"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Elin har målet i sikte – att forska

Elin Johansson har alltid vetat vilken väg hon ville gå. Hon gick direkt från ett naturvetenskapligt program på gymnasiet till Teknisk fysik på Umeå universitet. Nu är hon på god väg mot sitt mål, att forska om astronomi.

Elin kände ingen i Umeå då hon flyttade hit. Hon ser det som positivt, eftersom hon fick chansen att starta sitt eget liv och göra det hon verkligen ville göra. Det gick snabbt för Elin att skaffa vänner.

– Jag var med mycket på mottagningen, och det var där jag träffade några av dem som är mina allra bästa vänner nu. Jag rekommenderar verkligen alla studenter att vara med på mottagningen, som äldrestudenter ordnar för att introducera de nya. Vi fick delta i bland annat gruppaktiviteter, middagar, uppdrag och fester.

Elin kom till Umeå direkt efter gymnasiet där hon läste ett naturvetenskapligt program.

– Skillnaden mellan gymnasiestudier och universitetsstudier är att det är mycket mer fritt på universitetet. Det är skönt också att läsa få ämnen i taget. Det känns mycket roligare att plugga då man läser något man själv valt.

Riktningen har alltid varit klar

Elin beskriver sig själv som målmedveten och berättar att hon alltid vetat vilket håll hon ville gå i livet. Hon visste inte exakt vilket program hon ville läsa, men riktningen har alltid varit klar.

– Jag ville läsa en utbildning med mycket matte och fysik. Jag har alltid varit intresserad av astronomi, vilket också är av anledningarna till varför jag valde att studera i Umeå. Universitetet har en profil där man kan läsa både astrofysik, rymdfysik och teknisk fysik. Umeå är en bra studentstad, det finns allt man behöver och det är lagom stort.

Vilka kurser tycker du hittills har varit mest intressanta?
– Det första året läste vi nästan bara matte, vilket jag gillade. Speciellt då vi läste kursen Flervariabelanalys. Det är nog den mest intressanta kursen hittills.

De flesta kurser på utbildningen har någon form av laborationer. Mattekurserna består ofta av datorlaborationer där studenterna får lösa problem och lära sig programmera. Fysikkurserna har mer praktiska laborationer.

– Den senaste laborationen vi hade var i en fysikkurs då vi undersökte lasrar. Vi undersökte hur en laserstråle bryts då den passerar smala öppningar. De fysiska laborationerna är väldigt roliga, men jag tycker att mattelaborationer är roligast.

Motiverad att lära sig

Hur trivs du med studierna?
– Jag trivs jättebra. Det bästa är att man får lära sig nya saker hela tiden. Och eftersom man läser det man själv valt, blir man ännu mer motiverad att lära sig. Man känner att man kommer någonstans när man hela tiden får lära sig nya saker.

Elin pluggar både i grupp och ensam. Hon rekommenderar att studera med klasskamrater under dagarna, eftersom man kan få hjälp av varandra. Man får också bättre förståelse för uppgifterna om man har någon att diskutera med, menar Elin. Men ibland är det skönt att plugga ensam, eftersom det kan göra det lättare att fokusera på arbetet.

Är utbildningen som du väntade dig?
– Jag har alltid lagt mycket tid på mina studier, så jag var beredd på att utbildningen skulle ta mycket av min tid. Det är nog mer plugg än vad många förväntar sig. Olika personer ägnar olika mycket tid åt studierna. Jag tror att det beror på vilka mål man har med sina studier.

Elin berättar att hennes mål är att kunna forska i framtiden. Hon vill gärna forska om astronomi, något hon alltid varit intresserad av.

Vad skulle du säga till någon som funderade på att läsa Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik?
– Jag skulle säga: sök. Det är verkligen sjukt roligt, och om man gillar matte och fysik kommer det passa perfekt. Det är också viktigt att komma ihåg att universitetet är mer än bara plugg. Det är nu man har en chans att bygga sitt liv på riktigt.

Läs mer om Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik

FAKTA Elin Johansson

Ålder: 20.
Kommer från: Överkalix.
Bor: I hyreslägenhet i Umeå.
Studerar: Andra året på Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik.
Gör på fritiden: Tränar och lyssnar på musik.
Umeå med 3 ord: Välkomnande. Trevlig. Fin natur.
Mig själv med 3 ord: Lugn. Strukturerad. Målmedveten.
Det gör jag om tio år: Jag hoppas att jag forskar.

Intervju: Nicolina Viklund

Publicerad: 2020-04-17