"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap

  • Antal högskolepoäng 300 hp
  • Studietid 5 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2023

Är du intresserad av en IT-utbildning av hög kvalitet och gott rykte, som leder till mycket goda karriärmöjligheter, både nationellt och internationellt? Hos oss får du gedigen grund i datavetenskap och matematik med stora möjligheter att skapa din egen spetskompetens.

Antagen till programmet

Här hittar du allt du behöver veta innan programmet startar.
Stort fokus på hantverket

Civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap gör dig till en mångsidig och efterfrågad utvecklare.

Under utbildningen

Det pågår en digital samhällsomvandling där små och stora programvarusystem blir en allt större del av vår framtid. Digitala tjänster, appar och sociala medier är ett knapptryck bort och behöver ständigt utvecklas och förbättras. Digitala lösningar inom vården och medicin skapar nya möjligheter att hjälpa människor, samtidigt som man kan avlasta personal. Dessutom effektiviseras nu energiförsörjning och transportmedel i syfte att skapa ett hållbart samhälle, där du kan vara en viktig del.

Smarta hem, självkörande fordon och IoT bygger på AI och molnbaserade system och här kan du vara med i utvecklingen. Samtidigt pågår en industriell digitalisering, där datasäkerhet är en viktig fråga. Vid dataspelsutveckling blir du en av flera nyckelpersoner där olika kompetenser samverkar och där effektiva algoritmer och kreativitet går hand i hand. Behovet av fördjupad kompetens är större än någonsin och genom att läsa till Civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap så får du de färdigheter som krävs.

Både hantverkare och ledare

Under utbildningen blir du en mångsidig och efterfrågad utvecklare som på din framtida arbetsplats snabbt kan planera och leda arbetet framåt. Våra studenter finns på högt uppsatta positioner inom näringsliv och samhälle, som specialister eller entreprenörer. Hos oss får du möjlighet att lära dig hur dina nya kunskaper kan omsättas i praktiken, och vilka möjligheter som finns. Dina lärare är ofta meriterade professorer och forskare som verkar internationellt.

En bra möjlighet – för alla

Professionell utveckling genomsyrar hela utbildningen och dina uppgifter kommer att spegla verkligheten. Utbildningen lär dig att analysera, utveckla, testa och presentera dina lösningar både skriftligt, muntligt och praktiskt. Du utvecklas till en skicklig problemlösare, både strategiskt och operativt. Det här ger dig projektledarkunskaper såväl som praktiska kunskaper med ett mycket gott rykte på arbetsmarknaden.

Vi arbetar med inkludering för att stärka alla individer och samverkar med flera initiativ för kvinnor och icke-binära som pluggar och arbetar inom IT.

Nätverket Datatjej

Datatjej är ett nätverk för kvinnor och icke-binära som pluggar, arbetar eller är intresserade av IT. Dom arbetar för att uppmuntra och underlätta kontakter främst mellan studenter och näringsliv, samt att öka gemenskapen datatjejer emellan.

Mentorprogrammet Pepp

Ett annat initiativ är Pepp, där du som ingenjörsstuderande kan bli mentor för gymnasietjejer som är intresserade av att läsa till ingenjör. Syftet är att inspirera fler tjejer att plugga till ingenjör och ge en inblick i vilka roller en ingenjör kan ha i yrkeslivet.

Personlig inriktning

Under de sista två åren fördjupar du dig i ett eller flera områden inom datavetenskap. Det är här du har möjlighet att specialisera dig inom det du finner mest intressant. Dessa avancerade kurser bygger på verkliga, företag- och samhällsnära tillämpningar och har ofta stark forskningsanknytning.

Exempel på fördjupningsområden är:

  • Distribuerade system och molntjänster
  • Maskininlärning
  • Artificiell intelligens
  • Interaktiva och intelligenta miljöer
  • Högpresterande och parallella beräkningar
  • Numeriska beräkningar
  • Datorspel och datorgrafik
  • Robotik

Vid sidan av fördjupningskurserna finns det utrymme att även sätta personlig prägel inom t ex design, kognitionsvetenskap, ekonomi, lingvistik eller fysik. Umeå universitet har framstående forskare och lärare inom samtliga områden vilket ger dig de bästa förutsättningarna för din utveckling.

Upplägg

År 1

Under första året får du kunskap om ämnet datavetenskap och en översikt av alla de möjligheter som finns och ditt framtida yrke. Matematik och grundläggande programmering står i fokus, samtidigt som vi lägger stor vikt på att studenterna ska få lära känna varandra och komma in i studierna. Du får en gedigen och bra grund för de kommande åren och utökar även dina valmöjligheter för de senare åren.

År 2

Under andra året får du möjlighet att gå djupare in i systemnära programmering och applikationsutveckling. Du kommer även att läsa de första ingenjörskurserna som avslutas med en större projektkurs med fokus på samspelet mellan hård- och mjukvara och hårdvarunära programmering. Under projektet ska ni i rollen som konsulter tillsammans utveckla en prototyp för ett fiktivt teknikföretag.

År 3

Under tredje året går du flera grundläggande kurser inom olika fördjupningsområden. Du får insyn och bred baskompetens som stärker dig inför ditt framtida yrke, oavsett vilken inriktning du väljer.
Du avslutar året med en större projektkurs i programvaruteknik, där ni i grupper kommer utföra ett projekt mot en riktig extern kund. Här arbetar du tätt tillsammans med andra studenter där stor vikt läggs på agila arbetssätt.

År 4 - 5

Under de sista två åren har du stor frihet att fördjupa dig inom ett eller flera områden. Det finns ett stort urval att välja mellan och det är nu du kan specialisera dig eller skapa en bred kompetens. Sista terminen avslutas med examensarbete där en majoritet väljer att göra det på ett företag. Under åren kommer du att få träffa representanter från näringsliv, industri och samhälle på våra karriärdagar.

 

Programöversikt

Efter utbildningen

Det här är en utbildning som garanterat leder till jobb och många olika karriärvägar både nationellt och internationellt. Som civilingenjör i teknisk datavetenskap kan du snabbt tillgodogöra dig ny kunskap som kan användas till att utveckla och förnya teknik. Du arbetar till exempel med forskning, projektledning, program-, system-, eller produktutveckling. Dina kunskaper inom problemlösning och utveckling med hjälp av datorer kan du bland annat tillämpa inom områden som teknik, medicin, media, utbildning, design och ekonomi.

Civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap har mycket gott rykte och du kommer garanterat att få erbjudanden redan under utbildningens gång. Att ta din examen är dock ett bevis på att du har förmåga att leda ditt projekt i mål, vilket kan vara klokt att visa upp – så att det finns med dig även under de senare åren av din karriär.

Läsa vidare?

Efter utbildningen kan du söka till forskarutbildning och ta doktorsexamen.

Examen

Civilingenjörsexamen.

Anmälan och behörighet

Civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap, 300 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2023 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2023

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E

Urval

Betyg-Högskoleprov 67/33 procent

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 714 000 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P1532

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 17 april 2023. Du kan inte längre anmäla dig.

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Stefan Johansson, programansvarig