmering sedan tidigare. Jag upplever att med en del av kurserna på högre nivå hade det varit nyttigt att ha jobbat något år innan man läste dem, så att man kunde ha relaterat mer till faktiska problem.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa teknisk datavetenskap?
– Tummen upp! Jag tror att det kommer att finnas väldigt mycket att göra framöver för den som har den utbildningen som grund. För mig passade teknisk datavetenskap bra för att den ger en djupgående teknisk förståelse, man får hela spännvidden från hur elektronik fungerar till hur man sätter ihop ett större it-system. Man blir väldigt mångsidig.

FAKTA Rickard Lönneborg

Ålder: 41 år.
Kommer från: Skärträsk utanför Umeå.
Bor: i hus i Innertavle.
Familj: fru och fyra barn (12, 10, 6 och 3 år gamla)
Utbildning: civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap, tog examen 2003.
Gör på fritiden: umgås med familjen, brygger öl på hobbybasis.
Umeå med 3 ord: Framåtriktat. Öppet. Gemytligt.
Det gör jag om tio år: ungefär samma saker som i dag, men bolaget har fortsatt utvecklas och vi har förhoppningsvis kontor i flera länder.

 

Intervju: Anna-Lena Lindskog

Publicerad: 2018-02-19